Hou de lucht proper. Zet je motor uit!

Met een gerichte campagne wil de stad automobilisten sensibiliseren om hun motor uit te zetten als ze met de wagen stilstaan in de stad. Dat is beter voor de auto, het milieu en onze gezondheid. In de Minister Tacklaan en aan de Budabrug komen er tijdelijke voetpadborden om chauffeurs te sensibiliseren.

WhatsApp Image 2022-02-01 at 18.15.01.jpeg
  • jpeg

Als je stilstaat met je auto, schakel dan de motor uit. Dat is de eenvoudige, maar duidelijke boodschap die de stad aan haar automobilisten wil meegeven. Volgens artikel 8 van de wegcode is het trouwens simpelweg verboden om de motor stationair te laten draaien.

Stadsbestuur en buurtbewoners roepen op om draaiende motor af te zetten

In de Minister Tacklaan en aan de Budabrug komen er daarom tijdelijke voetpadborden om chauffeurs te sensibiliseren. Gemeenschapswachten spreken autobestuurders aan en delen flyers uit. Ook scholen kunnen intekenen op de affiche- en flyercampagne. Want ook aan scholen stelt het probleem zich vaak. Daarom kunnen scholen zich melden bij de stad om affiches en flyers te bemachtigen.

Met een gerichte campagne gaan we automobilisten sensibiliseren. Het probleem werd ons, mede door buurtbewoners, gesignaleerd op twee locaties in de stad, namelijk de Minister Tacklaan en aan de Budabrug. De Minister Tacklaan is gekend als wachtplaats om pendelaars op te pikken en de Budabrug uiteraard telkens de brug omhoog staat. Aan de Budabrug staat trouwens al geruime tijd een verkeersbord.  Schepen van Klimaat, Bert Herrewyn
WhatsApp Image 2022-02-01 at 18.14.57.jpeg
  • jpeg
WhatsApp Image 2022-02-01 at 18.14.53.jpeg
  • jpeg

Slecht voor de gezondheid

Een auto produceert de meest vervuilende uitlaatgassen als de motor koud draait. Zodra een auto rijdt, warmt de motor op en worden de productiegassen schoner. De motor stationair laten draaien bij scholen, parkeerplaatsen of aan openstaande bruggen is dus niet alleen vervelend, maar ook ronduit ongezond. De geproduceerde gassen kunnen heel wat longproblemen veroorzaken zoals astma en tasten hersencellen aan. Kinderen zijn hierbij extra kwetsbaar.

Slecht voor het milieu

De gassen die vrijkomen bij het stationair laten draaien van de motor bevatten onder andere CO2. En dat is zoals we intussen allemaal weten nefast voor onze planeet. Het broeikaseffect neemt erdoor toe. De temperaturen en de zeespiegel stijgen. Weerfenomenen worden extremer. Verschillende levende organismen komen onder druk te staan. Zo zorgen de opwarming van het zeewater en de hoge concentraties CO2 in de oceanen ervoor dat het aantal koralen en schelpdieren drastisch afneemt. Samen met deze unieke ecosystemen verdwijnen ook de vissen die een belangrijk deel uitmaken van ons voedsel.

Slecht voor de auto

Je motor stationair laten draaien, veroorzaakt tot slot ook schade aan interne onderdelen van je auto. Bij benzinemotoren ontstaat er bijvoorbeeld vervuiling aan de gasklep. Bij diesels is er roetophoping. Dit vermindert het vermogen van de motor en kan de levensduur ervan gevoelig inkorten.  Experts raden aan om je motor na 10 seconden stilstand uit te zetten. Vanaf dan verbruik je namelijk al meer brandstof dan wanneer je je auto zou aan- en uitzetten. Ook voor de onderhoudskosten aan je startmotor moet je het niet laten. Die liggen veel lager dan de brandstofkosten bij stationair draaien.

Meer info

Scholen die willen meewerken aan deze campagne kunnen zich melden bij het stedelijk preventieteam, preventieteam@kortrijk.be of 056 27 73 00

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL