Mobiel Recyclagepunt en groenkar op toer langs 4 nieuwe locaties

Meer dan 40.000 bezoeken voor de groenkar en 10.000 voor het Mobiel Recyclagepunt in 2021

Mobiel recyclagepunt op Graanmarkt, Kortrijk (copyright: Kortrijk)
  • JPG
Mobiel recyclagepunt op Graanmarkt, Kortrijk (copyright: Kortrijk)

Het Mobiel Recyclagepunt en de groenkar gaan in januari en februari op toer. Naast de 10 vaste stopplaatsen worden 4 nieuwe locaties aangedaan. Ook de bewoners van De Venning, Drie Hofsteden, Lange Munte en Sint-Jan zullen zo dicht bij huis, eenvoudig en gratis recycleerbaar afval zoals kleine elektrische toestellen of oud speelgoed of hun zacht groenafval kwijt kunnen.

Gratis mini-containerpark dicht bij huis

In 2021 mocht het Mobiel Recyclagepunt 10.402 bezoekers verwelkomen. Het Mobiel Recyclagepunt, dat eind september 2020 van start ging, is dus voor veel Kortrijkzanen uitgegroeid tot dé manier om zich te ontdoen van hun klein recycleerbaar afval. Ze hoeven daarvoor niet naar een recyclagepark te gaan, maar kunnen heel eenvoudig dichtbij huis recycleren. In het Mobiel Recyclagepunt, een rondreizend mini-containerpark, kan je gratis recycleerbaar afval kwijt zoals kleine stukken hard plastiek zoals speelgoed of huishoudmateriaal, klein elektrisch materiaal zoals scheermachines of tablets, kleine metalen voorwerpen zoals keukengerei en bakvormen, vlak glas uit fotokadertjes of spiegeltjes... De volledige lijst is te vinden op www.kortrijk.be/groenkar.

Hard plastiek (3.040 keer in 2021), kleine metalen voorwerpen (2.929) en kleine elektronische toestellen (2.929) werden het meest aangevoerd. Maar de meeste bezoekers kwamen met groenafval. Want waar het Mobiel Recyclagepunt staat, staat (m.u.v. de Graanmarkt) telkens ook de groenkar. Daar kunnen Kortrijkzanen - ook gratis - terecht met hard en zacht groenafval: grasmaaisel, onkruid, bladeren, snoeisel van struiken en bomen... De groenkar registreerde afgelopen jaar 40.356 bezoekers. De groenkar is niet bedoeld voor professionelen zoals tuinaannemers. Je mag er dan ook geen groenafval aanvoeren met een bestelwagen of aanhangwagen.

10 locaties

Het Mobiel Recyclagepunt en de groenkar staan van maart tot en met december elke werkdag samen op een van de tien locaties in Kortrijk en deelgemeenten. Het Mobiel Recyclagepunt staat elke maandagvoormiddag op de Graanmarkt tijdens de maandagmarkt (op deze locatie dus wel zonder groenkar). De maandagnamiddag staan het Mobiel Recyclagepunt samen met de groenkar in Bissegem, afwisselend de ene week in de Tientjesstraat en de andere op de Rietput. Dinsdag verhuizen ze naar Heule, de ene week op parking Stade en de andere in de Sint-Katharinastraat (Sente). Op woensdagnamiddag zijn het recyclagepunt en de groenkar steevast te vinden aan het sportcentrum Mimosa. Op donderdag kunnen Markenaren de ene week terecht op het Olympiadeplein en de andere in de Spinnersstraat. En op vrijdag zijn afwisselend Aalbeke (Nachtegaalstraat) en Kooigem (Kooigemplaats) aan de beurt. De volledige kalender met tijdstippen is terug te vinden via www.kortrijk.be/locatiesgroenkar.

Wat het Mobiel Recyclagepunt betreft, zijn de locaties op het grondgebied van Kortrijk de populairste, met de Graanmarkt op kop (2.139 bezoekers in 2021), gevolgd door Mimosa (1.917) en de parking Stade (1.292). Onze kleinste deelgemeente Kooigem (336) trok de minste bezoekers. De groenkar werd het meest gebruikt in Marke. Daar waren er op donderdagen in totaal 10.739 bezoekers in 2021. In Bissegem waren dat er op maandag 8.923 en in Heule op dinsdag 7.956. In Kooigem, waar de groenkar maar om de twee weken staat op vrijdag, werd de groenkar het minst gebruikt (2.238 bezoekers).

Het Mobiel Recyclagepunt is samen met de groenkar in korte tijd voor veel Kortrijkzanen uitgegroeid tot dé manier om klein recycleerbaar afval te sorteren. Ze kunnen zich op een heel eenvoudige manier ontdoen van hun afval en zo vermijden we dat dit in de restafvalzak verdwijnt, dat het thuis in de weg blijft liggen of dat het ergens gesluikstort wordt. Ruth Vandenberghe, burgemeester

4 nieuwe locaties in januari en februari

In januari en februari gaan het Mobiel Recyclagepunt en de groenkar op toer langs 4 nieuwe plaatsen in Kortrijk. Enkel tijdens de week van 17-21 januari en 7-11 februari staan ze op hun vaste locaties. In de week van 24 januari en de week van 14 februari staan het Mobiel Recyclagepunt en de groenkar op maandag in de Drie Hofsteden (Seringlaan), op dinsdag in de Venning (Schildersstraat), op woensdag op Sint-Jan (Sint-Jansplein) en op donderdag op de Lange Munte (parking Beeklaan). Telkens van 13u30 tot 17u, behalve op de parking Beeklaan van 8u30 tot 13u.

Het Mobiel Recyclagepunt en de groenkar rijden in januari en februari niet elke week uit naar hun vaste locaties. Er is deze maanden veel minder groenafval. Het gras wordt niet afgereden, de bladeren van de bomen zijn gevallen. Van de vrije weken maken we gebruik om bewoners in andere delen van Kortrijk te laten kennismaken met deze laagdrempelige manier om afval te sorteren. We mikken daarbij vooral op mensen die minder gemakkelijk naar het containerpark gaan omwille van beperkte mobiliteit omdat ze bijvoorbeeld geen auto hebben. Ruth Vandenberghe, burgemeester
IMG_2284.jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL