2021 vruchtbaar jaar voor Hangar K

Eind december, de tijd van eindejaarslijstjes. Voor we ons hoofd breken over de goede voornemens voor 2022, blikken we toch graag eens terug op 2021. Een bewogen jaar op zijn zachtst gezegd, maar voor Hangar K een heel vruchtbaar jaar. De start-ups konden verder groeien, nieuwe initiatieven werden opgezet en niet minder dan 40 student-ondernemers zwaaiden af.

Start@K

In het eerste jaar van Start@K heeft het project al meteen een boost gegeven aan student-ondernemerschap in Kortrijk. Met een totaal van 40 student-ondernemers realiseert Start@K al een eerste stap naar een vruchtbare voedingsbodem voor hen. Tillup, Storything, Ort en Wide Marketing zijn allemaal voorbeelden van starters die vorig academiejaar begonnen zijn als student-ondernemer en nu doorgegroeid zijn tot een volwaardig bedrijf.

Door te zien hoe anderen vooruitgaan, krijg je een boost om zelf ook tot het uiterste te gaan. Student-ondernemer Egon Gevaert (Storything)

20 nieuwe starters

In 2021 hebben in totaal 20 nieuwe start-ups hun weg gevonden naar Hangar K en K-orner. Daarmee overtreffen we alle verwachtingen. Het bewijst nog maar eens dat Kortrijk een ideale voedingsbodem is voor ondernemerschap. Ook hier zagen we een brede waaier aan starters die het afgelopen jaar hun intrek namen in Hangar K. Onder de nieuwelingen vinden we namen als Nyala Blue, Dataworx, Magicor en Myskillcamp.

Wij kijken zeer tevreden terug op ons eerste jaar bij Hangar K. Het is een ideale uitvalsbasis voor ons. Er heerst een sfeer van innovatie, optimisme en creativiteit. De ondersteuning en coaching door de Hangar K experten is zeer waardevol en het netwerk hier heeft zijn waarde al ruim bewezen. Magicor

Groeiers

Niet alleen nieuwe starters hebben hun weg gevonden naar Hangar K, maar ook onze Krowdies die al aanwezig waren in Hangar K zijn blijven groeien. Onze groeiers, zoals Biometriq, Expert Group, Ledsreact, Get Driven en Play it, hebben in totaal 28 nieuwe werknemers mogen verwelkomen in 2021. Dit tempo willen we in 2022 nog verder zien toenemen.

Hangar K biedt een enorme flexibiliteit bij het opschalen van je kantoor, wat handig is bij het groeien. Het is een hub van talentvolle ondernemers, wat interessante synergieën creëert. Pieter Josson - Biometriq

Een springplank

Het is altijd de ambitie geweest van Hangar K om een voedingsbodem te zijn voor jonge starters. Dit betekent dan ook dat ze hier kunnen ontstaan, eerste stappen zetten en op eigen benen leren staan. Onze groeiers Get Driven, Xiwa, Wisely en Rock Recruitment hebben dit kunnen waarmaken en slaan dan ook hun vleugels uit. Zij verlaten Hangar K en zullen zich op een andere stek in Kortrijk vestigen.

Hangar K was voor ons de perfecte springplank om met beperkte middelen van een team van één naar een team van acht te groeien. Nu worden we iets te groot en verlaten we het nest. Gunther Ghysels - Get Driven
Het belangrijkste punt in onze missie, een springplank zijn voor jonge starters, hebben we kunnen realiseren in 2021. Daarnaast merken we dat de starters zeer weerbaar zijn in tijden van coronacrisissen. De weg ligt open om vanaf 2022, dankzij onze werking, het aantal starters te verhogen en nog meer ondernemers met goesting te ondersteunen. Vincent Vanderbeck - Chief Catalyst Hangar K

Een hybride jaar

Ondanks de uitdagingen die er waren, heeft Hangar K volop ingezet op de organisatie van zowel digitale als fysieke evenementen. In maart hebben we talks georganiseerd in onze eigen stek in de Metaverse Decentraland. Er waren onze befaamde pitch nights die volledig online doorgingen. Zelfs de quizzers binnen onze community hebben onze zoom-quizzen weten te smaken.

In het najaar bleek heel wat meer mogelijk waardoor we volop de kaart konden trekken van live events. Zo waren er events rond hybrid learning, onze expert talks en als klap op de vuurpijl Unwrap. Unwrap is het eerste event in Vlaanderen dat zich afspeelt op het kruispunt van games, muziek, entertainment en technologie. Er waren panelgesprekken, game pitches, keynotes en een career fair. Een succesverhaal dat een vervolg zal kennen in 2022 met editie twee van Unwrap Festival.

2022 

In 2021 maakte het bestuur van Hangar K de strategische keuze om de focus te leggen op EdTech (educational technology) en gaming. In 2022 zetten we hard in op deze twee pijlers, we willen rond deze beide thema's een lokaal ecosysteem creëren. Je mag je dus verwachten aan een reeks expert talks, innovatieve brainstorms en andere interessante evenementen rond deze twee topics.

2021 was een boerenjaar voor de werking van Hangar K. Heel wat nieuwe starters vonden een plekje op Kortrijk Weide en vaste waarden bewezen verder wat ze in hun mars hebben. Het zal nu zaak zijn om in 2022 de zitjes die vrijkomen van de vertrekkers opnieuw in te vullen met creatieve start-ups. Het wordt ook uitkijken naar de grote events die vanuit Hangar K zullen georganiseerd worden rond EdTech en gaming, de twee focusdomeinen van Hangar K. Het Learning Bytes Festival (EdTech) zal zijn eerste editie beleven en de tweede editie van Unwrap Festival (gaming) zal verder bouwen op het succes van 2021. Wout Maddens - lid RvB Hangar K voor stad Kortrijk
Met Start@K geven we student-ondernemerschap een echte boost in onze stad. Het eerste werkingsjaar was, ondanks dat het grotendeels digitaal moest verlopen, al een groot succes. We slagen er niet alleen in om de ondernemerszin aan te wakkeren, maar ook om studenten effectief met een plan te laten komen op onze Pitch Nights. Kortrijk is en blijft de bakermat van ondernemerschap! Kelly Detavernier, schepen van onderwijs

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL