Enchanté Kortrijk start met 18 handelaars

Op donderdag 9 december schiet Enchanté Kortrijk uit de startblokken. Enchanté is een netwerk van hartelijke handelaars die gratis diensten aanbieden aan mensen die daar nood aan hebben: een koffie, een rustplaats of gewoon een babbel. In Kortrijk hebben zich al 18 handelszaken en sociale organisaties geëngageerd. Andere gemeenten uit de regio tonen interesse om zich ook bij Enchanté aan te sluiten.

Persvoorstelling Enchanté (c) Kortrijk
  • jpeg
Persvoorstelling Enchanté (c) Kortrijk

 

De vzw Enchanté startte op in Gent, bestaat sinds 2018 en is geïnspireerd op burgerinitiatieven uit onder andere Parijs die allemaal een netwerk van hartelijke handelaars rond zich verzamelden. Hartelijke handelaars bieden gratis kleine diensten aan mensen die daar nood aan hebben. Enchanté Gent bundelt momenteel een 80-tal handelaars. Intussen streek Enchanté ook neer in Leuven, Sint-Truiden en Roeselare. Kortrijk is de vijfde Vlaamse stad waar de vzw actief is. Enchanté werkt daarvoor samen met welzijnsvereniging W13 en Stad Kortrijk.

Hartelijke handelaars 

Enchanté bouwt in én samen met steden en sociale organisaties een netwerk van hartelijke handelaars uit. Dat zijn handelszaken die aan mensen die daar nood aan hebben gratis een aantal kleine basisdiensten aanbieden. Dat kan gaan om een glas water, een plaats om een rugzak eventjes achter te laten, gewoon een babbel …

 

Daarnaast kan je in die handelszaken ook gebruik maken van zogenaamde uitgestelde diensten. Een uitgesteld drankje of een uitgestelde maaltijd werd op voorhand betaald door een sympathieke burger bij de handelaar zelf. Die handelaar kan dit op een ander, uitgesteld, moment kosteloos kan schenken aan wie er nood aan heeft. Een persoon die gebruik wil maken van een uitgestelde dienst stapt binnen in een handelszaak die meedoet aan Enchanté en vraagt naar een uitgestelde dienst, bijvoorbeeld een uitgestelde koffie.

Persvoorstelling Enchanté (c) Kortrijk
  • jpeg
Persvoorstelling Enchanté (c) Kortrijk
  • jpeg

Logo op de deur en stadsplan

De hartelijke handelaars in Kortrijk zijn intussen met 18: Allo Croquette, Barcyclette, Boekenhuis Theoria, De Stroate, Fluffy Falafel, Frituur Groeninghe, Julia's Koffiebar, Krok-Ubuntu, kunstencentrum BUDA, La Boutique David Selen, Malmo, Pand.A, Pizzeria Sofia, Theater Antigone, Unie der Zorgelozen, VORK, WOW Salads & More en Zonder Meer. Je kan hen herkennen door de raamsticker met het logo van Enchanté. Alle deelnemende handelszaken en sociale organisaties staan ook vermeld op de gedrukte stadsplannen, met een overzicht van de diensten die ze aanbieden. 

 

Elke handelaar en sociale organisatie is uniek en draagt bij op zijn of haar eigen manier. Enchanté droomt van een stad vol warme plekken waar iedereen welkom is en zich thuis voelt. De aangeboden diensten via Enchanté passen perfect in deze filosofie.

 

In Kortrijk start Enchanté eerst een half jaar als proefproject, al verwachten Enchanté en W13 dat het netwerk van hartelijke handelaars een blijver zal zijn en zelfs zal groeien in de Zuid West-Vlaamse centrumstad. Zo horen we al waaien dat Wevelgem en Harelbeke interesse hebben om mee te stappen in Enchanté als regionaal verhaal.

 

Meer info

Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang en voorzitter W13, +32 477 45 32 32

Enchanté Kortrijk, kortrijk@enchantevzw.be

logo W13
  • jpg
logo W13

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL