Dag van de Vrijwilliger: bedankt aan 900 VAXPO-vrijwilligers

5 december is Internationale Dag van de Vrijwilliger, een dag waarop iedereen die zich vrijwillig inzet een extra ‘dankjewel’ verdient. In VAXPO, het vaccinatiecentrum voor inwoners van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne, zijn dagelijks 70 vrijwilligers aan de slag. Hun bijdrage is cruciaal voor de werking van het vaccinatiecentrum. 900 keer bedankt!

900 vrijwilligers

In VAXPO zijn in totaal al zo'n 185.000 vaccins tegen het coronavirus gezet. Iets wat zonder de hulp van vrijwilligers nooit zou gekund hebben. Het vaccinatiecentrum kan rekenen op een trouwe poule van een kleine 900 vrijwilligers waarvan de meesten al sinds de start van de vaccinaties in februari meedraaien. Niemand kon toen inschatten dat hun engagement vandaag, 9 maanden en 2 verhuisoperaties later, nog altijd nodig zou zijn. Maar een tekort aan enthousiaste vrijwilligers is er nooit geweest.

De vrijwilligers voeren een hele waaier aan taken uit: er zijn chauffeurs die minder mobiele mensen naar het centrum brengen, stewards die de weg van de parking naar het centrum wijzen of mensen binnen begeleiden, onthaalmedewerkers die de registratie doen, verpleegkundigen om de vaccins voor te bereiden, de anamnese te doen en het uiteindelijke vaccineren. Op het hoogtepunt van de vaccinatiecampagne waren daarvoor 100 vrijwilligers per dag nodig, op vandaag zijn dat er nog altijd 70. Een shift in VAXPO duurt 4 uur. De goesting bij de vrijwilligers is erg groot. Veel vrijwilligers willen nog meer shiften draaien, maar er wordt gekeken om iedereen de kans te geven om mee te helpen.

Bedankingsfeest uitgesteld

Op vrijdag 3 december stond normaal gezien een groot bedankingsfeest gepland in Kortrijk Xpo voor alle VAXPO-medewerkers. Maar door de vele besmettingen en verstrengde coronamaatregelen is dat uitgesteld naar vrijdag 11 maart 2022. Gelukkig laat Sinterklaas zich niet tegenhouden door corona en heeft hij voor de medewerkers in het vaccinatiecentrum een chocolaatje meegenomen om hen te bedanken. En voor de medewerkers die aanstaande zaterdag aan de slag gaan is er een ontbijt met klaaskoeken en warme chocomelk.

Schepen Stephanie Demeyer aan de slag in VAXPO

Naar aanleiding van de Dag van de Vrijwilliger werkte ook schepen van vrijwilligers Stephanie Demeyer op vrijdagvoormiddag een shift af in VAXPO. De schepen ging aan de slag als steward om bezoekers te begeleiden en de juiste weg te wijzen. Een functie waarvoor ze al de nodige ervaring had opgebouwd tijdens vorige shifts in het vaccinatiecentrum.

Het is eigenlijk bijna onvoorstelbaar dat zo'n grote operatie zoals de massavaccinatie in VAXPO al zo lang kan rekenen op de hulp van zo veel vrijwilligers. Zonder hen was dit allemaal niet mogelijk geweest. En ondanks dat het maar blijft duren, blijven ze even gedreven als negen maanden geleden. Voor velen is VAXPO een tweede thuis geworden. Dit is echt een van de lichtpunten tijdens deze moeilijke tijden. Daarom zeg ik 900 keer 'Dikke merci!'. Stephanie Demeyer, schepen van vrijwilligers

De stadsdiensten, OCMW en Zorg Kortrijk kunnen rekenen op de steun van 1.066 vrijwilligers. Ze helpen bij maaltijden in de woonzorgcentra, bemannen de cafetaria, bedelen de wijkkranten, begeleiden praatgroepen en praattafels Nederlands, begeleiden buurtcompostering als compostmeesters, …

VAXPO vrijwilligers 6.jpg
  • jpg
VAXPO vrijwilligers 11.jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL