Kortrijks Pleegzorgcafé viert vijfjarig bestaan

Sinds de oprichting van het Pleegzorgcafé komen heel wat pleeggezinnen uit Kortrijk en de regio op een laagdrempelige manier en in familiale sfeer samen. Zo leren ze van elkaars ervaringen en organiseren ze samen met hun pleegkinderen- en gasten leuke maar ook inhoudelijke activiteiten. In het Pleegzorgcafé is elke pleegzorger welkom die met andere pleegzorgers zijn mening, zorgen en vragen omtrent pleegzorg wil delen.

Pleegzorgstad sinds 2019

Kortrijk mag zich sinds 2019 Pleegzorgstad noemen, een officieel label dat toegekend wordt door Pleegzorg West-Vlaanderen. Als Pleegzorgstad wil Kortrijk het maatschappelijk draagvlak voor pleegzorg vergroten zodat alle kinderen, maar ook volwassenen met een handicap of psychische noodvraag (pleeggast), die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen de kans krijgen om in een gepaste thuisomgeving te wonen. Pleeggezinnen geven hen die warme thuis. Daar kunnen ze vooral zichzelf zijn en krijgen ze de kans om te groeien richting toekomst. Maar net zoals de pleegkinderen en -gasten kunnen ook de pleegouders ondersteuning gebruiken. Daar vult het Pleegzorgcafé een belangrijke rol in.

Pleegzorgcafé

Het Kortrijkse Pleegzorgcafé, opgericht door Nathalie Pinoy en Henk Vandeghinste, herbergt ondertussen een veertigtal gezinnen. De vaste uitvalsbasis is het avontuurlijk speeldomein en verblijfscentrum De Warande. Met verschillende activiteiten worden de pleegouders en kinderen samengebracht en worden er educatieve vormingen voorzien. Zo konden de gezinnen de laatste jaren genieten van bijvoorbeeld winter- en zomerbarbecues, gezinspicknicks, paaseieren rapen, vormingsavonden rond onder andere emotionele hechting. Tijdens de samenkomsten is er ruimte voor gesprek over hoe het lokale en bovenlokale beleid rond pleegzorg zich verder kan ontwikkelen met thema's zoals ouderverlof voor pleegouders of neutrale bezoekruimten voor pleeg- en biologische ouders.

Kortrijks pleegzorgbeleid: meer gezinnen en extra ondersteuning

Er zijn meer dan 4.000 pleeggezinnen in Vlaanderen. In Kortrijk gaat het vandaag om 67 gezinnen die zorgen voor 89 pleegkinderen en 1 pleeggast. Sinds de uitreiking van het label Pleegzorgstad in 2019 kwamen er 17 pleeggezinnen voor 22 pleegkinderen bij in Kortrijk. Een versterkt beleid rond pleegzorg werkt, ook en voornamelijk door de gezamenlijke inspanningen van Pleegzorg West-Vlaanderen en met initiatieven die bepleit worden door de gezinnen van het Pleegzorgcafé.

Zo werd zomer 2021 het UiTPAS kansentarief uitgebreid voor pleegkinderen, waarmee zij met een korting van 80% kunnen deelnemen aan alle activiteiten van sport (sportcentra, sportclubs, zwembaden Lago, ...), cultuur (schouwburg, stedelijke musea, OC's, theater, ...) en recreatie (De Warande, speelpleinwerkingen, ...). Om een groter effect te hebben, werden via het regionaal samenwerkingsverband de steden en gemeente bevraagd om dit initiatief te ondersteunen. Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wielsbeke en Zwevegem stappen mee in het aanbod.

Ondertussen maken reeds 205 pleegkinderen en -gasten uit de regio gebruik van dit tarief, waarvan 68 Kortrijkse pleegkinderen. Een succesvolle actie die voor de pleeggezinnen een extra duwtje in de rug betekent.

Stad Kortrijk bedankt alle deelnemers en de initiatiefnemers van het Kortrijkse Pleegzorgcafé, alsook Pleegzorg West-Vlaanderen voor de goede en belangrijke samenwerking. Samen met hen worden de komende jaren verdere acties uitgewerkt die de pleegkinderen- en gasten van Kortrijk en regio ten goede komen en andere gezinnen helpen in hun keuze om pleegzorggezin te worden.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL