Youca Action Day: 14 jongeren aan de slag bij Stad Kortrijk

Tijdens de Youca Action Day gaan op donderdag 21 oktober 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren een dag aan de slag bij een bedrijf, organisatie of overheid. Het loon dat ze die dag verdienen (€ 55) gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. Dit jaar met focus op projecten rond gelijke kansen en non-discriminatie in de Filipijnen en Brazilië. In Kortrijk engageren 206 leerlingen zich om mee te doen met YOUCA Action Day. Daarvan gaan er 14 aan de slag bij Stad en OCMW Kortrijk.

Youca Action Day 2021 (c) Kortrijk
  • jpeg
Youca Action Day 2021 (c) Kortrijk
  • jpeg
Youca Action Day 2021 (c) Kortrijk
  • jpeg

Zij doen mee dienst bij verschillende functies in de stad: burgemeester, onthaalmedewerker team 1777, logistieke diensten, in het woonzorgcentrum De Weister, kunstenproject Paradise en project Durf 2030, museum Texture, bij de bibliotheek en in het team Nette Stad.

We nemen traditiegetrouw en voor de achtste keer deel aan de Youca Action Day. Zo kunnen jongeren proeven van de grote diversiteit aan jobs bij Stad Kortrijk. Dienstverlening voor de burgers heeft veel facetten. Youca kadert ons dagelijkse werk binnen een project over samenwerking en solidariteit en zorgt ervoor dat jongeren uit verschillende delen van de wereld elkaar leren kennen. Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren en Mondiaal beleid
Illia, die mij vergezelt tijdens de Youca Action Day, zal ervaren hoe het is om burgemeester van Kortrijk te zijn. Van een bezoek aan onze politie en brandweer tot een inspectie van de kunstwerken uit het digitaal referendum. Ik ben ook heel benieuwd naar zijn inzichten over onze stad. Want de stad bekijken door de ogen van een jongere levert een frisse blik op. Dat Illia een leerling is van het lyceum OLV Vlaanderen, mijn vroegere school, maakt het nog een tikje specialer. Ruth Vandenberghe, burgemeester

Ondersteuning van gelijke kansen en non-discriminatie in de Filipijnen en Brazilië

Kinderen en jongeren over de hele wereld groeien op in een situatie van armoede. Dat zorgt dat zij structureel minder kansen hebben in hun verdere leven. Meer dan 31% van de Filipijnse kinderen groeit op in zware armoede. De coronapandemie duwt dat cijfer verder de hoogte in. Onderwijs biedt hen onvoldoende kansen om zichzelf te ontplooien. De Filipijnen is een smeltkroes van verschillende origines. Raciale ongelijkheid is voornamelijk gericht tegen verschillende groepen van de oorspronkelijke Filipijnse bevolking. Jongeren van inheemse afkomst en in het bijzonder meisjes en LGBTQI+ jongeren worden geconfronteerd met zware vormen van discriminatie.

In Brazilië is de studie-ongelijkheid een rechtstreeks gevolg van raciale discriminatie. Mensen met inheemse of Afrikaanse roots krijgen het minst kwaliteitsvol onderwijs. Net als in de Filipijnen kampen publieke scholen met een chronisch gebrek aan financiering. Dat zorgt voor een steeds groter wordende ongelijkheid. Het inkomen van Brazilianen met inheemse of Afrikaanse roots ligt bijgevolg gemiddeld voor de helft lager dan de rest van de bevolking, wat hun kans op een kwaliteitsvol leven op vele vlakken vermindert. Zij krijgen ook meer en harder te maken met politiegeweld.

Kortrijkse, Filipijnse en Braziliaanse jongeren in actie

We ondersteunen het project van de ngo KIYO, dat vanuit België plaatselijke partners helpt die inzetten op jongerenparticipatie. In de Filipijnen wordt het Cordilleran Youth Center opgenomen in het project. De organisatie heeft een cultuurwerking waarbij jongeren hun inheemse cultuur in de kijker zetten met dans- en theatervoorstellingen. Zo maken ze het publiek bewust van hun rechten. In Brazilië gaat het om de organisatie Se Essa Rua Fosse Minha. Een circuswerking waar de kinderen en jongeren meer over hun rechten te weten komen belangrijke vaardigheden zoals zelfexpressie ontwikkelen. Dit brengen ze in circusvoorstellingen naar voren. Bij beide partnerorganisaties is er een scholenwerking en doen ze aan beleidsbeïnvloeding.

Belgische jongeren staan in rechtstreeks contact met de plaatselijke jongeren via het digitaal Action4Rights platform. Hiermee kunnen de jongeren zelf samen extra acties opzetten en hun ervaringen met elkaar delen. Zo worden Kortrijkse jongeren gestimuleerd om zich ook na de Youca Action Day in te zetten voor positieve projecten.

Deelnemers Youca Action Day Kortrijk:

Illia Galilpoor, rechterhand burgemeester (OLV Vlaanderen)

Mauro Chambaere, medewerker team Nette Stad (SPWE Wevelgem)

Alicia Delbeke, mediator Paradise (Spes Nostra)

Kaat Wyseur, mediator Paradise (OLV Vlaanderen)

Jelene Boydens, mediator Paradise (St Franciscus Xaveriusinstituut Brugge)

Louis Deboiserie, ondersteuning Logistieke dienst (Spes Nostra)

Patrick Ameye, ondersteuning Logistieke dienst (Rhizo)

Elize Degryse, gangmaker DURF 2030 (Rhizo)

Frauke Onderbeke, medewerker wzc De Weister (Spes Nostra)

Louise Blancke, medewerker wzc De Weister (SPWE Wevelgem)

William Baert, medewerker Texture (OLV Vlaanderen)

Victor Bardyn, medewerker Texture (OLV Vlaanderen)

Louise Jonckheere, medewerker 1777 (OLV Vlaanderen)

Wout Demuynck, medewerker bib (SPWE Wevelgem)

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL