Nationale preventieweek BeSafe@home: Stad Kortrijk en Politiezone VLAS hebben aandacht voor inbraakpreventie

Van 18 tot 24 oktober vindt de eerste nationale actie BeSafe@home plaats. Ook het preventieteam van de stad Kortrijk en de Politiezone VLAS doen mee en hebben deze week extra aandacht voor inbraakpreventie.

wijkkijken.jpg
  • jpg

De actie BeSafe@home vervangt de 1DagNiet-campagne tegen woninginbraken en richt zich op verschillende fenomenen van eigendomscriminaliteit: naast inbraak ook diefstal met list, gauwdiefstal, fietsdiefstal, diefstal in auto's, cybercriminaliteit, diefstal van gegevens op smartphones. Het doel van de actie is om iedereen aan te moedigen om na te denken over datgene wat ze zelf kunnen doen om deze fenomenen aan te pakken. De focus van deze eerste preventieweek ligt op inbraakpreventie. 

Wijkkijken en lichtjesactie

Stad Kortrijk en de politiezone Vlas slaan de handen in elkaar met de actie WIJKKIJKEN. Daarbij controleren gemeenschapswachten en vrijwilligers van de politie in Kortrijk, Kuurne en Lendelede voordeursloten op inbraakveiligheid. Het preventieteam van de stad Kortrijk voert ook een LICHTJESACTIE uit in Kortrijkse wijken. Daarbij wordt een preventiefolder gepost bij die woningen waarvan de diefstalpreventieadviseur het vermoeden heeft dat er niemand thuis is. Woningen die een verlaten indruk geven, zijn een aanlokkelijker doelwit voor inbrekers.

De dagen worden korter. Onze gemeenschapswachten trekken bij het begin van de donkere maanden de straat op om inwoners bewust te maken van de noodzaak om zich voldoende te beveiligen tegen inbraken. Tijdens de acties kunnen geïnteresseerden zich ook inschrijven voor het BE ALERT oproepsysteem en het lokaal SAVE-netwerk. Buurtbetrokkenheid en sociale controle zijn een belangrijk wapen in de strijd tegen inbrekers.  Ruth Vandenberghe, burgemeester
Het is vaak in de vooravond dat inbrekers of fietsendieven proberen hun slag te slaan. Er is nog veel volk op baan maar toch is het al donker, op die manier valt een persoon met slechte bedoelingen minder op. Aarzel dus zeker niet om ons te bellen op het lokaal oproepnummer 1701 wanneer je een verdachte auto of een verdacht persoon ziet in jouw buurt. Je belt beter een keer te veel dan te weinig. Je buren zullen je dankbaar zijn. Filip Devriendt, korpschef politiezone Vlas

Heeft de actie niet in jouw straat plaatsgevonden maar heb je toch interesse? Aarzel niet en vraag een een kosteloos bezoek aan van de diefstalpreventieadviseur van de stad via preventieteam@kortrijk.be. De adviseur wijst jou op de zwakke plekken in jouw woning en geeft een resem van tips hoe je de inbreker te slim af kan zijn. 

Inbraakpreventietips: enkele goede gewoonten

- Doe je deur op slot wanneer je er niet bent. Ook al is het maar voor 5 minuten.

- Post niet op sociale media dat je niet thuis bent. In enkele klikken kan iedereen je adres vinden.

- Leg een tablet, een laptop uit het zicht.

- Geef de indruk dat er iemand aanwezig is (bijvoorbeeld licht/muziek met tijdschakelaars).

- Vraag aan je buren om je woning in het oog te houden.

Besafe.png
  • png

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL