Stad Kortrijk en immosector slaan de handen in elkaar

Stad Kortrijk voert al enkele jaren de strijd op tegen de leegstand in de handelskerngebieden. In 2019 werd het aanvalsplan Kortrijk Handelt gelanceerd. We lanceren nu een nieuw, complementair initiatief dat volledig binnen dit plan past.

Stad en immosector slaan handen in elkaar (c) Kortrijk
  • JPG
Stad en immosector slaan handen in elkaar (c) Kortrijk

Aantrekkingspremie

De stad looft sinds begin 2020 een aantrekkingspremie uit voor ondernemers die een nieuwe vestiging openen in één van de handelskerngebieden van Kortrijk. Deze premie is één van de acties van het aanvalsplan 'Kortrijk Handelt' dat Kortrijk als winkelstad nog nadrukkelijker op de kaart moet zetten. De aantrekkingspremie bestaat uit een terugbetaling van de jaarhuurkostprijs, met een maximumbedrag van 30.000 euro. Het bedrag is afhankelijk van een aantal factoren, zoals aantal vestigingen van de ondernemer, periode van leegstand van het betrokken pand, de activiteit, ligging en tewerkstelling. De premie is een sterke impuls voor ondernemers om de stap te zetten naar de opening van een winkel in het centrum van Kortrijk.

Samen met de Kortrijkse immosector zetten we de aantrekkingspremie extra in de verf

Om de aantrekkingspremie nog meer in the picture te krijgen, werkt de stad actief samen met lokale vastgoedkantoren. Zo werd er een vitrinesticker voor leegstaande handelspanden ontwikkeld. Vastgoedkantoren kunnen voor alle handelspanden in hun portefeuille die in aanmerking komen voor de premie, gratis beroep doen op een sticker op maat. Een win-win voor alle betrokken partijen. Eerst en vooral krijgt de aantrekkingspremie nog meer naamsbekendheid bij ondernemers die een nieuwe winkel willen openen in Kortrijk. Deze zullen zich dankzij de aantrekkingspremie meer gesterkt voelen om de binnenstad in te trekken. Daarenboven zullen de panden zelf veel sneller worden ingevuld, wat natuurlijk mooi meegenomen is voor de immokantoren en de eigenaars van de panden. En de stad ten slotte, krijgt in ruil een bruisende stad met minder leegstand.

.png
  • png
.png

Lancering bestickeringsactie

Ondertussen kregen reeds 2 leegstaande handelspanden een vitrinesticker. Het gaat om Leiestraat 2 (in samenwerking met Turner en Immotion) en Sint-Jansstraat 21 (in samenwerking met Century 21).

Vastgoedmakelaars die snel een mooie invulling willen realiseren, kunnen een vitrinesticker op maat bestellen via www.kortrijk.be/vitrinesticker-vastgoed. Heb je geen bruikbare vitrine, dan kan je ook kleinere standaardstickers rond de aantrekkingspremie verkrijgen.

Van Kortrijk dé winkelstad van West-Vlaanderen maken, is één van de speerpunten van mijn beleid als schepen van Economie. Met dergelijke initiatieven blijven we hierin stappen zetten. We lokken niet enkel nieuwe ondernemers en handelaars naar ons winkelwandelgebied, we bestrijden tegelijk heel gericht de commerciële leegstand in onze stad. Deze stickers springen vlotjes in het oog zonder storend te zijn in het straatbeeld en ze bieden ook steeds ruimte voor het immokantoor zelf. De sector werkt constructief met ons mee, we gaan op regelmatige basis in overleg met elkaar. Dit zal alleszins niet het laatste initiatief zijn dat we samen met hen uitwerken. Arne Vandendriessche - schepen van Economie

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL