Politiezone VLAS zet lokfietsen in om fietsendieven op heterdaad te betrappen

Kortrijk, Kuurne, Lendelede en de PZ Vlas willen de pakkans van fietsendieven nog verhogen door lokfietsen in te zetten. Dat zijn fietsen die uitgerust zijn met een opsporingssysteem. Zodra een lokfiets wordt gestolen, krijgt de dispatching van de politie een melding. Op die manier kan de politie de lokfiets lokaliseren, traceren en de fietsendief oppakken.

Persvoorstelling lokfiets (c) Kortrijk
  • jpeg
Persvoorstelling lokfiets (c) Kortrijk

Pakkans vergroten

Kortrijk is een echte fietsstad geworden, en dan spreken we niet enkel over de duizenden scholieren en studenten die zich met de fiets verplaatsen. Ook heel wat inwoners leerden, mede door de coronacrisis, de fiets en de vele voordelen ervan kennen. Hetzelfde verhaal in Kuurne en Lendelede, waar de fiets er absoluut zijn plaats heeft afgedwongen in de dagelijkse verplaatsingen. Jammer genoeg is het vele fietsen ook zichtbaar in de cijfers van fietsdiefstallen.

We hebben zowel te maken met gelegenheidsdieven als goed georganiseerde dievenbendes. Voor de eigenaars die slachtoffer worden van deze criminelen is het vaak een groot en ook duur verlies. De aanpak van fietsdiefstal is dan ook een prioriteit voor de PZ Vlas. Onze dagelijkse strijd tegen fietsdiefstal zorgt ervoor dat er heel wat fietsendieven kunnen gepakt worden. Maar we willen de pakkans nog groter maken, vandaar dat we nu een versnelling hoger schakelen en lokfietsen inzetten. De inwoners, studenten en bezoekers moeten duidelijk beseffen dat fietsendieven hier absoluut geen vrij spel hebben, wel integendeel. Politiezone VLAS

Elk jaar gemiddeld 500 aangiftes van fietsdiefstallen

Gemiddeld komen er per jaar zo’n 500 aangiftes van fietsdiefstallen bij de politie binnen. Uiteraard zijn zowel de politie, het stads/gemeentebestuur en het stedelijk preventieteam niet blind voor deze problematiek. Dagelijks zijn er toezichten en patrouilles op fietsdiefstalgevoelige locaties in de politiezone. En dat loont, want er lopen heel wat fietsendieven tegen de politielamp.

Aantal fietsdiefstallen in PZ VLAS (afgelopen 5 jaar)
  • jpg
Aantal fietsdiefstallen in PZ VLAS (afgelopen 5 jaar)

Voor het jaar 2021 lopen bovenstaande cijfers t.e.m. 8 september. 25% van de fietsdiefstallen werd opgehelderd, dat betekent dat de politie dit jaar al 71 fietsendieven kon oppakken.

 

De jaren 2020 en 2021 werden sterk beïnvloed door de coronacrisis. Door de lockdown periodes was er telkens veel minder school- en werkverkeer, en werden er dus ook minder fietsen gestald op diefstalgevoelige locaties.

Definitie en inzet van een lokfiets

Een lokfiets is uiteraard een echte fiets, maar ééntje die permanent in de gaten wordt gehouden door de politie. De lokfiets wordt door het stedelijk preventieteam, in overleg met de politie, op slot gedaan en geplaatst op een hotspot, bijvoorbeeld een druk bezochte fietsenstalling waar regelmatig fietsen gestolen worden en waar in de buurt ook camerabewaking is (foto).

 

Wanneer zo’n lokfiets gestolen wordt, dan wordt de dispatching van de PZ Vlas gealarmeerd. Van daaruit worden de politieteams op het terrein in de richting van de lokfiets georiënteerd en kan de dief gelokaliseerd en opgepakt worden.

Een klein jaar geleden gaf de Kortrijkzaan het fietsbeleid van de stad een topscore waardoor we de titel kregen 'Fietsstad 2020’. Die titel hebben we te danken aan de inzet van heel wat partners in onze stad en hun bereidheid om nieuwe dingen te proberen. De lokfietsen zijn het resultaat van veel overleg, goede afspraken en proefprojecten tussen dienst preventie, politiezone Vlas en parket. Vandaag beschikken we zo over een waardevol nieuw wapen om fietsdieven op heterdaad te betrappen. Fietsdieven zijn gewaarschuwd. Voor de fietsers blijft gelden: sluit jouw fiets met een degelijk slot en liefst aan een vaste constructie zoals een stalling of een paal. Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk

Drie lokfietsen inzetbaar op grondgebied Kortrijk, Kuurne en Lendelede

Er worden in totaal 3 lokfietsen, waarvan 1 elektrische, ingezet in de politiezone. Deze fietsen worden ter beschikking gesteld door vzw Mobiel:

2 lokfietsen worden ingezet in Kortrijk

1 lokfiets wordt afwisselend in Kuurne en Lendelede ingezet

Door met 3 lokfietsen te werken, kan er heel flexibel ingespeeld worden wanneer er nieuwe hotspots zouden opduiken. We kunnen er dus voor zorgen dat er elke dag van de week minstens 1 lokfiets actief is, liefst 2 uiteraard en dit verspreid over de hotspots in de politiezone. Francis Benoit, burgemeester Kuurne

Preventief en ontradend effect

De lokfietsen komen er bovenop de dagelijkse inzet van politiemensen, gemeenschapswachten, preventiecampagnes tegen fietsdiefstal en het uitgebreide cameranetwerk. Door de toevoeging van de lokfietsen, moet deze mix van mensen en middelen voor een nog groter preventief en ontradend effect zorgen bij fietsendieven.

In een fietsstad in wording is de strijd tegen fietsdiefstallen altijd een prioriteit. Dat was het gisteren, vandaag en ook morgen. Met deze bijkomende methode schakelen we nog een versnelling hoger. Grote dank aan onze politiezone om hier werk van te maken.        Axel Weydts, schepen van Mobiliteit Kortrijk
Deze preventieaffiches, met vermelding van alle partners, zullen door het stedelijk preventieteam van Kortrijk via mobiele borden geplaatst worden op de bekende hotspots.
  • png
Deze preventieaffiches, met vermelding van alle partners, zullen door het stedelijk preventieteam van Kortrijk via mobiele borden geplaatst worden op de bekende hotspots.

Het feit alleen al dat een fietsendief kan denken dat hij met een lokfiets aan de haal is … zal hem wel twee keer doen nadenken. Maar de hardleerse fietsendieven, die vaak heel georganiseerd te werk gaan, zullen ongetwijfeld vroeg of laat betrapt worden, omdat fietsdiefstal voor hen een bron van inkomsten is waar zij dus niet zomaar mee kunnen stoppen.

We merken ook steeds meer alertheid bij onze inwoners. Meer dan vroeger melden alerte burgers verdachte personen en gedragingen, ook in de buurt van fietsstallingen, aan onze politiediensten, die daardoor extra vlug kunnen reageren. Je belt beter een keer te veel naar 1701 dan te weinig. Want het is voor iedere fietser hoogst onaangenaam wanneer zijn kostbaar verplaatsingsmiddel er plots niet meer staat. Carine Dewaele, burgemeester Lendelede

Dagelijkse alertheid

Uiteraard zijn lokfietsen niet allesbepalend in de strijd tegen fietsendieven. Het betekent niet dat er geen andere fietsen meer gestolen kunnen worden. Maar de dagelijkse inzet en alertheid van de PZ Vlas en de preventieteams van Kortrijk, Kuurne en Lendelede zorgen wel voor de nodige heterdaad betrappingen.

 

Zo werd heel recent nog, op maandag 27 september 2021, een koppel ‘professionele’ fietsendieven op heterdaad betrapt toen zij met een gestolen fiets en elektrische step in het station van Kortrijk op de trein richting Frankrijk zaten. De man en de vrouw waren al een tijdje met hun praktijken bezig maar zitten nu in een Belgische cel. Fietsendieven zijn dus gewaarschuwd.

 

Een gouden raad: laat je fiets altijd labelen, dat kan volledig gratis. En wordt hij toch gestolen, doe steeds aangifte bij de politie want dit blijft belangrijk. Alleen zo krijgt men een duidelijk overzicht van het aantal diefstallen en de plekken waar de meeste fietsen gestolen worden. Zo kunnen gepaste (preventie)maatregelen genomen worden.

Preventietips

  • sluit uw fiets altijd goed af met een stevig slot, ook al ga je bijvoorbeeld maar even een winkel binnen want ... de gelegenheid maakt vaak de dief
  • heb je 2 sloten, gebruik die dan ook
  • sluit uw fiets altijd aan een vast voorwerp (paal, omheining, ring in muur of grond, ...), zo kunnen fietsendieven de fiets niet zomaar optillen en inladen in een bestelwagen
  • maak op straat zoveel mogelijk gebruik van de fietsstallingen die voorzien zijn van een ring waar het fietsslot door kan gestoken worden
  • maak indien mogelijk gebruik van een bewaakte fietsstalling
  • plaats uw afgesloten fiets steeds op een plaats waar veel sociale controle is en die ook goed verlicht is 's avonds en ’s nachts

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL