Digitaal Referendum 2021: Welk kunstwerk wil jij blijvend in Kortrijk zien?

Kunstwerken THE LOVERS van Jeremy Deller en KOMPAS / PARADISE PROTOTYPE #2 van Stief Desmet maken deel uit van de triënnale voor actuele kunst Paradise. Een van de twee krijgt een permanente plaats in onze stad. Welk kunstwerk dat is, wordt beslist via een digitaal referendum waarin alle Kortrijkzanen hun stem kunnen laten horen. Ben je 16 + en Kortrijkzaan, surf dan tussen maandag 18 oktober (8 uur) en zondag 24 oktober (16 uur) naar www.kortrijk.be/digitaalreferendum en breng je stem uit.

De triënnale voor actuele kunst Paradise is nog te bezoeken tot 24 oktober. Maar één kunstwerk zal dus ook daarna blijven staan. Daarover beslissen de Kortrijkzanen. Zij bepalen mee hoe hun stad mooier en beter kan worden gemaakt.

Hoe stemmen?

- vul je identiteitskaartnummer in (NIET je rijksregisternummer)

- duid het kunstwerk aan dat jouw voorkeur geniet

- laat vrijblijvend je e-mailadres na

Heb je hulp nodig? Dan kan je elke werkdag, tijdens de openingsuren, stemmen in de bibliotheek, ontmoetingscentra, wijkcentra en het stadhuis. Er staan medewerkers klaar om te helpen. Je kan ook contact opnemen met 1777 (gratis telefoonnummer) of via 1777@kortrijk.be.

Paradise was en is een groot succes. De Kortrijkzanen beslissen nu mee welk kunstwerk we blijvend in de stad plaatsen. Kunst belangt iedereen aan. We selecteerden twee kunstwerken die ook voor kinderen leuk zijn. Laat tussen 18 en 24 oktober jouw stem horen en help mee om van Kortrijk een mooiere stad te maken.  Ruth Vandenberghe, burgemeester
Communicatie

Elke Kortrijkzaan krijgt tussen 12 en 15 oktober een folder in de brievenbus met alle informatie over de kunstwerken, het digitaal referendum en hoe je kan stemmen. Ook via de sociale media worden geregeld filmpjes en informatie over het digitaal referendum gedeeld. Vanaf 16 jaar kan je meestemmen. Kan je moeilijk beslissen op basis van de folder, ga dan zeker de kunstwerken eens live bekijken. Triënnale Paradise loopt nog tot en met 24 oktober. THE LOVERS van Jeremy Deller vind je in de Tuinen Messeyne en KOMPAS / PARADISE PROTOTYPE #2' van Stief DeSmet staat op de Houtmarkt.

Keuze tussen deze twee kunstwerken

Onderstaande kunstwerken zijn geschikt omdat ze passen binnen de visie van kindvriendelijke stad, haalbaarheid, artistieke kwaliteit en interactie met het publiek.

Kunstwerk THE LOVERS van Jeremy Deller (c) Steven Decroos
  • png
Kunstwerk THE LOVERS van Jeremy Deller (c) Steven Decroos

De gerenommeerde Britse kunstenaar Jeremy Deller heeft een internationale carrière afgelegd (Turner Prize 2004 Biënnale van Venetië 2013). Hij maakte voor Paradise een nieuw kunstwerk dat de eerste en tweede triënnale verenigen. Deller combineert PLAY en Paradise in een speelelement voor jong en oud. Dit kunstwerk is gebaseerd op het scheppingsverhaal en de Tuin van Eden waarbij Eva, ondanks Gods waarschuwing, toch de verboden vrucht proeft en doorgeeft aan Adam. Iedereen wordt uitgenodigd om plaats te nemen op de schommel en zorgeloos de lucht in te vliegen. Boven je hoofd hangt de appel, als een dreigende aanwezigheid van de verleidelijke, verboden vrucht. Het werk verwijst zowel naar de universele menselijke verlangens als naar de begrippen goed en kwaad.

Kunstwerk KOMPAS / PARADISE PROTOTYPE #2 van Stief Desmet (c) Steven Decroos
  • png
Kunstwerk KOMPAS / PARADISE PROTOTYPE #2 van Stief Desmet (c) Steven Decroos

De Belgische kunstenaar Stief DeSmet heeft een carrière opgebouwd met unieke sculpturen in de openbare ruimte, waaronder een permanent werk in Oostende (Beaufort 2018). Hij onderzoekt in zijn oeuvre de tweedracht tussen natuur en cultuur. Rond een grote, roterende moeraseik staat een cirkelvormige, gemetste muur met vier kleine openingen. De lage poorten zijn gericht naar de vier windrichtingen en elke ingang heeft zijn eigen noord-, oost-, zuid-, west symbool. Enkel kinderen kunnen de plek betreden. Van daaruit zien ze hendels rond de basis van de eik, waarmee ze de boom manueel in beweging kunnen brengen. DeSmet beschrijft het als: "Het paradijs als een losgeslagen kompas". Wie buiten de site op afstand staat ziet enkel een traag roterende boom. De bron van de beweging wordt door de hoge muur voor volwassenen aan het oog onttrokken. Het werk staat symbool voor de kinderen die het roer overnemen en zo de toekomst richting geven. Stap voor stap brengen ze samen onze maatschappij in beweging.

Bekendmaking resultaat

Op maandag 25 oktober worden de resultaten van het referendum bekendgemaakt en weten we dus welk kunstwerk definitief blijft staan in onze stad. Dit op voorwaarde dat er minimum 2.000 Kortrijkzanen hun stem uitbrachten.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan