Update: Incident VIVES

Update 19.08

Het parket gaf zonet een extra toelichting op een persconferentie in VIVES.

De verdachte werd iets na 18 uur gevat. Hij kon worden gearresteerd in Avelgem door de speciale eenheden. Daarna is hij overgebracht naar het commissariaat van de politiezone VLAS in Kortrijk voor verhoor.

Het gaat om een 18-jarige jongen die in het bezit bleek van een airsoftwapen dat er uitziet als een echt wapen. De jongeman is ook bekend bij zowel de politie als Justitie. Die feiten bevestigen de eerste oproep van deze morgen waarbij iemand een persoon had gezien op de bus die een voorwerp bij zich had, gelijkend op een vuurwapen. Met zo’n melding kunnen de ordediensten geen risico nemen.

Er kan tot slot bevestigd worden dat de jongeman onder veilige omstandigheden kon worden ingerekend.

Burgemeester Ruth Vandenberghe feliciteerde de hulpdiensten voor hun aanpak op deze slopende dag, in het bijzonder de politie en de speciale eenheden. Ze bedankte ook het personeel van hogeschool VIVES voor de goede medewerking en voor de huisvesting van het crisiscentrum. Ze bedankte eveneens de studenten die heel rustig zijn gebleven en altijd goed hebben meegewerkt.

Even leek het alsof het concert Student Welcome Kortrijk niet zou kunnen plaatsvinden omwille van het risico, maar gelukkig kunnen de studenten deze moeilijke dag alsnog afsluiten met een feestelijke verwelkoming.

Update 14.30 uur

De ordediensten hebben omstreeks 14:30 bevestigd dat de studenten onder begeleiding van de politie hun auto of fiets kunnen komen halen op de parking van campus Vives. Deze delen van de campus zijn intussen volledig uitgekamd en veilig verklaard. In het komende uur zullen de studenten groep per groep begeleid worden.

Update 12.21 uur

Het parket heeft zonet een update gegeven.

Deze morgen heeft de politie een oproep gekregen van iemand die een persoon heeft gezien op de bus die een voorwerp bij zich had, gelijkend op een vuurwapen. Er is wel nooit een concrete dreiging geweest met het vuurwapen. De persoon is afgestapt aan de Vives. De politie is op basis van die informatie ter plaatse gekomen om de site af te zetten en een veiligheidsperimeter in te stellen. De campus zelf is afgezet, er zijn geen straten afgezet, maar het verkeer vermijdt best de omgeving. De gebouwen van de campus VIVES werden beveiligd en worden nu één voor één geëvacueerd onder begeleiding van de politie en gespecialiseerde eenheden. Het gaat om een grote campus. De politie en het parket beschikken over de identiteit van de man. Hij is echter nog niet gevonden.

Belangrijk: de foto die circuleert van een kale man met een machinegeweer betreft een politieagent.

Persbericht 10.58 uur

Deze voormiddag kreeg de politie melding van een man op de site Vives die mogelijk gewapend is. De politie is onmiddellijk ter plaatse gekomen om een perimeter in te stellen rond de scholensite waar de man het laatst gezien is en om de studenten en het personeel te evacueren. Op dit moment is de politie bezig met het isoleren van de verschillende gebouwen en de georganiseerde evacuatie van de site. De campus zelf is afgesloten.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL