VAXPO verhuist naar Budafabriek in Kortrijk

De vaccinatiecampagne tegen COVID-19 loopt nog niet op zijn einde. Personen met een verminderde immuniteit krijgen momenteel hun derde prik in VAXPO, meteen gevolgd door alle nog thuiswonende 85-plussers. Oorspronkelijk was voorzien dat VAXPO – momenteel gehuisvest aan de Pottelberg 30 op de voormalige site Van Marcke – de deuren definitief zou sluiten op 9 oktober. Met de beslissing om ook alle 65-plussers de kans te geven op een derde prik en de bijhorende verlenging van de vaccinatiecentra, moest op zoek gegaan worden naar een nieuwe locatie. Die werd nu gevonden in de Budafabriek aan de Budastraat in Kortrijk.

Verhuis VAXPO naar Budafabriek (c) Kortrijk
  • jpeg
Verhuis VAXPO naar Budafabriek (c) Kortrijk

Vorige week vrijdag besliste de Vlaamse Regering om de vaccinatiecentra langer open te houden dan gepland. Aanvankelijk werden de vaccinatiecentra voorzien tot 15 oktober 2021. Na het advies van de Hoge Gezondheidsraad en de Taskforce Vaccinatie om alle +65 jarigen te voorzien van een extra dosis en de beslissing van het IMC die daarop volgde, is een verlenging van de vaccinatiecentra aangewezen.

Dat betekent dat ook VAXPO, het gezamenlijk vaccinatiecentrum van Kortrijk, Kuurne, Harelbeke en Eerstelijnszone Regio Kortrijk, langer operationeel blijft. Er werd daarom de laatste weken door de verschillende gemeentebesturen gezocht naar een geschikte nieuwe locatie. 

De voormalige site Van Marcke was een goede locatie om de opstelling die we hadden in Kortrijk Xpo probleemloos en snel te verhuizen. Voor de komende campagne rond de 3e prikken hebben we echter veel minder ruimte nodig. In plaats van vaccinatielijnen kunnen we werken met vier vaccinatiehokjes. Er werd dan ook gezocht naar een kleinere locatie die in de wintermaanden gemakkelijker te verwarmen is en die toch goed bereikbaar is. 

Die locatie werd gevonden in de Budafabriek, Dam 2 te Kortrijk. In deze ruime gebouwen die eigendom zijn van stad Kortrijk kan een nieuwe werking worden uitgetekend op de gelijkvloerse verdieping. 

De Budafabriek ligt op 1 kilometer (12 minuten wandelen) van het station, heeft een fietsparking en is ook vlot te bereiken met de auto. Bezoekers kunnen zich parkeren vlak naast de Budafabriek in de ondergrondse Parking Budabrug (230 plaatsen) en in de bovengrondse Parking Broeltorens (320 plaatsen). In beide parkings is het eerste uur gratis, net zoals in alle parkings die beheerd worden door Parko. Voor de mensen die slecht te been zijn, wordt bijkomend voorzien in een shuttledienst tussen Parking Broeltorens en de Budafabriek (400 meter, 5 minuten wandelen).  

Het team achter VAXPO gaat nu aan de slag om alles uit te tekenen. De geplande afbouw van VAXPO die gepland stond op maandag 11 en dinsdag 12 oktober, wordt nu dus een verhuis van de voormalige site Van Marcke naar de Budafabriek. 

Tijdens de komende weken vallen er nieuwe uitnodigingen in de bus. Alle bewoners in de woonzorgcentra (inclusief de centra voor kortverblijf) worden uitgenodigd voor een extra prik. Daarnaast zullen ook zo’n 17.500 65-plussers een extra prik kunnen ontvangen in VAXPO. Bovenop die extra prikken zullen ook nog nieuwe vaccinatieschema’s opgestart worden. Zo zullen jongeren die net 12 jaar zijn geworden, uitgenodigd worden voor hun eerste prik. Ook buitenlandse studenten en werknemers die nog niet gevaccineerd werden zijn welkom. En in het algemeen zal iedereen die twijfelde en alsnog gevaccineerd wil worden welkom zijn in de Budafabriek. In oktober volgt een klein aantal uitnodigingen. Het merendeel van de bezoeken staat gepland in november.

WhatsApp Image 2021-10-06 at 13.49.16 (1).jpeg
  • jpeg
Verhuis VAXPO naar Budafabriek (c) Kortrijk
  • jpeg

Contact

Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk, 0472 60 38 45

Alain Top, burgemeester Harelbeke, 0479 63 26 08

Francis Benoit, burgemeester Kuurne, 0486 24 83 64

Dave Dewachtere, voorzitter eerstelijnszone regio Kortrijk, 056 26 11 30

Logo VAXPO
  • jpg
Logo VAXPO

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL