De Schrijfwijzen dagen je uit!

Taalminnaars, scherp uw pennen! Creatief Schrijven vzw, De Standaard en de Vlaamse bibliotheken waaronder die van Kortrijk nodigen je uit om op vrijdagavond 8 oktober mee te spelen met De Schrijfwijzen - Het Groot Dictee Heruitgevonden. Géén klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers. Wél een taalspel voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt.

Wat is De Schrijfwijzen?

De Schrijfwijzen - Het Groot Dictee Heruitgevonden is een hippe variant van het bekende traditionele dictee. Het wordt simultaan gespeeld in bibliotheken over heel Vlaanderen en Brussel. Het spel telt drie rondes: een traditioneel dictee, een multiple choice en een spannende spellingbee. Taalplezier en laagdrempeligheid staan centraal en iedereen is welkom om gratis deel te nemen. In Kortrijk kan dit in de centrale bibliotheek. De tekst van het dictee is geschreven door jong talent Anneke Verbeeck uit Wondelgem.

Wie kan in Kortrijk foutloos alle puntjes op de i zetten?

Deelnemers zijn op vrijdag 8 oktober vanaf 19.30 uur welkom in het Forum van de bibliotheek, Leiestraat 30 in Kortrijk. We starten stipt om 20 uur. Vooraf inschrijven is verplicht, dat kan online, aan de balie, telefonisch via 056 27 75 00 of via bibliotheek@kortrijk.be. Ook als supporter ben je welkom. Traditiegetrouw wordt het dictee live gestreamd in onze gezellige bar. Ook kan je - al dan niet samen met je vrienden - online voor de fun meeschrijven en meevolgen via de livestream op sociale media.

Voorlezer van dienst is de Kortrijkse Tine Lefebvre. Taal is helemaal haar ding. Ze leest, babbelt en schrijft, is dagelijks met haar passie bezig en wil die met iedereen delen. Dé ideale voorlezer van het dictee dus.

Presentator Charlotte Cattebeke (Videonauten) is er al bij van onze eerste editie in 2018 en zal ook dit jaar de avond professioneel aan elkaar praten. In de jury zetelen Kortrijkzanen Fries Verschaete, Pierre Ruyschaert en bibmedewerker Manon Vergote. Elke deelnemer krijgt een goodiebag, er zijn toffe prijzen en de lokale winnaar gaat met de 'gouden pen' naar huis.

Wie op 8 oktober niet in de bib raakt, kan nog deelnemen aan het online dictee van De Standaard en NRC van maandag 4 tot en met zondag 10 oktober in de vernieuwde app van De Standaard. De winnaars van het dictee in de bibliotheken nemen het tegen elkaar op tijdens de grote finale van De Schrijfwijzen op zaterdag 23 oktober in de prachtige Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel. Daar sluiten ook de beste spelers van het online dictee aan. De winnaar van De Schrijfwijzen 2021 gaat aan de haal met een exclusieve Belgische designpen.

Week van het Nederlands

De Schrijfwijzen gaat van start tijdens de Week van het Nederlands. Doorheen Vlaanderen en Nederland vinden tussen 2 en 9 oktober een heel aantal grote en minder grote activiteiten plaats onder het motto ‘Taal op stelten’.

Tine Lefebvre © Ben Depoorter
  • jpg
Tine Lefebvre © Ben Depoorter

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan