Ontwerp voor nieuw park aan de Groeningelaan: Het Groeningepark!

Het stadsbestuur kondigde eerder reeds het vergroeningsproject aan waarbij de parking Groeningelaan omgevormd wordt tot een gloednieuw park in het centrum van de stad. Met de input van 228 inwoners werd samen met stad Kortrijk, ontwerpbureau Cnockaert en landschapsarchitecte Kantinka 't Kindt tot een nieuw ontwerp gekomen. Het Groeningepark! Zo wordt een natuureiland voorzien, een ontmoetingsplek, een zone voor kruiden en snijbloemen én een speelzone voor de jonge Kortrijkzaan.

Het Groeningepark: spel, ontmoeting en natuur in de stad

Het toekomstige park is opgedeeld in verschillende zones. Een eerste zone met speelruimte met een schommel, een gras- en zandspeelzone, en speelplatform rond de monumentale plataan. Een tweede zone bestaat uit een groen plein met straatmeubilair dat voor iedereen toegankelijk is (rolwagens, oudere personen, …) en zo een nieuwe ontmoetingsplaats wordt voor de buurtbewoners, de bewoners van het WZC en de kinderen van de school. In het park wordt ook ruimte voorzien voor gecultiveerde natuur waar kruiden en snijbloemen zullen ingepland worden. Een waterspel zorgt voor de recuperatie van het hemelwater en maakt het park klimaatrobuust. In de laatste zone, het natuureiland, primeert het groen en krijgen fauna en flora de kans zich te ontwikkelen.

Met het nieuwe Groeningepark creëert de stad extra zuurstof en natuur voor de binnenstad. Bovendien maakt de ontharding onze stad klimaatrobuuster met meer ruimte voor water. Tot slot realiseren we extra speelruimte voor onze kinderen.  Bert Herrewyn, schepen van natuur, kinderen en jongeren

Shop en go en fietsparkeren

De toegangspoort (kant Veemarkt) creëert een warme welkom met veel kleur voor het oog en voedsel voor tal van insecten, het jaar rond. Er wordt ook een kleine shop & go parking voorzien voor de nabije handelszaken, bewonersparkeren en een buurtfietsenstalling waar mensen een abonnement kunnen afsluiten voor het stallen van hun fiets. Naast de buurtfietsenstalling komen er nog verschillende andere locaties waar het mogelijk zal zijn je fiets te stallen. De beperkte parkeerruimte zal ook met waterdoorlatende materialen aangelegd worden.

Deze nieuwe simulatiebeelden geven een duidelijke blik op wat voor een mooi project dit is. Wat op vandaag nog een grijze asfaltwoestijn en parking is, wordt een van de mooiste parken van de binnenstad. Een echte ontmoetingsplek voor de buren, het woonzorgcentrum en de school. Een nieuwe groene oase in het centrum van Kortrijk. Axel Weydts, Schepen van openbare werken en mobiliteitBert Herrewyn, schepen van natuur, kinderen en jongeren

Inspraak via Kortrijk Spreekt

Op 27 april 2021 presenteerde de stad het voorontwerp van ‘Project Groeningelaan’ via een webinar aan de buurtbewoners. Dit was meteen het startschot voor een digitale bevraging via Kortrijk Spreekt. 228 Kortrijkzanen deelden de voorbije maanden hun mening en maakten zo hun wensen/verzuchtingen bij het voorontwerp bekend. Ontwerpbureau Cnockaert en landschapsarchitecte Kantinka 't Kindt gingen aan de slag met de signalen uit de buurt en finaliseerden het definitieve ontwerp.

Tijdelijke invulling en verdere timing

Parking Groeningelaan werd in september 2020 al aangepast van 118 plaatsen naar 40 en wordt sindsdien gebruikt als speelplaats voor basisschool Sint-Jozef. De werken voor de ontharding en vergroening van de site zullen in het najaar van 2022 opstarten.

Het nieuwe Groeningepark zal aansluiten bij de groene as Groeningekouter - Plein - Houtmarkt - Begijnhofpark. Het is een van de vele ruimtes die we de komende jaren willen ontharden en vergroenen (uitbreiden van Begijnhofpark, de Paulienen, het Casinoplein, een park op de Vetexsite, …) Ook een deel van het asfalt op de Groeningekouter wordt uitgebroken. Zo komt het standbeeld van de Maagd van Vlaanderen nog meer in het park te staan. Wout Maddens, schepen van stadsvernieuwing

Download hier de nieuwe simulatiebeelden:

Ontwerp Groeningelaan (c) ontwerpbureau Cnockaert
  • jpg
Ontwerp Groeningelaan (c) ontwerpbureau Cnockaert
  • jpg
Ontwerp Groeningelaan (c) ontwerpbureau Cnockaert
  • jpg

Afbeelding3.jpg
  • jpg

Meer info: www.kortrijk.be/groeningelaan

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL