Blaas jij Kortrijk omver met jouw idee?

Stad voorziet 100.000 euro Burgerbudget voor ideeƫn van inwoners

Heb jij dat ene superidee om jouw straat of wijk een betere plaats te maken? Stad Kortrijk wil burgerinitiatieven in de stad een stevige duw in de rug geven en lanceert daarvoor het Burgerbudget. Om de voorstellen van de inwoners te realiseren, trekt de stad 100.000 euro uit. Waar wacht je nog op? Steek die koppen bij elkaar en bouw mee aan de Beste Stad van Vlaanderen.

ONLINE_Burgerbudget_FB_1709x963px.jpg
  • jpg
Hoe kan je het burgerbudget aanvragen?

Kortrijkzanen die een voorstel hebben, kunnen dat indienen via www.kortrijk.be/burgerbudget. Het voorstel wordt dan gepubliceerd op de webpagina en alle Kortrijkzanen kunnen de voorstellen liken en becommentariĆ«ren. Je kan jouw voorstel indienen tussen 16/09/2021 en 16/02/2022. Dien je een initiatief in, dan moet je aangeven hoeveel budget je daarvoor denkt nodig te hebben. Er kan maximum 50.000 euro aangevraagd worden. De stadsdiensten zullen nauw in contact staan met indieners om de projecten nog sterker te maken.

Budgetgame

Initiatieven die voldoen aan de criteria worden voorgesteld aan de Kortrijkse bevolking tijdens een online budgetgame. Tussen 01/03/2022 en 01/04/2022 kan elke inwoner van Kortrijk dan met een virtueel budget zijn of haar favoriete initiatief aankopen.

We staan voor alles open. Onze inwoners hebben vaak uitstekende ideeĆ«n om hun buurt beter te maken. Nu krijgen ze de kans om die te realiseren. Kortrijk telt meer dan 200 buurt- en straatcomitĆ©s. Ik verwacht dat er veel aan de slag zullen gaan met het burgerbudget. Maar het burgerbudget staat niet alleen open voor de comitĆ©s, elke Kortrijkzaan krijgt de kans om initiatief te nemen.  Ruth Vandenberghe, burgemeester stad Kortrijk
Burgerjury beslist

Elk voorstel dat minstens 50 keer aangekocht wordt in het online budgetgame wordt voorgelegd aan een burgerjury. De burgerjury beslist autonoom welke voorstellen ondersteund worden met het burgerbudget en de grootte van de financiĆ«le ondersteuning. De burgerjury wordt samengesteld via loting. Elke Kortrijkzaan ouder dan 16 jaar kan zich hiervoor kandidaat stellen. De ingezonden kandidaturen worden onderverdeeld in vier leeftijdscategorieĆ«n. Uit elke categorie worden dan twee kandidaten geloot. Op die manier garanderen we dat de achtkoppige burgerjury zal bestaan uit een mix van jongeren en ouderen.

Knallende ideeƫn

Het campagnebeeld voor het burgerbudget is een gele knal. Die staat niet alleen symbool voor de knallende ideeĆ«n van Kortrijkzanen die zich met "goesting" engageren, maar ook voor de dynamiek die het burgerbudget in onze stad zal blazen. In de campagnevideo's komen ook verschillende burgers aan het woord die het burgerbudget promoten. Onder andere Leopold Dekeyser, Stephanie Dupont, Jan Luts, Stijn Loosveld en Ubbe Deschamps helpen de campagne mee promoten.

Budget en middelen voor burgerzin en samenhorigheid is iets wat ik als ondernemer enkel kan toejuichen.  Leopold Dekeyser, ondernemer en promotor van het burgerbudget 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen