Summer School: Living Waterscapes lanceert eerste succesvolle editie en kondigt meteen vervolg aan

Van 6 tot 10 september vond op de site van Bolwerk de Summer School: Living Waterscapes plaats. Tijdens deze summer school gingen 11 jongeren de uitdaging aan om op vijf dagen tijd een oplossing te bedenken voor specifieke problemen met water als centraal thema.

Living Waterscapes.jpg
  • jpg

Bolwerk, Eiland Collective en Start@K sloegen de handen in elkaar om dit project op poten te zetten. De bedoeling van de Summer School bestond erin om zoveel mogelijk verschillende jongeren samen aan een maatschappelijk relevant project te laten werken, met de optiek om er een eventueel vervolg aan te breien. Gedurende de hele week kregen de deelnemers infosessies om hun talenten verder bij te schaven: zo waren er onder meer inspiratiesessies van HelloWater over waterzuivering, van Voxdale over digitaal prototypen van waterstromen, maar ook heel concrete sessies zoals pitching & presentatietechnieken door VOKA en mediacommunicatie door Medialab Quindo.

De studenten kregen een informatiebad over de rol van water in de stad. Ze werden verdeeld in drie multidisciplinaire teams die elk met één probleem aan de slag gingen. In het kader van dat probleem werden uitstappen doorheen Kortrijk gepland.

Onze stad is gebouwd rond de Leie die een belangrijke rol vervult voor transport, economie, ecologie en zoveel meer. Dat we voor deze Summer School jongeren uit gans Vlaanderen hebben aangetrokken is een serieuze prestatie en nog opmerkelijker is dat ook een aantal buitenlandse studenten hun weg hebben gevonden naar hier. Het belang van internationale studenten in onze stad neemt jaar na jaar toe en daar willen we dan ook blijven op inzetten. Kelly Detavernier, schepen van Onderwijs

De studenten die met het thema 'water als grondstof' aan de slag gingen, trokken met de fiets langs de waterwegen in de stad. Zij werden uitgedaagd door De Watergroep om na te denken over hoe we in een stedelijke context water op een duurzame manier kunnen infiltreren en hergebruiken. Een tweede team ging aan de slag met 'water en landbouw'. Zij trokken naar de Heerlijkheid van Heule om na te denken over hoe het stilstaande water daar functioneler kon ingezet worden. Het derde team boog zich over een uitdaging binnen 'water & cultuur'. Zij stelden de vraag hoe (artistieke) interventies in de openbare ruimte inwoners nauwer bij de waterlopen in hun stad kunnen betrekken. Ter inspiratie trokken ze op speurtocht door de stad met LZSB en POOL IS COOL op zoek naar publieke zwemplaatsen. Bolwerk schetste een aantal internationale voorbeelden van artistieke projecten op het water. Voor het maken van de prototypes stelden het IDC (Howest) en het Maaklab (VIVES hogeschool) hun labs ter beschikking. De studenten konden hun project na de vijfdaagse voorstellen op een jurymoment waar de partners hun feedback konden geven op de uiteindelijke resultaten.

Internationale aandacht

Het thema van de Summer School is zeer lokaal verankerd, maar kan verder uitgebreid worden naar andere plekken in een stedelijke context. De deelnemers werden uitgedaagd om na te denken hoe hun oplossing op een duurzame manier kon uitgewerkt worden, met het oog op een lange levensduur van het project en met een ecologische insteek. En dat trekt internationale aandacht. Behalve de internationale trekkers van het project: Elena Falomo, Emilie Froelich en Jadd Hallaj (Eiland Collective) waren ook studenten ingeschreven afkomstig van Frankfurt University, Politecnico di Milano en University of Edinburgh. Zo bestond de mix van deelnemers niet alleen uit diverse opleidingen, maar ook uit verschillende nationaliteiten.

Vervolgtraject

De Summer School eindigt niet op vrijdag 10 september. De werken blijven nog aanwezig op de site van Bolwerk tot begin oktober, daarna krijgen ze een plaatsje op de expositie van WONDER, waar het hele project van startpunt tot resultaat zal tentoongesteld worden. Meer info vanaf 15 september op www.wonderkortrijk.be . Gezien het succes van de eerste editie van deze Summer School zal het concept volgend jaar opnieuw uitgerold worden. Meer info op de websites van Bolwerk en Start@K.

De Summer School: Living Waterscapes is een project van Bolwerk, Eiland Collective en Start@K, gesteund door De Watergroep en Durf2030. Daarnaast ondersteunden Designregio Kortrijk, De Stadsboederij, Eurométropole, Hello Water, Leiedal, POM West-Vlaanderen, VOKA en Voxdale in communicatie en de opzet van het programma.

Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) wil projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met onze partners bundelen we onze krachten en middelen. Start@K maakt deel uit van dit netwerk van initiatieven. Het wordt gesteund door VLAIO en bestaat verder uit een partnerschap tussen Stad Kortrijk, Hangar K, Howest, KU Leuven Campus KULAK, Universiteit Gent Campus Kortrijk en VIVES Hogeschool. Daarnaast werkt Start@K nauw samen met Bolwerk, De Stroate vzw en Quindo.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL