Verenigingen doen volop voort!

Het culturele verenigingsleven kan opnieuw opstarten. Voor het voorbije werkjaar 2020 dienden 206 (socio-)culturele verenigingen een geldig werkingsverslag in. Zo krijgen ze de forfaitaire subsidie van 225 euro toegekend. Ook de culturele werkgroepen krijgen hun jaarlijkse werkingssubsidie van 300 euro.

Het cultuurbeleidsplan voorziet in een aantal ondersteuningsinitiatieven voor het culturele veld in Kortrijk. Begin 2020 werden de subsidies voor de erkende culturele verenigingen van 109.815 euro verhoogd naar 141.000 euro. Ook wordt gericht ondersteuning geboden aan een aantal initiatieven via de projectsubsidies voor bijzondere en vernieuwende projecten, deze werden verhoogd van 19.500 euro naar 34.500 euro.

Hoewel 2020 omwille van de gekende reden een atypisch werkjaar was, bleven de culturele verenigingen niet stilzitten. De honger om opnieuw te organiseren was groot en veel verenigingen herontdekten zichzelf door bijvoorbeeld digitale ledenactiviteiten aan te bieden. De socio-culturele verenigingen dienen telkens een geldig werkingsverslag in te dienen om hun werkingssubsidie te verkrijgen. Met 206 verenigingen die dit deden, kunnen we spreken van een blijvend, bruisend verenigingsleven in Kortrijk en deelgemeenten.

In een tweede schijf zullen nog de extra subsidies volgen voor een 100-tal verenigingen die via het puntensysteem werken en een subsidie krijgen op basis van hun activiteiten.

We verhoogden deze legislatuur heel bewust de subsidies voor socio-culturele verenigingen en de projectsubsidies. Het verenigingsleven is de basis van zoveel moois in onze stad. Nu fysieke activiteiten ook eindelijk weer kunnen, roep ik alle verenigingen op om er vollen bak terug in te vliegen! Samen komen, samen beleven, projecten uitwerken... laat van jullie horen en zet onze stad en haar deelgemeenten in beweging! Axel Ronse, schepen van cultuur

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen