Deeltijds kunstonderwijs in Kortrijk herademt (letterlijk en figuurlijk)

Het voorbije schooljaar werd overschaduwd door corona. De werking van Conservatorium Kortrijk en Academie Kortrijk moest regelmatig aangepast worden aan nieuwe en vooral beperkende regels. Gelukkig zijn die aan het begin van schooljaar 2021-2022 (bijna) van de baan. Dat merk je aan de inschrijvingen.

MicrosoftTeams-image (24).png
  • png
We zijn zeer blij dat de lessen opnieuw normaal kunnen doorgaan. De leerlingen staan te popelen om er aan te beginnen en dat zien we aan de cijfers. Bovendien breiden de academie en het conservatorium opnieuw uit met nieuwe uitdagende lessenreeksen om elk talent verder te ontwikkelen. Inschrijven kan nog tot eind september, niet twijfelen zou ik zeggen! Kelly Detavernier, schepen van deeltijds kunstonderwijs

Het Conservatorium heeft momenteel ongeveer 1.900 hoofdelijke inschrijvingen. Dat zijn er een stuk meer dan dezelfde periode vorig jaar. De coronacrisis deed toen heel wat leerlingen twijfelen, vooral bij de woord- en dansopleidingen die een heel fysiek karakter hebben. De Academie zocht vorig jaar naar inventieve oplossingen om hun studenten een creatieve invulling van hun vrije tijd te geven. Ook dit jaar zijn er al 1.850 leerlingen ingeschreven bij de Academie.

De lessen aan het Conservatorium gaan sinds 1 september opnieuw allemaal ter plekke door en de beperkingen op de groepsgroottes zijn opgeheven. Leerlingen (+12j) en leerkrachten dragen wel nog een mondmasker als ze zich verplaatsen in de gebouwen. Van zodra ze neerzitten in de les, mag het masker af. Ook tijdens bewegingsactiviteiten zoals dans en toneel is een mondmasker niet langer verplicht. Dat is voor alle partijen een hele opluchting. Erik Desimpelaere, directeur Conservatorium Kortrijk

Nieuwigheden

Een nieuw schooljaar betekent ook enkele nieuwigheden. In het Conservatorium is de grootste blikvanger de Instrumentencarrousel. In deze lessenreeks maken zes- en zevenjarigen al in de eerste graad kennis met in totaal 4 verschillende instrumenten. Per schooljaar kunnen ze 2 lessenreeksen volgen van telkens 8 lessen. Ook nieuw is Youth for Music. Dit project met Road Rock als hoofdsponsor ondersteunt leerlingen van het Conservatorium met minder financiële draagkracht. Zo kunnen zij gratis een instrument huren bij hun start in de tweede graad.

In de Academie kunnen jongeren vanaf 16 jaar het nieuwe atelier StreetArt volgen. Het atelier is voor ontwerpers die gepassioneerd zijn om hun ideeën met de buitenwereld te delen. Uiteraard via graffiti en muurschilderingen, maar ook via posters, stickers, 3D-werk, etc. Er zijn geen beperkingen, er wordt gestreefd naar uitdrukkingskracht en originaliteit.

Gevarieerd aanbod

Het Conservatorium is meer dan klassieke muziek alleen. Dat bewijst het uitgebreide studieaanbod. Zo behoort vanaf de derde graad Muziek de studierichting PAD tot de mogelijkheden. PAD staat voor Productie, Audiotechnieken en DJ. In de vierde graad Woord kan je dan weer kiezen voor een opleiding Comedy, Singer-Songwriter of Radiomaker. Meer weten over het aanbod van het Conservatorium? Surf naar www.kortrijk.be/conservatorium.

In de Academie heb je naast het actieve aanbod ook enkele passieve lessen, zoals kunstgeschiedenis. Niet alleen het aanbod varieert trouwens, ook de lesduur. Zowel kinderen, jongeren als volwassenen kunnen kiezen voor opleidingen van 2 tot 8 uur per week. En wist je dat volwassen leerlingen op bepaalde tijdstippen ook buiten de lesuren kunnen verder werken in de ateliers? Petra Flamand, directeur Academie Kortrijk

Het volledige aanbod van de Academie vind je op www.kortrijk.be/academie. Op zaterdag 18 september is er in de namiddag ook nog een opendeurdag in de Academie met tal van workshops voor volwassenen.

Inschrijven voor de Academie of het Conservatorium kan nog tot en met 30 september 2021.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL