Kortrijk schaft mondmaskerplicht in stadsgebouwen af

Bijna een jaar geleden, op 30 september 2020, werd in Kortrijk een burgemeestersbesluit genomen dat een bijkomende mondmaskerplicht oplegde op een aantal specifieke plaatsen, in lijn met het Ministeriëel Besluit. Deze werden gaandeweg versoepeld. Ook de laatste bijkomende lokale mondmaskerplicht in openbare stadsgebouwen wordt vandaag ingetrokken.

Het oorspronkelijke opzet van die bijkomende lokale mondmaskerplicht was om eenvoudigere en duidelijke regels te creëren. Zo waren de Kortrijkzanen vanaf dan nog verplicht om een mondmasker te dragen in het winkelwandelgebied, op alle markten met inbegrip van de brocante- en rommelmarkten, op alle kermissen, in de recyclageparken en in de openbare stadsgebouwen.

Gaandeweg werd deze bijkomende mondmaskerplicht versoepeld. Op 8 juni werd het winkelwandelgebied vrijgegeven naar aanleiding van de dalende trends in de coronacijfers en de vooruitgang in de vaccinatiecampagne. Op 19 augustus volgde de mondmaskerplicht op de markten, kermissen en recyclageparken. Met het ingaan van de nieuwe versoepelingen uit het laatste Ministeriëel Besluit, vandaag 1 september, wordt ook de laatste bijkomende lokale mondmaskerplicht ingetrokken: deze die geldt in de openbare stadsgebouwen.

Concreet zullen het stadspersoneel en de bezoekers van de openbare gebouwen vanaf 1 september niet meer verplicht zijn om een mondmasker te dragen als men een veilige afstand kan respecteren. Kom je ergens toch te dicht op elkaar te staan dan dien je nog steeds een mondmasker dragen. Voel je je nog steeds veiliger mét een mondmasker, dan mag je dit ook blijven dragen.

Daarmee gelden in Kortrijk vanaf nu enkel nog de federale mondmaskerregels. Zo blijft het mondmasker wel verplicht in een reeks situaties die expliciet worden opgesomd, onder meer op het openbaar vervoer en in de stations, bij verplaatsingen in horecazaken, in onze bibliotheken en waar afstandsregels niet kunnen gerespecteerd worden. Ook in de zorgsectoren zoals de Woonzorgcentra, serviceflats, dagverzorgingscentra blijft het dragen van een mondmasker voor personeel en bezoekers verplicht.

We hebben de lokale mondmaskerplicht ingevoerd op een moment dat de cijfers slecht waren en we de complexe regels eenvoudiger wilden maken. Nu we het einde van de vaccinatiecampagne naderen en we het leven rondom ons meer en meer zien normaliseren, is het tijd om de regels opnieuw te vereenvoudigen door ook de laatste lokale mondmaskerplicht in te trekken. We houden de cijfers uiteraard in het oog en mocht de situatie verslechteren, dan kunnen we de mondmaskerplicht opnieuw invoeren, maar ik hoop oprecht dat we er vanaf zijn.  Ruth Vandenberghe, burgemeester

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL