Autovrije Zondag nodigt je uit op straat

Voetgangers en fietsers krijgen dit jaar vrije baan op zondag 19 september. De volledige binnenstad wordt dan verkeersvrij gemaakt en iedereen vanuit de deelgemeenten wordt uitgenodigd om samen naar het centrum af te zakken. Trek de straat op en win prijzen, beleef een onvergetelijke fietstocht, glij met een deathride boven de Leie of dans de benen van onder je lijf. Kortrijk onthult het programma voor deze editie van Autovrije Zondag, die na de coronaproof editie van vorig jaar weer voluit gaat.

Affichebeeld.PNG
  • PNG
Affichebeeld.PNG

Voor de allerkleinsten

De start van het nieuwe schooljaar betekent opnieuw aandacht voor fietsveiligheid op weg van en naar school. Televisiefiguren Zeppe en Zikki komen de kleintjes tips geven over hoe ze veilig door het verkeer kunnen. Ze brengen hesjes, knipperlichtjes en andere coole gadgets mee. Verder kan je ook met Zeppe en Zikki op de foto én vallen er leuke prijzen te winnen aan het draairad. Een tweede blikvanger voor kleuters is ‘Kijk! Ik fiets!’, een project van Sportwerk Vlaanderen, dat jonge kinderen op slechts drie uur tijd leert fietsen op twee wielen. Schroef dus maar alvast die hulpwieltjes los.

Voor kinderen

‘De Werf’ is tegelijk een fantasiespel, een theater en een speeltoestel. Terwijl sommigen het evenwichtsparcours uittesten, (ver)bouwen anderen de speeltoestellen. De coolste chillplek op Autovrije Zondag is De Stroate. Je proeft er van alles wat de Kortrijkse hiphopwereld te bieden heeft: breakdancen, beatboxen, DJ’en, rappen, graffiti, …

Voor sportievelingen en avonturiers

Tijdens de tiende editie van de Bruggenloop komen DJ’s, livebands en een doedelzakspeler de deelnemers aanmoedigen. Ook wandelaars en kinderen kunnen hun ei kwijt tijdens aangepaste activiteiten. Met ‘De Stille Ronde’ organiseert Tournée Flandrienne op zowel zaterdag 18 als zondag 19 september een vrije fietstocht met aandacht voor verkeersveiligheid. De deelnameprijs van € 2 gaat integraal naar Ouders van Verongelukte Kinderen. Mag het iets avontuurlijker? Waag je aan een deathride vanuit de Broeltorens, peddel met een sup de Leie af of balanceer op de oversteekbrug met eilandjes en evenwichtsbalken.

Voor iedereen

‘En Danseuse’ is een interactieve dansvoorstelling in het kader van het dansfestival Dansstorm. Op jouw lievelingsnummer en onder deskundig commentaar van onze eigen wielercommentatoren fiets je de ‘col de tunnel’ van de Doorniksewijk omhoog. Zo sierlijk dansend en bewegend mogelijk. Smeer je kuiten in, trek je dansschoenen aan en wie weet is er na je dopingcontrole nog een ceremonie op het podium …

 

Aan de infostand van de stad kom je alles te weten over deelmobiliteit in onze stad. De twijfelaars kunnen onder andere te rade gaan bij Autodelen, DonkeyRepublic, Bird en Cambio. Hou ook je ogen open voor de UiTPAScaravan. Je kan er een gratis UiTPAS krijgen. Die schenkt je tal van voordelen voor een brede waaier van vrijetijdsactiviteiten. Er zijn bovendien prijzen te winnen, zoals tickets voor KV Kortrijk en Schouwburg Kortrijk.

 

Staan verder ook nog op het programma: het gratis muziekfestival ‘Justice Served’, het Orchestre International du Vetex, de Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt en een installatie van fotografe Els Van Bosbeke. Je kan je ook laten rondrijden in een fietsriksja. Even uitrusten en genieten van een drankje en een dessertbuffet kan bij De Levensboom.

Autovrije zondag is het jaarlijkse feest van de duurzame mobiliteit. We zijn dan ook zeer blij dat we volledig terug zijn. Jong en oud kunnen een ganse dag genieten van een bruisende binnenstad zonder wagens. Dit is hét gezinsfeest van Kortrijk geworden! Axel Weydts, Schepen van mobiliteit

Praktische info over alle activiteiten vind je op www.kortrijk.be/autovrije-zondag

Verkeersvrije binnenstad

Op zondag 19 september om 8 uur wordt de binnenstad verkeersvrij gemaakt. Dan kan je de stad niet meer binnen met de auto. Woon je in de betrokken zone en ben je van plan om die dag er op uit te trekken, parkeer dan je auto op voorhand buiten het centrum. Fietsers zijn uiteraard wel welkom. Er zijn extra fietsenparkings voorzien in de buurt van alle activiteiten. Vanaf 18 uur is autoverkeer opnieuw mogelijk. Geef je medische zorg aan iemand in de binnenstad of heb je een andere dwingende reden, vraag dan je doorgangsbewijs aan via de website.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan