150 + 1 jaar Sente!

Sint-Katherina, het kruispunt van de gemeentes Lendelede, Kuurne en Kortrijkse deelgemeente Heule, heeft iets te vieren! In 2020 bestond de parochie maar liefst 150 jaar. Om de wel gekende reden, vieren we daarom dit jaar 150 + 1 jaar Sente met extra beleving en voor het eerst een uniek kunstproject.

Kunstproject Sente.jpg
  • jpg

Activiteiten

Tijdens de vakantie kon je al genieten van 3 wandelingen in en rond Sente met een historisch tintje. Via een QR-code kan je op de wandelingen van 6, 7 of 8 kilometer op diverse plaatsen beelden oproepen van vroeger en nu. Het beeldmateriaal bevat foto’s maar ook filmpjes aan het café bij Meintje, de schutters, de vinkenzetting, de oude kermis… Nostalgie troef! Tijdens de wandeling kan je ook meedoen aan de fotozoektocht om het nog iets actiever te maken.

Tijdens het eerste weekend van september is er naar jaarlijkse gewoonte de Sentekermis, die dit jaar in een XL-jasje zit ter ere van het 150-jarig bestaan. Op vrijdag 3 september beginnen we het weekend gezellig in de bruine kroeg in 't Senter met caféspelen, een lekkere hamburger en een dartstornooi.

De zaterdagnamiddag staat in het teken van de jongsten onder ons. Springen op het springkasteel, schminken, ravotten, go-cars, megatwister, een interactief kegelspel, boogschieten, ... Het kan allemaal, terwijl mama en papa ondertussen gezellig iets drinken in het zonnetje. Vanaf 18u30 kan iedereen smullen van de heerlijke côte à l'os en frikandellen voor de kindjes. 's Avonds kan iedereen genieten van Soul Avenue, een party coverband, met onder andere Hannes Pype (ex-Sentenaar en ex Johnny Turbo band). Het repertoire van de band bestaat uit soul muziek van de jaren 80 aangevuld met hedendaagse Engelstalige dansmuziek.

Zondagmorgen is iedereen welkom in de kerk voor de eucharistieviering, waar de nieuwe vlag en de nieuwe kapel met het Sint-Katharinabeeld worden ingezegend. Na de misviering genieten we van zon, drank, muziek, sfeer en gezelligheid bij het aperitiefconcert. Rond de middag onthullen we een nieuw kunstproject in het thema van 150 jaar Sente. Zondagnamiddag volgt de strijd der titanen: het petanquetornooi. Wie gaat dit jaar met de felbegeerde titel lopen? We sluiten het kermisweekend op maandag af met een seniorennamiddag, met entertainment door Koen Crucke.

Kunstproject

Voor het eerst zet Sente tijdens het dorpsfeest ook een heus kunstproject op poten onder begeleiding van Katelijn Vanpoucke, Sentenaar en lesgeefster aan de kunstacademie in Kortrijk. Het kunstproject zal een blijvend aandenken zijn aan de 150-jarige viering in het buurthuis ’t Senter. Alle Sentenaren krijgen de kans om hun ding te doen. Het project kadert in DURF2030.

Lesgeefster Katelijn gaf diverse workshops in de lagere school VBS St. Katrien in mei, in samenwerking met de leerkrachten van het 4de, 5de en 6de leerjaar. Het resultaat is een 70-tal zelfportretten van de kinderen op tegels. Het kunstwerk wordt in zijn huidige vorm onthuld in het kermisweekend, maar daar stopt het niet. Elke Sentenaar krijgt de kans om zijn zelfportret toe te voegen aan het geheel, zodat het kunstwerk nog ‘in wording’ is.

De 70 tegeltjes die nu al klaar zijn, worden in één geheel gegoten dat tijdens de kermis in primeur getoond wordt. Maar er is ruimte voor meer. Wanneer een vereniging, een buurt, een familie … zijn of haar portret wil toevoegen, dan kan dit. Zij kopen een tegeltje voor 5 euro in het kunstwerk en vullen dit zelf in onder onze begeleiding. Tijdens de kermis kan iedereen die wil meewerken zijn naam en mailadres doorgeven. In het najaar worden diverse workshops georganiseerd in ’t Senter of worden de mensen thuis ondersteund om hun zelfportret te maken. De titel van het kunstwerk wordt onthuld op het persmoment.

Het is een prachtig kunstproject en met hoe meer Sentenaren hoe beter! Ik doe dus een warme oproep naar alle Sentenaren om zichzelf te vereeuwigen op een tegeltje in het buurthuis ’t Senter!  Axel Ronse, schepen van cultuur

Aan alle Sentenaren: wandel mee, vier met ons mee op de kermis en laat jullie creatieve talent zien. Zo wordt Sente nog meer van en voor u! Ann Gevaert, organisator

Voor alle info en reservaties: 150jaar.sente.be

150 jaar Sente (002).PNG
  • PNG
150 jaar Sente (002).PNG

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL