Zorg Kortrijk helpt jeugdbewegingen om veilig op kamp te trekken met uitgebreid programma van sneltesten

Zorg Kortrijk, zeg maar het publieke zorgbedrijf van het lokale bestuur, wil de Kortrijkse jeugdbewegingen helpen om veiliger op kamp te vertrekken. Niet minder dan 1.500 coronasneltesten worden vanaf deze week ter beschikking gesteld van de leidingsploegen, de deelnemende kinderen en jongeren en de logistieke begeleiders. De sneltesten worden door verplegend personeel van Zorg Kortrijk afgenomen in een woonzorgcentrum naar keuze.

leden van Scouts Groeninge waren de eerste testers.jpg
  • jpg

Dit vrijblijvend aanbod komt er om de jeugdbewegingen zowel financieel, zorgkundig als logistiek bij te staan.

Vanuit volksgezondheid wordt sterk aangeraden om deelnemers aan jeugdkampen te testen. Vanuit de jeugdsector wordt dan weer aangevoerd dat dit financieel en qua organisatie zo goed als onmogelijk is. Om die stellingen te verzoenen, reiken we daarom met Zorg Kortrijk een snelle, praktische en voor de jongeren gratis oplossing aan. Kinderen en jongeren kunnen zo toch veiliger op kamp vertrekken. Philippe De Coene, schepen van Zorg

Hoe werkt het?

In Kortrijk zijn er nog 14 groepen van jeugdbewegingen die op kamp vertrekken tussen 15 juli en 21 augustus. Het gaat om groepen van verschillende jeugdbewegingen, zowel in Kortrijk als in deelgemeenten. De jeugdbewegingen worden persoonlijk ingelicht met alle nodige gegevens om zich vlot te kunnen aanmelden.

De groepen nemen dan contact op met het dichtstbijzijnde woonzorgcentrum van Zorg Kortrijk (Sint-Jozef in  Kortrijk, Ter Melle in Heule, De Zon in Bellegem, De Weister in Aalbeke of Biezenheem in Bissegem) en maken gewoon een afspraak. De sneltesten worden, kort voor het vertrek van de groepen, op een deskundige manier afgenomen door medisch personeel van Zorg Kortrijk.

De eerste groepen, 2 groepen van Scouts Groeninge, komen zich testen vandaag woensdag om 15u in woonzorgcentrum Sint-Jozef.

Na de annulatie en stopzetting van enkele kampen, heerst er bezorgdheid bij onze jeugdbewegingen. We kregen de afgelopen week vragen naar ondersteuning bij het preventief testen van leidingsploegen en logistieke begeleiders. Niemand wil immers zijn zomerkamp, het hoogtepunt van een werkingsjaar, in het water zien vallen. Met de gewaardeerde hulp van Zorg Kortrijk bieden we een haalbare oplossing voor zowel de begeleiders als de deelnemers. Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren

In totaal gaat het over ongeveer 1.500 af te nemen sneltesten, indien de jeugdbewegingen ingaan op het aanbod. Het is immers een extra en vrijblijvende ondersteuning voor groepen die voor hun kampvertrek een kosteloze zekerheid wensen. Toch zijn er goede argumenten om op het aanbod in te gaan. Ook in onze regio tonen de besmettingscijfers van de laatste dagen immers een forse stijging. De voorbije week noteerden we in Kortrijk en deelgemeenten niet minder dan 69 besmettingen, bijna 3,5 keer zoveel als de week ervoor (18 besmettingen).

De snelle antigeentest is dezelfde test die sinds deze week afgenomen kan worden door apothekers. Anders dan bij PCR-testen is het resultaat ter plaatse na een kwartier al gekend. De test biedt 90% zekerheid. De kostprijs van een sneltest bedraagt ongeveer 10 euro, in totaal gaat het dus om 15.000 euro als alle jeugdgroepen erop ingaan.

tests voor jeugdbewegingen.jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen