Save the date: Tweede editie van het creatieve stadsfestival WONDER gaat door van 15 oktober tot 14 november op de Van Marcke site in Kortrijk

Wonder.png
  • png

Stad Kortrijk presenteert van 15 oktober tot 14 november 2021 de tweede editie van het creatieve stadsfestival WONDER. Verwondering en optimisme staan een maand lang centraal in een inspirerend parcours voor jong en oud. De vele creatieve, culturele en socio-economische organisaties en onderwijsinstellingen van Kortrijk brengen een coherent programma dat de creativiteit van de stad en de streek perfect weergeeft. De locatie waar dit alles zich afspeelt, is de fabriekshallen op de voormalige Van Marcke site - ook gekend als de oude De Coene site - in de Weggevoerdenlaan. Deze bijzondere locatie zorgt voor een buitengewone achtergrond, en wordt voor de eerste keer op deze manier opengesteld.

Deze editie van WONDER krijgt als thema 'PLEASE, HAVE A SEAT'. Samen zitten, samenkomen, samen genieten, samen zijn: door de coronacrisis beseffen we allemaal extra hard het belang van sociale interactie en de invloed hiervan op mens en maatschappij. Met dit thema maakt WONDER dus niet alleen plaats voor zitelementen in al hun vormen en functies, maar wil het ook het belang en de impact van sociale interactie, samenkomen en sociale handeling laten zien. Zowel jong designtalent als gevestigde waarden zullen via tentoonstellingen, kunstinstallaties, workshops, lezingen, innovatieve projecten en verrassende presentaties aan de slag gaan met het thema.

Blikvanger is het nieuwe beurs- en designconcept van Biënnale Interieur, die een combinatie brengt van een interactieve overzichtsexpo over de stoel en een gecureerde galerie van honderden zitelementen van verschillende stijlen, merken, afwerkingen, prijzen, ... die een blik werpt op de must-know of must-have stoelen van het moment. Biënnale Interieur biedt zo een nieuw platform voor merken, ontwerpers en publiek om elkaar te ontmoeten. Het wordt een open, toegankelijk event met zowel een artistieke als commerciële touch.  

De studenten Industrieel Productontwerp van Howest presenteren tijdens WONDER hun eigen self-made stoel, geïnspireerd op de befaamde Italiaanse ontwerper Enzo Mari, en gaan aan de slag met projecties en projection mapping rond het thema 'Please have a seat'. Designregio Kortrijk geeft een podium aan jong ontwerptalent uit heel Vlaanderen en brengt ze via een belevingsinstallatie samen met de industrie. Verder staan er ook nog geluidskunstinstallaties door het Wilde Westen, een parcours met buiteninstallaties, workshops en architectuurlezingen op het programma.

Het volledige programma wordt later bekendgemaakt.

Door corona kon de Biënnale Interieur vorig jaar niet doorgaan en moesten we ook de eerste editie van het stadsfestival WONDER vroegtijdig stopzetten. Voor de traditionele biënnale is het nog wachten tot 2022, maar Interieur zal op WONDER wel aanwezig zijn met hun nieuw concept 'Please, have a Seat'. Daarnaast wordt WONDER opnieuw hét toonmoment voor alles wat creatief is in onze regio. Op weinig plekken vind je zo veel creativiteit als hier. Het grote publiek krijgt ook de kans om de oude industriële site Van Marcke te leren kennen. Daar werken we aan een van de belangrijkste stadsvernieuwingsprojecten voor de komende tien jaar: een nieuw stadsdeel van 15 hectare, op wandelafstand van het station, waar gewoond, gewerkt en geleerd, kortom geleefd zal worden. Ruth Vandenberghe, burgemeester

In Kortrijk kan je non-stop van cultuur genieten: in het voorjaar hadden we Track & Trace, momenteel loopt onze interactieve kunsttriënnale Paradise en in het najaar word je verrast door het creatieve festival Wonder. Ontdek tegelijk de Van Marcke site die onze stad zoveel potentieel biedt en waar je ongetwijfeld nog veel over zal horen. Axel Ronse, schepen van cultuur

De partners:

Biënnale Interieur

Designregio Kortrijk

Howest

Hangar K

Wilde Westen

BUDA

Paradise Kortrijk 2021

Van Marcke

Leiedal

De locatie:

Deze editie van WONDER vindt plaats op de voormalige Van Marcke site. Van Marcke bouwde inmiddels een duurzaam logistiek centrum aan de rand van Kortrijk (Aalbeke). De oude stek in de Weggevoerdenlaan staat leeg maar heeft een boeiende toekomst voor de boeg. Van Marcke sloeg als eigenaar de handen in elkaar met Stad Kortrijk om samen vorm te geven aan een toekomstbestendig nieuw stadsdeel. Samen met het Team Vlaams Bouwmeester werd een open oproep gelanceerd naar een ontwerpteam. Het collectief UAU (Hasselt) en Omgeving (Antwerpen) kwam als winnaar uit de bus om de toekomst van de site uit te tekenen.

De grote site aan de Weggevoerdenlaan ligt tussen het station en de Pottelberg, vlakbij een aantal scholen en op wandelafstand van het centrum en Kortrijk Weide. Een strategische ligging, waar een nieuw stadsdeel kan groeien met plaats voor bedrijvigheid, wonen, werken, leren en leven. Het aangeduide ontwerpteam Omgeving - UAU werkt een masterplan uit voor de hele site. Maar vooraleer deze oude Van Marcke site een nieuwe invulling krijgt, strijkt WONDER er dus neer.

Praktisch:

WONDER

Kortrijk Creativity Festival

15 oktober - 14 november 2021

Perspreview PLEASE, TAKE A SEAT: 14 oktober, Van Marcke site

www.wonderkortrijk.be

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL