Kortrijk stelt CREATE.eu aan voor uitwerking scenografie in Onze-Lieve-Vrouwekerk rond 1302

Stad Kortrijk stelt CREATE.eu aan om in de Onze-Lieve-Vrouwekerk het verhaal van 1302 in een vernieuwende scenografie te brengen. In juli 2022 zal dit nieuwe museale concept openen voor publiek. Het ontwerp wordt later deze zomer bekend gemaakt op een uitgebreid persmoment in het bijzijn van het ontwerpteam.

De iconische Gravenkapel waar vanaf 2022 het verhaal van 1302 op een unieke manier verteld zal worden
  • jpg
De iconische Gravenkapel waar vanaf 2022 het verhaal van 1302 op een unieke manier verteld zal worden

Het museumlandschap in Kortrijk wordt momenteel grondig hertekend. Vorige week werd het ontwerp bekend gemaakt voor een nieuwe kunst- en tentoonstellingssite aan de Groeningeabdij, waar state-of-the-art tentoonstellingsruimtes voor beeldende kunsten zullen komen. Op die site is tot op heden museum Kortrijk 1302 gehuisvest. Uiteraard wil stad Kortrijk het verhaal van 1302 blijven vertellen en daar bood het kerkenplan 2.0 de geweldige opportuniteit om het verhaal van de Guldensporenslag en het Graafschap Vlaanderen als het ware terug naar de eigen roots te laten terugkeren: de Gravenkapel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. 

Het stadsbestuur investeert 1,9 miljoen euro in dit project. Er zal geen klassieke museumopstelling worden voorzien, maar het doel is om een hedendaagse museale beleving te creëren met focus op een immersieve en multimediale beleving van de Guldensporenslag. Het verhaal van 1302 zal zo op een unieke, hedendaagse manier worden verteld in de unieke setting van de prachtige Gravenkapel.

We zetten meer dan ooit in om onze rijke Vlaamse geschiedenis in de kijker te zetten. De Onze-Lieve-Vrouwekerk met haar prachtige Gravenkapel zal daarin een unieke schakel vormen: vanaf juli 2022 brengen we hier op een unieke manier het verhaal van 1302. Later deze zomer maken we het ontwerp bekend en dat wordt meer dan de moeite!  Axel Ronse, schepen van cultuur

Om deze scenografie uit te werken, gunt het stadsbestuur de opdracht aan CREATE.eu. Dit ontwerpteam kon de jury overtuigen met hun visie en creativiteit, waarbij ze de sacrale sfeer van de kerk optimaal behouden. CREATE.eu gebruikt de nieuwste multimediatechnologie om verbluffende ervaringen te creëren en verhalen tot leven te brengen voor een breed publiek. Dit om de bezoekers onder te dompelen in een adembenemende beleving rond de Guldensporenslag. Speciaal voor deze opdracht zullen ze een uniek concept ontwikkelen om de Gravenkapel op bepaalde momenten te verduisteren zonder de oorspronkelijke pracht van de brandglasramen teniet te doen. CREATE.eu heeft al ervaring met diverse projecten in binnen- en buitenland. In de Sint-Niklaaskerk in Gent creëerden ze een immersief klank- en lichtspektakel in het kader van de viering van 500 jaar Van Eyck en ze werden ook geselecteerd voor het festival van Atelier des Lumières in Parijs. Daarnaast realiseren ze interactieve digitale belevingen in onze nationale musea.

Voorstelling ontwerp

CREATE.eu zal deze zomer nog het ontwerp kunnen bekend maken. Schepen van cultuur Axel Ronse en het ontwerpteam zullen dit op een nog te bepalen datum eind augustus aan de pers wereldkundig maken. Uitnodiging volgt.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen