Water Challenge@Home helpt Kortrijkzanen om meer water te besparen

Kortrijk heeft een ambitieus klimaatplan: de Kortrijkse Green Deal. Naast de stadsgebouwen waterzuiniger maken, een hemelwaterplan, meer waterinfiltratie op openbaar domein en het versterken van de natuurlijke waterlopen, speelt elke inwoner van Kortrijk een belangrijke rol. Door thuis verschillende waterbesparende uitdagingen aan te gaan, leerden deelnemers van de Water Challenge@Home meer over het waterverbruik van dagdagelijkse bezigheden. De campagne is een samenwerking tussen Join For Water en Stad Kortrijk.

Schepen Bert Herrewyn (rechts) samen met het winnende koppel (midden) en Valentine Goethals (organisatie Water Challenge, links) (c) Kortrijk
  • jpeg
Schepen Bert Herrewyn (rechts) samen met het winnende koppel (midden) en Valentine Goethals (organisatie Water Challenge, links) (c) Kortrijk

De ecologische voetafdruk is ondertussen een gekende term. Maar ook de watervoetafdruk wordt steeds belangrijker. De grondwatertafel stond de afgelopen jaren immers dramatisch en historisch laag. Dit omdat we meer water uit de grond halen dan er kan indringen. We moeten ons wapenen tegen deze fenomenen. Zorgzaam en efficiënter omspringen met water op alle vlak - én sensibilisering - is een cruciaal onderdeel van de oplossing.

Water Challenge @Home

De challenge startte 22 maart, niet toevallig Wereldwaterdag. 12 weken lang kregen deelnemers uit heel Vlaanderen verschillende uitdagingen, tips en leuke opdrachten toegestuurd. Hiermee kregen ze te zien wat het waterverbruik is van dagdagelijkse bezigheden en hoe ze hun verbruik konden verminderen. Wie alle opdrachten uitvoerde kon zo duizenden liters besparen.

Want gemiddeld verbruikt een Belg zo’n 100 liter kraantjeswater per dag. Maar vooral via onze consumptie gebruiken we veel meer water, gemiddeld 7.400 liter water per persoon per dag. Een hele emmer water voor één A4-blad, 2.500 liter voor een hamburger en 8.000 liter voor een jeansbroek. We consumeren water immers niet alleen ‘direct’ als drinkwater, om te koken, ons te wassen… maar ook ‘indirect’, om alle goederen en diensten die we consumeren te produceren. Waterbesparing is daarenboven niet enkel goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee.

62 gezinnen

In Kortrijk deden 62 gezinnen mee, waarvan een 20-tal actief aan de wedstrijd. Want via een facebookgroep kregen deelnemers de kans om foto's en filmpjes te delen en andere deelnemers te volgen. Hoe vaker deelnemers foto's en filmpjes deelden, hoe groter de kans om te genieten van de prijzenpot.

Zo is Dries Feys de winnaar van de gezinskaart voor de Kortrijkse zwembaden LAGO en krijgt Kaat De Francq een boekenbon van Theoria overhandigd.

Meer info op www.waterchallenge.be

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL