Vondst van vliegtuigbom en obus in Kortrijk

Er werden vanmiddag een vliegtuigbom en obus gevonden in Kortrijk. Bij een eerste vondst was een evacuatie nodig om de Engelse vliegtuigbom ter hoogte van Pottelberg Kortrijk te ontmantelen. DOVO is momenteel ter plaats om de tweede obus in omgeving Rodenburgstraat te ontmantelen.

UPDATE 20u

Vliegtuigbom Pottelberg

Omstreeks 19:20 kon DOVO de detonator van de vliegtuigbom veilig verwijderen.

Tegen 19:30 werd deze ontsteker ter plaatse gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Daarmee was alle gevaar voor de omgeving Pottelberg geweken.

De perimeter wordt nu vrijgegeven door de hulpdiensten en de mensen die geëvacueerd werden of die tijdelijk de omgeving verlaten hadden, mogen terugkeren naar huis.

Obus Rodenburgstraat

De obus in de Rodenburgstraat is stabiel en werd op advies van DOVO onder bewaking gezet in afwachting van verwijdering door de ontmijningsdienst.

Daarmee kunnen beide incidenten gesloten worden en kan de gemeentelijke fase worden afgebouwd.

Eerder bericht:

Evacuatie nodig om Engelse vliegtuigbom ter hoogte van Pottelberg Kortrijk te ontmantelen

Om 15u15 werd ter hoogte van de Pottelberg in Kortrijk een vliegtuigbom gevonden van Engelse makkelijk van 1,40 meter lang en 45 centimeter breed. HVZ Fluvia en Politiezone Vlas kwamen meteen ter plaatse en bouwden een reflexperimeter van 100 meter uit waarbinnen de omwonenden werden geëvacueerd naar de evenementenhal Depart op het Nelson Mandelaplein of gevraagd werden om tijdelijk het huis te verlaten.

Op advies van de ontmijningsdienst DOVO werd deze perimeter ondertussen uitgebreid tot 300 meter. Ook de mensen in deze uitgebreidere perimeter werden gevraagd om zich naar Depart te begeven. Er werd intussen ook drie bussen van De Lijn ingezet om de evacuaties door de medische diensten sneller te laten verlopen. Het totaal aantal geëvacueerden tot nu is: 38 kinderen van de Korf, 22 van MPI Pottelberg alsook 35 buurtbewoners.

perimeter300b
  • jpeg
perimeter300.jpg
  • jpg

Tegen 18u15 was DOVO ter plaatse en kon de eerste visuele vaststellingen doen. Er werd een BE-Alert uitgestuurd om de evacuatie te vergemakkelijken. Tegen 18u45 kon DOVO vaststellen dat de ontsteker van de vliegtuigbom los was van de springlading, waardoor het explosief niet langer een gevaar betekende. De evacuatie van de omgeving Pottelberg blijft doorlopen tot en met DOVO het explosief veilig verwijderd heeft. Tot dan kan iedereen terecht in Depart aan het Nelson Mandelaplein.

De geëvacueerden zullen in de loop van de avond terug kunnen keren naar hun huis. Dit zal gecommuniceerd worden via de pers en op www.kortrijk.be In afwachting kunnen de getroffen bewoners rekenen op drank en catering voorzien door de keuken van De Nieuwe Lente Heule.

Obus gevonden op werf Rodenburgstraat

Vanmiddag werd ook op een werf in de Rodenburgstraat een obus gevonden van 50 centimeter. Ook hier werd een reflexperimeter van 100 meter uitgebouwd. DOVO verplaatste zich meteen na de interventie in Pottelberg naar de Rodenburgstraat. Zij gaan daar nu aan de slag. Meer info volgt.

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL