Zalig fietsen langs bloeiende vlasvelden

Nog op zoek naar een zomerse must-do trip dicht bij huis? Waarom niet op ontdekkingstocht langs Vlaamse vlasvelden? Naar jaarlijkse gewoonte biedt museum Texture opnieuw drie fietsroutes aan. Die brengen je ditmaal naar de Leiestreek, het Meetjesland en de Vlaamse moeren… De zee aan lila bloempjes is hét perfecte decor voor een rustgevende fietstocht doorheen het Vlaamse platteland.   

Campagnebeeld vlasvelden
  • png
Campagnebeeld vlasvelden

Volg de groei van het vlas met #lesaventuresdelinette 

In aanloop naar het bloeien van het vlas houdt museum Texture de akkers in de gaten. Arnaud Van Robaeys brengt wekelijks verslag uit van zijn vlasveld in Noord-Frankrijk en doet dat onweerstaanbaar met #lesaventuresdelinette. Linette valt van het ene avontuur in het andere. Onkruid, ongedierte, ongewenste gasten kruisen haar pad. En ook het weer beïnvloedt de groei van het vlas. Week na week is Linette onze kleinste reporter te velde. Volg haar avonturen op de Facebookpagina van museum Texture. 

Linette (c) Arnaud Van Robaeys
  • jpg
Linette (c) Arnaud Van Robaeys)
  • jpg
Linette (c) Arnaud Van Robaeys
  • jpg
Linette (c) Arnaud Van Robaeys
  • jpg

Spot de borden in de vlasvelden 

Het Algemeen Belgische Vlasverbond plaatste 25 billboards in Belgische vlasvelden. “Hier groeit de groene en veelzijdige vezel van de toekomst: grondstof voor duurzaam textiel en lichtgewicht materialen”, luidt de boodschap. Ze doorkruisten hiervoor het hele land. Van Waterloo over Tongeren tot Seraing en Ciney. Ooit gedacht dat de leeuw van Waterloo zicht zou hebben op bloeiende vlasvelden? Het ABV is hét informatie- en kennisknooppunt voor de Belgische vlassector. Als kennismakelaar en transitiepartner ondersteunen ze de sector om deze futureproof te maken en te houden. Vlas als duurzaam gewas in een duurzame economie is daarbij de constante. 

Billboards (c) ABV
  • jpg
Billboards (c) ABV

Ontdek de kaart 

Texture  wijst je opnieuw de weg naar bloeiende vlasvelden. Op  vlasveldeninvlaanderen.be vind je met een klik op de kaart 1 van de 1150 percelen vlas in jouw buurt. Midden juni staan deze opnieuw in volle bloei! De blauwe, witte of lila bloemen boven de wiegende stengels zijn elk jaar een fraai gezicht. Dit wonderlijke schouwspel is van korte duur. Elk bloempje bloeit maar enkele uren. Geen zorgen, ze bloeien allemaal op verschillende momenten in een periode van twee à drie weken. Vlasbloempjes staan ’s morgens in bloei en zijn tegen de vroege namiddag uitgebloeid. Bloeiend vlas spotten doe je dus best in de ochtend.   

Spring 's morgens op de fiets om te genieten van de bloeiende vlasvelden en loop daarna eens binnen in Texture om meer te ontdekken over vlas. Want de blauwe pareltjes vormen de basis van onze rijke Kortrijkse geschiedenis. Eenmaal ze geoogst worden, kunnen ze bewerkt worden tot tal van producten die we dagdagelijks gebruiken. Axel Ronse, schepen van cultuur

Ontdek de fietsroutes

Ooit op vlassafari geweest? Spring op de fiets en ga op jacht naar de blauwbloeiende vlasvelden. Dit jaar zwermen we uit over heel Vlaanderen, want ook in andere toeristische streken is er heel wat vlas te spotten. De routes zijn beschikbaar via RouteYou, als .gpx voor fietscomputers of als fietslusje (gratis op te halen in Texture).

Vlassafari (c) Toerisme Leiestreek
  • jpg
Vlassafari (c) Toerisme Leiestreek
  • jpg

 

1)     Vlassafari in de Leiestreek met ErfgoedApp (38 km)

Een fietstocht in het hart van de vlasregio langs Ingelmunster, Wielsbeke, Harelbeke en Lendelede. Met je smartphone in de aanslag geniet je tijdens je tocht van elf vlasvelden. Met de ErfgoedApp fiets je langs knooppunten én ontdek je op bijzondere plekken extra weetjes en verhalen over vlasrelicten gisteren en vandaag.

 

2)     Vlassafari in het Meetjesland met zoektocht (30 km)

Een fietstocht in en rond het mooie Sint-Laureins: vooral bekend om zijn polders, kreken en waterlopen, maar van oudsher ook een belangrijke vlasregio. Aan deze themafietstocht is ook een zoektocht gekoppeld. Doe mee en maak kans op een verwenweekend ter waarde van € 500.

 

3)     Vlassafari XXL in de Vlaamse moeren en polders (83 km)

Echte flandriens genieten op deze tocht van maar liefst 33 bloeiende vlasvelden. De fietstocht doorkruist duinen, polders en beschermde moeren. Je twee wielen brengen je naar de uithoeken van Diksmuide, Nieuwpoort en Veurne. Smijt die benen los in het authentieke landschap achter de Westkust.

Bezoek museum Texture 

Na het zien van al dat moois wil je vast meer weten over dat kleine, maar dappere plantje. Ga dan zeker op bezoek in museum Texture in hartje Kortrijk. Je leert er meer over het rijke textielverhaal van de streek, gisteren en vandaag. Of je trekt er op speelse ontdekkingsreis met je kroost.  Ook museumbistro Kaffee Damast verwelkomt jullie graag op hun zuiders zomerterras.  

 

EXTRA | Elke bezoeker van Texture ontvangt een gratis zakje vlaszaadjes. Zo kan je thuis je eigen mini-vlaschaard zaaien. Deel foto’s van de groei en bloei van je eigen vlasexperiment met #IedereenVlasboer en tag @TextureKortrijk.   

 

Praktische info 

www.vlasveldeninvlaanderen.be

www.texturekortrijk.be 

Met dank aan het Algemeen Belgisch Vlasverbond, Vlaamse Overheid / Departement Landbouw en Visserij, de Landelijke Gilde Sint-Jan-Bentille en de Toeristische Raad van Sint-Laureins

partnersvlas.JPG
  • JPG
partnersvlas.JPG

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL