Kortrijk zet de (11.000) bloemetjes buiten

De zomer komt eraan en Kortrijk zal weer op zijn fleurigst staan. Kortrijk zet daarvoor letterlijk de bloemetjes buiten. Op 2 juni worden meer dan 100 grote bloemschalen verspreid over tientallen straten en pleinen in de stad en de deelgemeenten. Die komen bij de +200 bloembakken die begin mei zijn uitgehangen aan bruggen en gebouwen. In totaal gaat het over zo'n 11.000 plantjes. De bloemen zijn gekweekt door leerlingen van de Tuinbouwschool (PTI) .

  • jpeg
  • jpeg
  • jpeg

Sinds half mei wordt het Kortrijkse straatbeeld al opgefleurd door 226 bloembakken. Die zijn opgehangen op zeven locaties zoals de bruggen over de toegangswegen tot het centrum (Wandelweg, Zwevegemsestraat en Hugo Verriestlaan) of in het stadscentrum aan de Leiebrug en aan de toegang tot winkelcentrum K. Daar komen vanaf 2 juni nog eens 106 staande bloemschalen bij. 85 met twee etages en 21 enkele schalen. Die worden verspreid over 76 locaties, waarvan de helft in de deelgemeenten. Dat alles is goed voor zo'n 11.000 plantjes die zullen zorgen voor een kleurrijke zomerse sfeer in Kortrijk en de deelgemeenten.

Rood en wit

Ook dit jaar is weer gekozen voor de kleuren van de stad: rood en wit. De bloemschalen zijn gevuld met witte petunia's (Littletunia ‘White Grace’), rode begonia's (Begonia Hybrida Tophat Red), rode hanggeraniums (Pelargonium Peltatum Viletta Red), witte Bidens Pirate’s Pearl, hangend penningkruid (Lysimachia Goldilocks) en grijs-groene zilverregen (Dichondra Micrantha ‘Silver Falls’). Het zijn plantjes die welig bloeien en mooie combinaties opleveren. In de hangbakken zijn rode en witte hanggeraniums (Pelargonium Peltatum Red en White) geplant.

IMG_5952.jpg
  • jpg

Gekweekt door de Tuinbouwschool

De keuze van de bloemen is gemaakt in samenspraak tussen de groendienst van stad Kortrijk en de Tuinbouwschool (PTI Campus Wetenschap & Groen). Leerlingen van de Tuinbouwschool hebben de plantjes ook gekweekt tijdens de praktijklessen. Zij hebben ook de hangbakken zelf gevuld. De bloemschalen zijn gevuld door de stedelijke groendienst en hebben nog een maandje verder aangesterkt op de site in de Aardweg. Door de overvloedige regen van de voorbije weken was het alvast niet nodig om de bloemen veel water te geven. De komende maanden zullen doorlopend twee medewerkers op pad zijn om de bloemen, samen met o.a. de nieuw aangeplante bomen, te bewateren. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van hemelwater uit de regenputten van de gebouwen van de stad.

De zomer komt eraan, dus mogen de bloemetjes buitengezet worden. De bloemen zorgen voor kleur en een aangenamere beleving in het centrum van de stad en de dorpskernen van de deelgemeenten. Een dikke pluim ook voor de leerlingen van de Tuinbouwschool. Ze hebben mooi werk geleverd. De schalen en bakken worden de week voor 1 november terug binnengehaald. Alleen de etageschalen bij de kerken blijven nog even staan, opgevuld met chrysanten die ook door de Tuinbouwschool opgekweekt worden. Stephanie Demeyer, schepen van groenonderhoud
Al enkele jaren planten onze leerlingen van het PTI Campus Wetenschap & Groen de bloemen voor Kortrijk. De 11.000 gewortelde stekken komen in maart aan op school en worden door de leerlingen van de tweede graad Plant, Dier en Milieu machinaal ingepot tijdens hun praktijklessen. Hierdoor doen ze ervaring op over hoe het in de echte plantenkwekerijen aan toe gaat. In april zijn de Pelargoniums dan in de bloembakken geplant door de leerlingen van het vijfde jaar Tuin en Groenvoorziening in hun werkweek. De bloembakken en de rest van de plantjes zijn dan in de maand mei geleverd bij de groendienst van stad Kortrijk zodat zij die verder konden uitplanten in de plantenschalen. Marleen Bossuyt, leerkracht PTI Kortrijk - Campus Wetenschap & Groen
IMG_5943.jpg
  • jpg
IMG_5951.jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL