Kortrijk bedankt alle vrijwilligers van jeugdwerkverenigingen na goeie organisatie in coronaperiode

Naar jaarlijkse traditie organiseert jeugdcentrum Tranzit een bedanking voor alle leidingsploegen, bestuursleden en animatoren van het georganiseerde jeugdwerk. Vorig jaar minder evident, nu een veilige ontmoeting in Depart XXL op het Nelson Mandelaplein. Want ondanks het moeilijke jaar verzorgden de verenigingen met creativiteit - en met succes - het vrijetijdsaanbod voor meer dan 6.000 Kortrijkse kinderen en jongeren.

Voor de leiding betekent meedraaien in een jeugdwerkorganisatie het opnemen van een sociaal engagement en verantwoordelijkheid, met een leuke groepssfeer. De veiligheidsmaatregelen van het laatste jaar zorgden voor heel wat bijkomende organisatie. Wat duidelijk is: de jeugdwerkverenigingen gaan met grote verantwoordelijkheidszin aan de slag om kinderen en jongeren een leuke vrije tijd te bezorgen.  

Oe ist met het Kortrijkse Jeugdwerk?

Eind vorig jaar organiseerde de stad de bevraging 'Oe ist? Jong Kortrijk over Corona', waar onder meer gepeild werd naar het mentaal welzijn. 1754 Kortrijkse jongeren namen deel. Om verdere acties te kunnen ontwikkelen, werd vervolgens de bevraging ‘Oe ist met het Kortrijkse jeugdwerk’ gelanceerd.

De resultaten van deze bevraging tonen dat de meerderheid van de jeugdinitiatieven blijvend aanbod voorzag, zowel fysiek als digitaal. Er is duidelijk een grote motivatie aanwezig zowel bij leden/deelnemers als bij de begeleiding om binnen de maatregelen een gepast aanbod te voorzien. Zo gingen heel wat zomeractiviteiten veilig door. Anderzijds wordt aangegeven dat het contact met de oudste leden en vrijwilligers zwaar onder druk staat. Online activiteiten zijn jongeren moe. De lange afwezigheid van fysiek sociaal contact in groep weegt op het welbevinden en op het engagement.

De nieuwe maatregelen van 8 mei brengen perspectief. Georganiseerde activiteiten kunnen opnieuw tot 25 personen in de buitenruimte, ook voor 18+. Dat betekent dat leidingskringen en bestuursvergaderingen tot 25 personen opnieuw fysiek kunnen doorgaan en ontmoeting in de buitenruimte stilaan terug mogelijk wordt. Ook de jeugdhuizen kunnen via de richtlijnen voor de horeca hun werking terug opstarten.

Onze vrijwilligers in het jeugdwerk zijn enorm veerkrachtig geweest in deze moeilijke tijden. Met deze bedanking kijken we ook uit naar een zorgeloze zomer waar ze opnieuw het beste van zichzelf geven. Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren

Vrijwilligersbedanking in Depart XXL

De duidelijke nood aan ontmoeting die uit de bevraging blijkt, betekent dat de stad beslist om de vrijwilligersbedanking dit jaar fysiek te laten doorgaan. Rekening houdend met alle veiligheidsmaatregelen wordt een besloten evenement georganiseerd in Depart XXL op woensdag 12 mei. Naar jaarlijkse traditie wordt de bedanking thematisch ingekleed, met dit jaar het thema ‘koers’. De genodigden worden in verschillende ‘pelotons’ ontvangen met maximaal 50 personen. Met per peloton een 'tijdsrit' - aanwezigheid - van maximaal 1 uur en 30 minuten. Zij kunnen per bubbel van 4 genieten van een aperobox en lichte programmatie, maar vooral bijpraten en vooruitkijken naar de zomer.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL