Kapelgevel van het klooster in Heule zal worden gestabiliseerd

De Stad Kortrijk en de Zusters van Liefde van Heule kwamen gisteren samen om de toestand van het klooster van de Zusters van Liefde te Heule door te nemen. Op basis hiervan werd besloten om over te gaan tot het schoren van de meest waardevolle voorgevel van de kapel van het klooster aan de straatkant. De gevels aan de achterkant, palend aan de schoolgebouwen, zouden worden afgebroken tot op een veilige hoogte.

Wie het klooster al heeft gezien sinds dinsdag, weet dat de kapel onherstelbaar is beschadigd. Het dak is volledig weggebrand waardoor de zijmuren nu geen stabiele basis meer hebben. Bijzonder jammer, want de kapel had een specifieke spitstoren en had een kenmerkende plaats verworven in het beeld van Heule.

Uit veiligheidsoverwegingen is nu beslist om over te gaan tot het afbreken van de gevels tot op een veilige hoogte. De waardevolle voorgevel aan de straatzijde zal behouden en geschoord worden. Om deze werken zo snel als mogelijk te kunnen laten starten, wordt momenteel een burgemeestersbesluit opgemaakt en zullen de nodige afspraken worden gemaakt met de school en de omgeving.

De tijd moet nu gebruikt worden om te kijken welke toekomst er nog is voor de rest van de gebouwen, om een kwalitatief masterplan uit te werken voor de site en om te kijken welke toekomstige architecturale betekenis de kapel en het klooster in de site kunnen hebben. 

Opruimingswerken reeds gestart

Op dit moment is reeds gestart met de opruimingswerken in het Klooster van de Zusters van Liefde te Heule. De verzekeraar heeft daarvoor een aannemer aangesteld die gespecialiseerd is in dit soort werken na zware brandschade. 

Koffiestraat en Mellestraat blijven enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer

 

Tijdens de opruimings- en stabiliteitswerken in de komende dagen, blijven de Koffiestraat en de Mellestraat enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer. Het straatdeel ter hoogte van de kapel blijft helemaal afgesloten met herashekkens omwille van het mogelijke instortingsgevaar van de kapelgevel. Dit in afwachting van de schoringswerken.

 

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL