Troostboom in Astridpark

De hele maand mei kan je in het Astridpark een Troostboom vinden. In een lange traditie van koortsbomen wou Letterzetter Anneleen Van Offel in Kortrijk een Troostboom als plek voor collectieve troost na een tijd waarin we vrienden, gezondheid en vrijheden moesten missen. Ze vroeg Siel Verhanneman en Mattijs Deraedt, twee uitgestroomde dichters van het Collectief van de Letterzetter, om samen met haar een troostgedicht te schrijven. Het resultaat is te zien vanaf 1 mei.

Troostboom (copyright: Camille Mortier)
  • png
Troostboom (copyright: Camille Mortier)
Het afgelopen jaar bleek al meermaals dat mensen steeds vaker troost zoeken en geluk vinden in kleine dingen. Kunst biedt daar in al zijn facetten een antwoord op. De troostboom is een prachtig initiatief van onze Letterzetter. De verschillende linten in de boom vormen samen één gedicht en iedereen wordt uitgenodigd zelf te ventileren door een boodschap naar de boom te sturen. Axel Ronse, schepen van cultuur

Ontmoeting

Het Astridpark is al langer een ontmoetingsplek voor Kortrijkzanen en biedt ook tijdens corona de mogelijkheid voor de bewoners om met elkaar in verbinding te treden. De boom, een Carpinus betulus, staat in de buurt van het speelplein en wordt ongetwijfeld een blikvanger voor jong en oud.

Boodschap van hoop

Het troostgedicht in de boom is een boodschap van hoop. Elke versregel werd meermaals gedrukt op een gekleurd lint en vervolgens in de boom gehangen. Het gedicht is zo nooit volledig zichtbaar. Hierdoor symboliseert de boom de versplintering van de afgelopen tijd in 144 linten. Het samenspel van de linten zorgt voor een nieuwe dynamiek en verbinding. De troostboom in Kortrijk maakt deel uit van de nationale 10-daagse troostcampagne Heel het land (heelhetland.be).

Stuur de boom een kaartje

Iedereen kan de Troostboom een kaartje sturen met daarop wat hij/zij de afgelopen tijd heeft moeten missen. Je vindt de voorgedrukte kaartjes onder meer in alle (buurt)bibliotheken, wijkcentrum Overleie, de handelaars uit de buurt en crematorium Uitzicht. Kaartjes kunnen tot 31 mei gepost worden in de Troostboombrievenbussen die opgesteld staan in het Astridpark, op het Sint-Amandsplein en voor de centrale bibliotheek. Ook digitaal kan er troost gezocht worden via e-mail naar bibliotheek@kortrijk.be. Vermeld in de mail je leeftijd, adres en de reden waarom je troost zoekt. De boom antwoordt altijd.

Troostboom is een initiatief van Letterzetter Anneleen Van Offel naar aanleiding van de nationale troostcampagne Heel het land. Het symbolische initiatief is het slot van het Memento Woordfestival 2021. Het project wordt gecoördineerd door Openbare Bibliotheek Kortrijk i.s.m. Poëziecentrum, Crematorium Uitzicht, Wijkcentrum Overleie en Reveil Vlaanderen.

Troostboom2.jpg
  • jpg
Troostboom1.jpg
  • jpg
Troostboom3.jpg
  • jpg

Informatie over de deelnemende dichters

Anneleen Van Offel

Anneleen Van Offel is de Letterzetter van Kortrijk. De 29-jarige schrijfster is geboren in Antwerpen maar woont in Gent. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Haar debuutroman Hier is alles veilig verscheen in februari 2020 bij Lebowski en werd warm onthaald bij pers en publiek. Ze publiceert regelmatig kortverhalen en poëzie in literaire tijdschriften zoals Kluger Hans, de Revisor, Hard // hoofd en De Optimist en gastcolumns voor De Morgen en De Standaard. Ze is zelf redacteur van het toonaangevende literaire magazine Deus Ex Machina.

Siel Verhanneman

Siel Verhanneman (°1989) is een Kortrijkse dichteres en schrijfster. Siel was deel van het Collectief van de Letterzetter en wist met haar debuut Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd een van de best verkochte dichtbundels in Vlaanderen te schrijven. Ook haar opvolger Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn werd een succes. In 2022 verschijnt haar derde dichtbundel bij De Arbeiderspers.

Mattijs Deraedt

Mattijs Deraedt (°1993) is een dichter, zanger en tekstschrijver uit Wevelgem. Hij was drie jaar lid van het collectief van de Letterzetter. Mattijs publiceerde onder meer poëzie in Het Liegend Konijn, De Revisor en Tirade. In 2020 kwam zijn debuutbundel De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan op de markt, uitgebracht bij het Poëziecentrum. Prompt haalde hij de shortlist van de Grote Poëzieprijs die elk jaar de beste dichtbundel van de lage landen bekroont. In de bundel gaat de dichter op zoek naar zijn plaats in de wereld als jonge man. Van het platteland naar de stad, in de liefde en in de rouw. Telkens in een heldere taal, waarmee hij barsten probeert te slaan in het mannelijk pantser.

Contact

Vincent Coomans, projectcoördinator Memento Woordfestival en Letterzetter 056 27 75 47 - vincent.coomans@kortrijk.be

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL