Geen asbest vastgesteld bij brand in Heule

In Heule woedde er deze vroege ochtend een hevige brand in de kapel van het Klooster van de Zusters van Liefde en school Spes Nostra. De brand was onder controle tegen 08:00 uur maar het leek mogelijk dat het dak asbest bevatte en dat dit dan ook in de omgeving terecht zou zijn gekomen. Daarop contacteerde Stad Kortrijk een gespecialiseerde firma in asbestverwijdering. Zij stuurden een expert ter plaatse. Tijdens een rondgang met de brandweer werd er geen asbest gevonden. Daarop is de stad onmiddellijk begonnen met de opkuis van het openbaar domein zodat dit snel weer kan worden vrijgegeven.

De brand in het klooster Spes Nostra veroorzaakte deze morgen opschudding in Heule. Ondertussen is de situatie op het terrein onder controle. Een veiligheidsexpert kon samen met de brandweer vaststellen dat er in de omgeving van het klooster en op het openbaar domein geen asbest gevonden is.

Daarop konden 3 borstelwagens van Team Nette Stad aan de slag om in de omgeving Heulsekasteelstraat, Mellestraat, Steenstraat en Koffiestraat het openbaar domein schoon te vegen. Ze gebruiken daarbij borstelwagens die met water werken. Na een grondige schoonmaak is het daarna de bedoeling om het openbaar domein zo snel mogelijk terug vrij te geven.

Een stabiliteitsfirma onderzoekt momenteel de toestand van de kapel. Het dak is helemaal weggebrand, wat maakt dat de muren niet langer stabiel zijn. Beide gevels moeten gestut worden. Zeker langs de kant Mellestraat is er instortingsgevaar. De politie zal daarom in overleg met de stabiliteitsdeskundige een perimeter uitbouwen rond de kapel waarbinnen de toegang verboden blijft tijdens deze stuttingswerken. In de komende dagen zal een bestek worden opgemaakt en moeten deze werken aanvatten.

Verschillende bezorgde inwoners namen contact met het gratis meldpunt 1777. Zij worden nu op de hoogte gebracht dat er geen asbestgevaar is en dat de roetdeeltjes op hun domein het best kunnen worden verwijderd met water en zeep.

Brand Heule 3.jpg
  • jpg
Brand Heule 4.jpg
  • jpg
Brand Heule 2.jpg
  • jpg
Brand Heule 1.jpg
  • jpg

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL