Nog hele dag opruimingswerken na brand in klooster Spes Nostra in Heule

In Heule woedde er deze ochtend een hevige brand in de kapel van het klooster bij de school Spes Nostra. Een 80-tal brandweermannen zetten zich in om het vuur te blussen. Aan de leerlingen werd gevraagd om vandaag niet naar school te komen. De brand maakte geen slachtoffers, maar 3 brandweermannen werden naar het ziekenhuis gebracht met lichte verwondingen die ze opliepen tijdens de interventie.

Het vuur ontstond in de vroege ochtend op de zolder van de kapel van het klooster bij de school Spes Nostra. Klusjesman Eddy Vandooren ontdekte de brand en belde meteen de brandweer om 6u28. De brandweer kwam ter plaatse en de politie zette versperringen op aan de kruispunten Heulsekasteelstraat/Koffiestraat, Koffiestraat/Mellestraat en Heulsekasteelstraat/Mellestraat en zorgde voor de nodige omleidingen.

Onmiddellijk werden ook de 21 zusters die in het klooster verblijven geëvacueerd. Ook het Psychosociaal hulpverleningsnetwerk werd hiervoor ingeschakeld. De zusters werden tijdelijk opgevangen in klooster Huize Sparrenbos in de Streenstraat. Verdere opvang is intussen ook voorzien.

Alle leerlingen van de secundaire school Spes Nostra werden via Smartschool verwittigd en gevraagd om de hele dag niet naar school te komen. Bovendien werd tijdens de brand bij de toegang tot het getroffen gebied schoolpersoneel geplaatst, om daar de leerlingen op te vangen en terug naar huis te sturen.

Ook een aantal buurtbewoners werd preventief geëvacueerd in de perimeter van de brandende kapel waar er instortingsgevaar was. Het betreft in dit geval minder dan 10 personen uit een 4-tal woningen.

Sinds 8u is de brand onder controle. Wat de materiële schade betreft: deze bleef voornamelijk beperkt tot het klooster. Bij de school bleef de schade beperkt tot mogelijk wat lichte brandschade.

brand Spes Nostra.jpg
  • jpg

Asbest gevonden in het dak van de kapel

Na de brand is vastgesteld dat het dak van de kapel asbest bevatte. Daarom werd contact opgenomen met een gespecialiseerde firma, die ter plaatse komt om de brandweer verder te adviseren bij het opkuisen van het openbaar domein.

 

In afwachting daarvan wordt het openbaar domein voorlopig nog niet vrijgegeven. Neergekomen roetdeeltjes kunnen asbest bevatten en dan is het beter dat dit niet te veel beroerd wordt door voetgangers-, fiets- of autoverkeer.

Van asbest is namelijk geweten dat het op lange termijn schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Vooral wanneer je jarenlang heel veel van deze vezels inademt, wordt de kans groter dat je er ziek van wordt. Je vermijdt dus best zoveel mogelijk contact met dit materiaal. 

 

Woon je zelf in de perimeter of in de buurt en stel je vast dat er deeltjes puin op jouw domein of auto terecht kwamen, dan is het best om dit niet op te vegen. Bij opvegen creëer je juist meer stof dan voorheen.

 

Is er bij jou niet veel roetneerslag, dan kan je dit zelf afwassen met water en zeep.

 

Is er bij jou wel veel roetneerslag te vinden, laat dit dan weten aan de stad op het gratis nummer 1777. De stad kijkt dan verder hoe we kunnen helpen.

Op basis van de windrichting wordt verwacht dat vooral de onderstaande perimeter kan getroffen zijn.

Schermafbeelding 2021-04-20 om 12.31.43.png
  • png

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL