Jaarlijkse Schrijfdag landt op 24 april in Kortrijk

Op 24 april vormt de online Schrijfdag de afsluiter van de zesde editie van het Memento Woordfestival in Kortrijk.

Campagnebeeld Schrijfdag 2021
  • png
Campagnebeeld Schrijfdag 2021

Schrijvers en literatuurliefhebbers moeten momenteel in Kortrijk zijn. Daar ging op 19 maart 2021 het Memento Woordfestival van start. Het festival opende met ruim 2.000 online bezoekers voor het auteursprogramma en tal van wandelaars op het eerste interactieve woordparcours. Op zaterdag 24 april 2021 eindigt de festivaleditie met de jaarlijkse Schrijfdag.

We zijn vereerd om dit jaar gaststad te mogen zijn van de jaarlijkse Schrijfdag. Op de slotdag van ons Memento Woordfestival kunnen ervaren en minder ervaren schrijvers zich volledig uitleven. Met een mix van online workshops en lezingen krijgen onze woordkunstenaars de nodige vaardigheden mee om hun expertise verder uit te bouwen. Axel Ronse, schepen van Cultuur
Gaststad Kortrijk

Kortrijk is in navolging van Gent gaststad van de Schrijfdag, een jaarlijks initiatief, ingericht door de vzw Creatief Schrijven. Al die literaire bedrijvigheid in Kortrijk kadert binnen de ambitie om van Kortrijk in 2030 de culturele hoofdstad van Europa te maken. Kortrijk zou normaal gezien vorig jaar al de Schrijfdag hebben georganiseerd, maar de coronapandemie strooide roet in het eten. Dit jaar laat de organisatie zich echter niet uit het lood slaan: hoewel de dag zelf integraal online doorgaat, worden alle lezingen in Kortrijk zelf opgenomen. Op deze literaire hoogdag gidst Creatief Schrijven schrijvers en lezers door de wondere wereld van woorden via verschillende workshops, auteurslezingen en een schrijfwedstrijd.

Stel je eigen Schrijfdag samen

De Schrijfdag is een festival dat zich richt tot alle schrijvers in Vlaanderen. Het thema van de dag is dit jaar ‘verdwalen’. Het zoekt hiermee aansluiting tot het festivalthema dat Letterzetter van Kortrijk Anneleen koos als artistieke insteek voor het Memento Woordfestival. Door de huidige pandemie gaat het festival uitsluitend digitaal door, maar dat brengt ook voordelen met zich mee. Dit jaar kan iedereen namelijk zijn eigen Schrijfdag samenstellen, waarbij men de keuze heeft tussen vijf verschillende soorten activiteiten die vrij met elkaar kunnen gecombineerd worden. Zo zijn er workshops waar schrijvers zelf, onder begeleiding van een vakspecialist, een onderwerp verder leren uitdiepen. Wie liever persoonlijke begeleiding wil, kan zich inschrijven voor één van de individuele sessies, waar je één op één persoonlijke feedback en advies kan krijgen of zelfs je manuscript kan pitchen aan uitgeverijen. Lezers kunnen dan weer hun hart ophalen bij één van de interessante lezingen of infosessies. Ook jongeren worden niet vergeten, want voor hen zijn er speciale ‘totaaltalks’ waar jonge makers hun inspirerende verhaal uit de doeken doen.

Van poëzie tot fantasy, van autofictie tot cartoon: de variëteit in de activiteiten is groter dan het aantal letters in het alfabet. Dit jaar is er bovendien ook een wedstrijd aan de Schrijfdag gekoppeld. Thema van deze wedstrijd is ‘verdwalen in een sprookjesland’. Ideaal voor wie dikwijls verdwaalt in zijn hoofd en in de taal. Schrijvers kunnen hun inzending opsturen naar Schrijfdag en maken zo kans op eeuwige roem op het festival zelf.

Inschrijven voor de Schrijfdag kan via de website: www.schrijfdag.be. Een ticket voor een hele dag kost 25 euro, een ticket voor een halve dag kost 15 euro. Het evenement gaat volledig online door via het platform Hopin. Wie inschrijft, ontvangt hierover vooraf alle informatie.

Meer info

Vincent Coomans, projectcoördinator Memento Woordfestival, 056 27 75 47, vincent.coomans@kortrijk.be

An Leenders, coördinator Creatief Schrijven vzw, an@creatiefschrijven.be

 

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen