Extra vuilniscontainers en mankracht om binnenstad proper te houden

Om overvolle vuilnisbakken en zwerfvuil tegen te gaan zijn extra vuilnisbakken (rolcontainers) geplaatst op de drukste plekken in het centrum van Kortrijk. In het weekend is ook een extra medewerker op pad om de vuilnisbakken vaker te ledigen.

Nette Stad
  • jpg
Nette Stad

Sinds begin maart staan er extra rolcontainers aan de Leieboorden, op de Grote Markt, het Schouwburgplein, de Veemarkt, aan de voorkant van het station, het Vandaleplein en het St.-Maartenskerkhof. Tijdens de weekends is er nu ook een extra medewerker op pad om de vuilnisbakken te ledigen en ondertussen zwerfvuil te rapen. De vuilnisbakken op hotspots worden zo 6 keer per dag geledigd.

De laatste vuilnisbakken worden in het weekend geledigd om 20 uur. De volgende ochtend zijn de stadsdiensten al vanaf 5 uur 's morgens op pad. Er wordt elke dag ook een kleine borstelwagen ingezet om zwerfvuil op te ruimen. In de weekdagen is er de reguliere personeelsbezetting, wat betekent dat er dagelijks gemiddeld 10 medewerkers op pad zijn tussen 8 uur en 16.30 uur om de vuilnisbakken te ledigen en zwerfvuil te ruimen. Ook borstelveegmachines en de heetwatermachine worden dan ingezet.

We merkten de laatste weken meer zwerfvuil en overvolle vuilnisbakken in het centrum. De reden is een combinatie van factoren: de eerste lentezon, de succesvolle FC De Kampioenen wandeling, het fotofestival Track & Trace, de (verlengde) paasvakantie, ... brengen veel volk op de been. Ook corona speelt een rol. Doordat de horeca gesloten is, is er veel meer afval van mensen die hun picknick meenemen of takeaway bestellen. De situatie wordt dagelijks opgevolgd en geĂ«valueerd. Indien nodig kunnen extra vuilniscontainers geplaatst worden en kan extra personeel ingezet worden. Als blijkt dat bij versoepelingen de terrassen weer open mogen, zal de regeling opnieuw bekeken worden. Ruth Vandenberghe, burgemeester

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen