3 jongste streetartwerken doen Dambrug, Noordbrug en Begijnhofpark schitteren

Stad Kortrijk investeert de komende jaren sterk in streetart, een ideale kunstvorm om bestaande locaties te transformeren en verborgen plaatsen in de stad te (her)ontdekken. Na de laatste investeringen in nieuwe werken op Kortrijk Weide is voorjaar 2021 opnieuw een visueel feest. In het kader van het gratis fotofestival Track & Trace sieren vogels, eenhoorns, vissen en indringende gezichten drie nieuwe locaties.

Streetart Dambrug (copyright: Kortrijk)
  • jpg
Streetart Dambrug (copyright: Kortrijk)

Met een open oproep riep de stad artiesten op om aan de slag te gaan met 125 vierkante meter muur, onder de Dambrug (t.h.v. Buda Beach), een muur in het Begijnhofpark (t.h.v. De Stroate) en de onderkant van de Noordbrug (kant Texture). Niet minder dan 36 voorstellen werden ingediend, twee artiesten en een kunstenaarsduo werden geselecteerd.

Dambrug: 't Zat vroeger vis in de Leie

Artiesten Boris & Jeps (Dieter Samyn en Jatse Verschoore) zijn sinds jaar en dag actief in de Kortrijkse graffitiscene. Voor hun werk grijpen ze terug naar de wellicht meest bekende Kortrijkse spreuk. Een grote snoek siert het landhoofd van de Dambrug, waarbij een dobber en vishaak zorgen voor een originele optische illusie. De aanwezige zitbanken werden in het werk geïntegreerd.

Begijnhofpark: Door mijn stem

Aan de doorgangsweg tussen het Begijnhofpark en de Onze-Lieve-Vrouwekerk is een levende held het onderwerp. Een Kortrijkse kennis van kunstenaar Intvis die zich inzet voor natuur en vrouwenrechten figureert hier met haar stem. De garagedeur zit als mond verwerkt in het werk. Als de deur opent, lijkt het alsof er een stem luidt. En wie goed kijkt, ziet de reflectie van het fototoestel in de iris. Een statement dat de vrouw centraal staat en niet gereduceerd wordt tot een passief figuur in deze kunstvorm.

Intvis, Patrick De Ceuster, is een gekende naam binnen de scene. Zo realiseerde hij in zijn thuisstad Leuven één van de grootste muurportretten van België, zo mogelijks Europa. 'Peeping Ivy', 16 meter hoog, 125 meter lang en 2.000 vierkante meter in oppervlakte. Het Kortrijkse kunstwerk is een verderzetting van inspiratie op zijn Leuvense werk, weliswaar iets kleiner in oppervlakte (35 vierkante meter).

Noordbrug: Birds & Unicorns

Onder de Noordbrug aan museum Texture ging Julie Vercruysse, artiestennaam Jools, aan de slag. Haar werk toont de kinderlijke ontdekking en fantasie, een jongen overweldigd door alles wat hij rondom hem ziet gebeuren. Ook hier een kleine verwijzing naar Johnny Turbo, met naast een heel aantal fauna en flora een vis uit de Leie. Het vlasverleden is in het werk opgenomen door de aanwezigheid van vlasbloemen.

  • jpg
  • jpg
  • jpg
  • jpg
Kortrijkse streetartprojecten als springplank
Trajecten als deze zijn een springplank voor nieuwe artiesten en een kans voor gevestigde waarden om Kortrijk mee te transformeren. Bij elk deelproject worden telkens lokale organisaties en Kortrijkse streetartkunstenaars betrokken. Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren
We blijven investeren in kunst in de publieke ruimte in al haar facetten. Met deze drie nieuwe streetartprojecten nodigen we bezoekers van Track & Trace uit om ook zelf leuke foto's over te houden aan hun wandeling. Axel Ronse, schepen van Cultuur

Streetart is een kunstvorm gerelateerd aan de graffitibeweging. Onder streetart vallen diverse (illegaal of legaal) aangebrachte kunstuitingen in de publieke ruimte die niet onder de pure graffiti vallen en evenmin tot de officiële kunst behoren. Het grote verschil tussen graffiti en andere streetart is dat het bij graffiti vaak primair om decoratieve naamtags gaat (en dus om de makers) terwijl bij streetart meestal de afbeeldingen en de boodschap erachter belangrijker zijn. Het kwaliteitscriterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad, voor streetart is dit de originaliteit en uitdrukkingskracht. Veel artiesten werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder tekst of signatuur.

Voor de uitvoering van dit kunstproject investeert de stad €10.400.

Bevoegd