De werken voor de nieuwe zorgcampus Condédreef starten vandaag op met de eerste sloopwerken. Een gedeelte van de bestaande gebouwen wordt reeds gesloopt om de constructie van de nieuwbouw mogelijk te maken. De werken zijn zo gepland dat het bestaande woonzorgcentrum operationeel kan blijven, tot de nieuwbouw is gerealiseerd. Bij archeologisch onderzoek is een brandrestengraf opgedoken uit de Romeinse tijd. Er wordt verder gezocht naar mogelijke sporen van een Romeinse nederzetting op de site.
Op 20 april 2020 keurde de Raad voor Maatschappelijk Welzijn de aanbesteding goed voor de bouw van een nieuwe zorgcampus aan de Condédreef. In oktober werden de werken gegund aan de firma Stadsbader. Het project wordt gerealiseerd voor een totaalbudget van 32,8 miljoen euro, de bouwkost zelf wordt op 25,2 miljoen euro geschat.
Nu gaan de werken echt van start. De volledige werf zal ongeveer vier jaar in beslag nemen en bestaat uit twee fasen.
- Tussen april 2021 en juni 2023 plannen we de bouw van het nieuwe gebouw, achter het huidige woonzorgcentrum dat operationeel blijft.
- In de tweede helft van 2023 volgt dan de verhuis van alle functies en dus ook van de bewoners naar het nieuwe gebouw.
De buurt werd al geïnformeerd over de werken op een infovergadering in januari. De minder hinder-coördinator is ingeschakeld om de hinder tot een minimum te beperken. De werken verlopen vanuit het principe van een afgescheiden en afgesloten werf. De werkuren liggen vast tussen 6 uur en 22 uur en er mag geen lawaaihinder zijn voor 7 uur. Bovendien komt er een wielwasinstallatie om vuile wegen rond de werf zoveel mogelijk te vermijden. Er is een vaste werfroute afgesproken via de R8. Uiteraard is ook het charter werftransport van toepassing.
Er komt een nieuw woonzorgcentrum met 132 kamers. Centraal in het concept staat het werken met 8 kleinschalige leefgroepen. Voor de bouw en inrichting van nieuwe woonzorgcentra vertrekken we nu steeds van het principe van kleinschalig genormaliseerd wonen. Dit wil zeggen dat de kleine groepen bewoners leven op het tempo van een echt huishouden, met een eigen kook- en leefruimte.
De nieuwe zorgcampus omvat naast een woonzorgcentrum ook een dagverzorgingscentrum, lokaal dienstencentrum en een nieuwe voorschoolse kinderopvang met plaats voor drie leefgroepen van 18 kinderen.
Na het slopen van het bestaande gebouw maken we werk van een nieuw park van 8.500 vierkante meter met groen en speelruimte, een nieuw publiek park voor Kortrijk. Achteraan komt een groene ruimte van 5.000 vierkante meter voor het woonzorgcentrum en de buurt.
We werken ook vanuit een duurzaam ecologisch concept. Er komen 183 zonnepanelen op het dak, een zonneboiler en warmtepomp en er zijn groendaken voorzien. Van zodra mogelijk kan de nieuwbouw voor de verwarming worden aangesloten op het Kortrijkse warmtenet dat vanuit Kortrijk Weide wordt uitgebouwd.
Een archeologisch vooronderzoek bracht sporen aan het licht van een brandrestengraf uit de Romeinse tijd, wat wijst op bewoning op deze site. Een brandrestengraf is een graf waarin gecremeerde beenderen, vermengd met de restanten van de brandstapel, in een kuil gedeponeerd zijn. Om dit spoor verder te onderzoeken volgen er rond de paasvakantie nog diepere opgravingen. Het lijkt erop dat het terrein in de jaren zestig, bij de bouw van het woonzorgcentrum, met aarde werd opgevoerd. Onder die bovenste laag van ongeveer 1 meter dikte denkt men nog eventuele restanten van bewoning uit de Romeinse periode te vinden.
Meer info op www.kortrijk.be/siteconde
Bevoegd
-
- Philippe De Coene
- Schepen van Sociale Vooruitgang, Zorg en Onroerend Erfgoed
- philippe.decoene@kortrijk.be
- 0477 45 32 32
Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Klim op Maat: opening klimtoren voor kwetsbare jongeren en volwassenen
In 2023 organiseerde Stad Kortrijk voor de tweede keer het Burgerbudget. Een van de 10 winnende projecten was Klim op Maat. Een project dat zich focust op het toegankelijk maken van muurklimmen voo...
Vrijwilligers in de kijker tijdens bedankingsfeest
Dag in dag uit zetten meer dan 1.000 vrijwilligers zich in om van de stad een bruisende plek te maken. Ze maken een wezenlijk verschil en vormen een onmisbaar onderdeel van de samenleving. Om al de...
Bingo helpt internetfraude voorkomen
Internetfraude is de snelst groeiende vorm van criminaliteit en steeds meer mensen vallen ten prooi aan online oplichterij of misbruik van hun persoonlijke gegevens. In een originele poging om dit ...
Minigolf Overleie blaast 55 kaarsjes
Het minigolfterrein in het Astridpark viert dit jaar haar 55ste verjaardag. Wie een mooie tekening maakt over de minigolf, maakt kans op een gratis ticket. Een balletje slaan kan vanaf 5 april.
Zorg Kortrijk bedankt al haar 600 medewerkers en zet in op extra kinderopvangplaatsen en moderne zorgcampussen
Elk jaar zet de Week van de Zorg in heel Vlaanderen alle zorg- en welzijnsorganisaties in de kijker. Maar geen zorg zonder mensen die zorgen. Als afsluiter van die week worden de medewerkers van Zo...