Aalbeke: renovatie en uitbreiding voor OC, bibliotheek en conservatorium in kerk

Midden maart wordt het startschot gegeven voor de werken aan het ontmoetingscentrum en de Sint-Corneliuskerk in Aalbeke. Het OC wordt uitgebreid en grondig gerenoveerd. In de kerk komen een bibliotheek en muziekklassen van het conservatorium. Een totale investering van 5.374.000 euro. Tegen september 2022 moet alles afgerond zijn.

Uitbreiding en renovatie van het OC

Het OC van Aalbeke dateert uit 1982 en is toe aan een stevige renovatie. Zo wordt het dak volledig gerenoveerd en worden het buitenschrijnwerk en de tegelvloeren vernieuwd. Er komen ook nieuwe kleedkamers, toiletten en douches. Een nieuwe lift zal toegang geven tot alle niveaus van het OC. De bar en de vestiaire worden vernieuwd en er zal extra kantoorruimte voor het personeel van het OC en het wijkteam zijn. Er komt ook een nieuwe verwarmingsinstallatie en overal energiezuinige LED-verlichting.

Het ontmoetingscentrum krijgt ook een uitbreiding. Naast het ontmoetingscentrum staan 4 leegstaande 19de-eeuwse arbeidershuisjes. De huisjes verkeren in een slechte staat. Ze worden gesloopt en herbouwd in dezelfde stijl, met uitzondering van het achterste huisje dat verdwijnt om plaats te maken voor een groene open ruimte. In die uitbreiding, goed voor 260 m², komen o.a. een muziekzaal voor repetities van de plaatselijke harmonie en het koor en een bijkomende vergaderzaal. Achter de aanbouw wordt een nieuw tuintje voor het OC aangelegd. Het steegje naast de oude huisjes blijft bestaan.

Interieur OC - masterplan Aalbeke
  • jpg
Interieur OC - masterplan Aalbeke

Nevenbestemming voor de Sint-Corneliuskerk

Ook de Sint-Corneliuskerk op Aalbekeplaats ondergaat een grondige transformatie. In de zijbeuken komen namelijk de bibliotheek van Aalbeke en vier muziekklassen van het Conservatorium. Die functies komen over van het oud gemeentehuis. De klaslokalen en de bib zullen toegankelijk zijn vanaf een centrale foyer die ook dienst zal doen als polyvalente ruimte. Daar kunnen lezingen en concerten plaatsvinden, maar ze zal ook als leeszaal bij de bibliotheek gebruikt worden. In de Sint-Corneliuskerk zullen ook nog kerkelijke erediensten gehouden worden. Die zullen plaatsvinden in het voormalig koorgedeelte waar plaats is voor 80 stoelen. Er zullen voornamelijk diensten in intieme sfeer plaatsvinden, zoals de devotie aan Sint-Cornelius.

De buitenstructuur van de kerk blijft zo goed als volledig behouden. De waardevolle brandglasramen worden gerenoveerd en voorzien van een beschermende voorzetbeglazing. In het dak komen nieuwe ramen die daglicht binnentrekken in de centrale foyer. Ook aan de kant van de bibliotheek komen nieuwe ramen en een toegang tot een terras.

Interieur kerk - masterplan Aalbeke
  • jpg
Interieur kerk - masterplan Aalbeke

Opening september 2022

Het ontwerp voor het OC en de kerk is van Urbain Architectencollectief uit Gent. Zij stonden o.a. ook in voor de verbouwing en uitbreiding van het OC De Troubadour in Bissegem. Het volledige project kost 5.374.000 euro. Ca. 3 miljoen voor het OC, 2,4 miljoen voor de kerk. De Vlaamse overheid voorziet 337.000 euro aan subsidies, Provincie West-Vlaanderen 100.000 euro.

De officiële opening van het vernieuwde OC en de kerk is voorzien tegen september 2022. Midden maart wordt een eerste stap gezet door de sloop van de arbeidershuisjes op Aalbekeplaats. Na de afbraakwerken beginnen midden april de werken in het OC en in de Sint-Corneliuskerk. Die zullen ruim een jaar in beslag nemen. Tijdens de werken zullen het OC en de Sint-Corneliuskerk gesloten zijn. Wanneer alle diensten verhuisd zijn naar het OC en de kerk worden het Oud Gemeentehuis op Aalbekeplaats, de Brandweerkazerne in de Bergstraat en ‘t Skut in de Lauwestraat verkocht.

Persvoorstelling masterplan Aalbeke
  • jpg
Persvoorstelling masterplan Aalbeke

Op donderdag 11 maart is er om 19.30 uur een infomoment voor de buurtbewoners. Omwille van huidige coronamaatregelen zal dat digitaal zijn. De link om mee te volgen is terug te vinden via de website www.aalbeke.be.

De kogel is door de kerk en er zit muziek in de vernieuwing van het OC. Dit totaalproject voor Aalbeke is een van de belangrijkste investeringen van deze bestuursperiode. Wie denkt dat het stadsbestuur enkel in het centrum investeert, moet hier die mening corrigeren. Deze vernieuwing betekent een serieuze injectie voor het Aalbeekse culturele en verenigingsleven. Het is bovendien een sterke troef dat de inwoners van Aalbeke mee de keuzes hebben gemaakt. Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing
De Sint-Corneliuskerk is de eerste kerk die binnen ons kerkenplan een nevenbestemming krijgt en zal zo veel ruimer dan kerkdiensten alleen kunnen ingezet worden. De foyer wordt een polyvalente ruimte waar verenigingen gebuik van kunnen maken, terwijl de zijbeuken het prachtige decor van de nieuwe buurtbib en klassen voor ons conservatorium worden. Ik kan niet wachten om het eindresultaat te zien.  Kelly Detavernier, schepen van Kerkfabrieken
De start van de werkzaamheden aan het ontmoetingscentrum zijn het begin van de opwaardering van de verouderde gebouwen. Dank aan de vele vrijwilligers die al een hele tijd meedenken en werken aan het moderne concept. Het doet deugd dat de Aalbekenaren en de verschillende verenigingen binnen een afzienbare periode zullen genieten van de nieuwe accommodatie.  Stephanie Demeyer, schepen van Deelgemeenten en OC's
We hebben een lang parcours afgelegd. Dit is het resultaat van ruim 8 jaar constructief overleg met veel betrokken partijen. Het op één na oudste OC van Kortrijk krijgt een grondige opknapbeurt. Het nieuwbouwgedeelte zal blijven herinneren aan het bouwvolume van destijds. Samen met wat in de heringerichte kerk mogelijk wordt, mag het socioculturele leven van Aalbeke een nieuwe boost verwachten. We kijken echt uit naar de heropening in 2022, precies 40 jaar na de eerste opening. Filip Santy, OC-raad Aalbeke

Meer info:

David claus, ir. architect Urbain architectencollectief, 0498 64 10 95, david.claus@urbain-ac.be, www.urbain-ac.be

 

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL