Vier een hele maand feest tijdens de Jeugdboekenmaand

Een vrolijk versierde bibliotheek, themastanden vol feestboeken en spanning aan het Rad van Fortuin. De 50ste editie van de jeugdboekenmaand ging gisteren van start en is er een vol feestplezier. Want 'Lezen is een feest'.

Banner Lezen is een feest
  • jpg
Banner Lezen is een feest

In 2021 bestaat de Jeugdboekenmaand 50 jaar. Dat is niet alleen een goede reden om het lezen te vieren. Het is ook hét moment om dank je wel te zeggen tegen iedereen die lezen mogelijk maakt. Applaus dus voor alle auteurs, illustratoren, redacteurs, vertalers, vormgevers, uitgevers, drukkers, boekhandelaren, bibliotheken, scholen, juffen en meesters, recensenten, leesbevorderaars en voor alle grote en kleine lezers, voorlezers en meelezers.

Geen feest zonder feesthoed. In de Kortrijkse bibliotheken vind je het afgedrukte sjabloon om zelf een feesthoedje te vouwen en kan je een kleurplaat scoren. Blikvanger in elke buurtbib is het Rad van Fortuin, waar je de hele maand maart je geluk kan beproeven. Ook in de centrale bib staat een rad, daar kan je op woensdagnamiddag en op zaterdag je kans wagen. Draai aan het rad en win een cool stickervel of bib-polsbandje of ga voor de boekenbonhoofdprijs van €15.

Lezen is een feest! Een toepasselijke slogan voor de editie dit jaar, want de jeugdboekenmaand bestaat maar liefst 50 jaar! En of lezen lezen een feest is. Het biedt kinderen de kans om zich te laten onderdompelen in een nieuwe wereld en hun creativiteit de volle loop te laten gaan. Wie geregeld een boek leest, bouwt ook een sterke taalvaardigheid op. We moeten dus blijven inzetten op het promoten van literatuur bij onze jeugd. Axel Ronse, schepen van Cultuur
Feestelijk creatief

In de centrale bib en buurtbibs Lange Munte, Bellegem, De Bildings en Heule kan je een takeawayknutselpakket afhalen. De pakketten zijn bestemd voor kinderen uit het 3de en 4de leerjaar en bevatten een leuke en leerrijke combinatie van leesplezier, knutselopdrachten, STEM-uitdagingen, een kleurboek en zo veel meer. In het pakket voorzien we ook een smakelijk recept voor het 'Boek koekje' met bijhorend bakvormpje.

Op 17 maart is er de workshop 'buttons maken' in buurtbib Marke met Lemon Lizzie, gratis en doorlopend tussen 14 en 16 uur (max. 5 kinderen tegelijk). En op zaterdag 20 maart kan je in de centrale bib om 10 uur terecht voor een voorleesuurtje met Lynn Pinsaert en Flore Deman voor de kleinsten (max 10 kinderen, ouders mogen niet ter plaatse blijven).

Wedstrijd Iedereen Leest

Wat is jouw feestboek? Maak een feestelijke foto of een partyfilmpje van jezelf met jouw favoriete boek. Wie weet win je wel een boekenpakket of een coronaproof bezoek van één van de leden van het feestcomité aan je klas of bib! Stuur je filmpje hier in tot en met 31 maart.

Jeugdboekenmaand is een initiatief van Iedereen Leest. 

Bevoegd