Toiletten P Schouwburg na 16 jaar opnieuw open

Vanaf zaterdag kan je opnieuw gebruik maken van de publieke toiletten van parking Schouwburg. De tijdelijke wc-unit aan Nedervijver wordt dan weggehaald. Tot de horeca opnieuw open is, zijn deze toiletten de beste optie voor shoppers in de binnenstad.

Buiten dienst sinds 2005

We moeten al even terug in de tijd naar het moment dat de toiletten aan parking Schouwburg nog toegankelijk waren voor de bezoekers van het stadscentrum. Niet minder dan 16 jaar geleden werd besloten de toiletten buiten werking te stellen. De afvoerleidingen bleken te klein en waren verkeerd aangesloten waardoor er permanent problemen waren (verstoppingen, geurhinder, ...) Er werd onderzocht hoe het probleem kon opgelost worden maar dit betekende dat de helft van het plein moest opengebroken worden. Uiteindelijk werd besloten om de toiletten te sluiten en af te breken.

Tijdelijke toiletten worden vervangen

Toen de horeca opnieuw de deuren moest sluiten maar de winkels in het stadscentrum open bleven, werd er beslist om extra toiletten te voorzien. Die tijdelijke toiletten werden aan Nedervijver geplaatst, de achterkant van de St-Maartenskerk. Ze boden tijdelijk soelaas maar zijn natuurlijk geen duurzame oplossing en minder comfortabel. De werken van Fluvius aan het Schouwburgplein in het najaar bood de stadsdiensten de kans om de rioolaansluiting te vernieuwen en vooral te verbreden. Na deze ingreep ging men meteen aan de slag om de goed werkende toiletten zo snel mogelijk te installeren. Nu de ruimtes nog een laatste likje verf kregen, zijn ze opnieuw klaar voor gebruik.

De tijdelijke toiletten waren een goede maar vooral tijdelijke oplossing om de shoppers in de binnenstad de mogelijkheid te bieden naar het toilet te gaan. De handelaars gaven mij aan dat dit voor hen belangrijk was na de sluiting van de horeca. De werken van Fluvius boden ons een gouden kans om de toiletten aan parking Schouwburg opnieuw in werking te stellen. Een duurzame oplossing dus. Vanaf zaterdag zijn die wc's opnieuw gratis toegankelijk voor iedereen. Naast deze kunnen bezoekers ook in het stadhuis, Toerisme Kortrijk in het Begijnhofpark of in K in Kortrijk naar het toilet. Arne Vandendriessche, schepen van Gebouwen

Via deze link vind je een uitgebreid overzicht van publiek toegankelijke toiletten in het stadscentrum www.kortrijk.be/openbare-toiletten

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL