Kortrijk lanceert app tegen fietsdiefstallen

Het aantal fietsdiefstallen daalt in Kortrijk, maar elke diefstal blijft er een te veel. In het kader van diefstalpreventie hamert de stad op het belang van een goed slot en het labelen van de fiets. Als je jouw fiets laat labelen, wordt je rijksregisternummer aangebracht op de fiets met een niet te verwijderen sticker. Dit label zal nu ook actief gebruikt worden om gestolen fietsen terug te brengen naar hun rechtmatige eigenaar. De stad ontwikkelde daarvoor zelf een app. Er komen nog meer apps om de werking van de stadsdiensten te verbeteren.

Simpel en effectief proces

Het proces is eenvoudig. Dienst Preventie heeft online een lijst met alle fietsen die gerapporteerd werden als gestolen. Die lijst bevat info over de fiets zoals kleur, type en natuurlijk ook het registratienummer dat werd aangebracht met een label. Medewerkers van de stad kunnen die lijst te allen tijde raadplegen op een Sharepoint-platform van de stad in de cloud. De lijst wordt continu aangevuld met de meest recente info die de dienst Preventie doorkrijgt van PZ Vlas.

Medewerkers gaan dagelijks op pad gewapend met een tablet waarop de app werd geïnstalleerd. Als zij een verdachte fiets opmerken, voeren ze het fietsregistratienummer in in de app. Indien er een match is, wil dit zeggen dat de fiets werd geseind als gestolen. In de app kan dan aangeduid worden dat de fiets werd gevonden. Aan deze melding wordt een foto van de fiets toegevoegd en ook de locatie wordt automatisch gelinkt aan de fiets. Dienst Preventie neemt daarna contact op met de rechtmatige eigenaar die de fiets kan komen ophalen op afspraak.

Kortrijk werd vorig jaar terecht gekroond tot Fietsstad van Vlaanderen. De Kortrijkzaan fietst dan ook graag en veel. De keerzijde van dat succes is dat er jaarlijks ook zo'n 500 fietsdiefstallen worden gemeld bij de politie. Fietsdiefstal aanpakken is daarom één van onze prioriteiten. En de labelacties zijn daar een belangrijk hulpmiddel in. Zo labelde de dienst Preventie de voorbije jaren maar liefst 30.000 fietsen. Volledig gratis. Op de maandagmarkt, in bedrijven en zelfs bij de mensen thuis. Daardoor hebben we intussen bijna een ‘rijksregister’ van Kortrijkse fietsen. Deze nieuwe app maakt het onze politieagenten en gemeenschapswachten nu nog makkelijker om snel te checken of een fiets gestolen is of niet. Op die manier hopen we fietsdieven te pakken nog voor ze de straat uit zijn. Ruth Vandenberghe, burgemeester
De strijd tegen fietsdiefstallen blijft een absolute prioriteit. Ook dat is een essentieel element in het bouwen aan een fietsstad. Naast de vele preventieve acties zorgt de stad ook voor goede stallingen waar de fiets kan aan vastgemaakt worden. Het blijft zeer belangrijk om de fiets steeds met een degelijk slot af te sluiten én te verankeren aan een stalling.  Axel Weydts, schepen van Kortrijk Fietst
Eerste in de rij

Kortrijk probeert zoveel mogelijk processen binnen de stadsorganisatie te digitaliseren. Dit laat toe om nog efficiënter te werken. Als de stad een bepaald proces wil digitaliseren, wordt nu meestal de markt opgegaan om de meest geschikte software te vinden. Vaak moeten er dan nog aanpassingen gedaan worden aan het softwarepakket om dit optimaal te laten functioneren en te koppelen met andere toepassingen. Deze manier van werken beperkt de flexibiliteit om snel te beantwoorden aan nieuwe of aangepaste behoeften en drijft de kostprijs op. In de toekomst zal de stad voor heel wat processen overschakelen naar Microsoft Dynamics en Microsoft Power Platform. Op die manier is het veel makkelijker om koppelingen te leggen tussen applicaties. Bovendien kan de stad met behulp van Microsoft Power Apps zelf tools bouwen om specifieke processen te digitaliseren, zoals de app die gemaakt werd voor de medewerkers van dienst Preventie. Zo werkt de stad momenteel verder aan nieuwe applicaties voor het evenementenloket, de postregistratie, maaltijdbedeling en allerlei online aanvraagformulieren. 

De digitalisatiegolf biedt veel mogelijkheden om de interne werking van een organisatie te optimaliseren. Dit is absoluut noodzakelijk indien we willen blijven evolueren naar een moderne, efficiënte stadsorganisatie. Een centrumstad zoals Kortrijk wordt geconfronteerd met een grote verscheidenheid aan vraagstukken en problemen. We zetten zoveel mogelijk in op het digitaliseren van al die processen. Arne Vandendriessche, schepen van ICT
App stad Kortrijk
Wil je jouw fiets laten labelen?

- Je fiets laten labelen kan elke maandagmorgen tussen 9u en 13u tijdens de maandagmarkt. Het preventieteam staat op de Grote Markt ter hoogte van de ING bank. In de maanden december, januari en op feestdagen worden geen fietsen gelabeld tijdens de maandagmarkt.

- Op maandagnamiddag kunnen inwoners uit Groot-Kortrijk hun fiets thuis laten labelen op afspraak ( tussen 15u en 18u30).

- Dienst Preventie labelt fietsen in scholen en bij organisaties.

- Van mei t.e.m. oktober 2021 worden elke woensdagnamiddag fietsen gelabeld in verschillende buurten van Groot-Kortrijk. De inwoners worden daarover op voorhand verwittigd via een kaartje in de brievenbus.

Voor al jouw vragen: preventieteam@kortrijk.be. Volg ook de Facebookpagina van Preventieteam Kortrijk voor tips.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen