'Buiten bewegen' in Kortrijk

Door de coronacrisis valt een deel van onze vrijetijdsbesteding weg. Indoorsporten zoals fitnessen, minivoetbal, basketbal… zijn tijdelijk niet mogelijk. Beweging is nochtans belangrijk voor zowel onze lichamelijke als mentale gezondheid. Gelukkig biedt Kortrijk veel alternatieven.

Mens sana in corpore sano

Op een mooie winterdag gaan we tegenwoordig met z’n allen wandelen, lopen of fietsen. We doen dat niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat we het nodig hebben.  Je ervaart er bovendien meteen de positieve effecten van.

Door de coronamaatregelen moeten we onze fysieke ontmoetingen drastisch beperken. Samen bewegen in openlucht is gelukkig wel nog toegelaten. Al zijn er wel enkele regels. Een frisse winterwandeling is mogelijk in gezinsverband. Daar mag één nauw contact bijkomen zonder afstand te bewaren. Of je gaat op stap met maximum vier personen (inclusief jezelf en exclusief kinderen tot 12 jaar) en bewaart daarbij altijd anderhalve meter afstand. 

Buiten Bewegen (copyright: Jonas Verbeke)
  • jpg
Buiten Bewegen (copyright: Jonas Verbeke)
  • jpg
Buiten Bewegen (copyright: Jonas Verbeke)
  • jpg
Buiten Bewegen (copyright: Jonas Verbeke)
  • jpg

Verken je stad 

Bij 'buiten bewegen' denkt men natuurlijk snel aan bossen en velden, maar er zijn ook veel mogelijkheden dichter bij huis. In het stadscentrum en in de dorpskernen is er de laatste jaren veel ruimte gecreëerd om te bewegen. Pleinen zijn autoluw gemaakt, wandelpaden werden vernieuwd en de fiets kreeg een prominente en veiligere plek in het verkeer. Op verschillende openbare plaatsen werden ook andere activiteiten mogelijk gemaakt. Kortom, dit is het ideale moment om de vele verborgen parels in onze stad te (her)ontdekken.

Wandelen in Kortrijk

Er zijn de winterwandelingen waarbij je de sfeer van Winter in Kortrijk kan opsnuiven. De instagramroute spreekt hierbij jong en oud aan en neemt je mee  langs de meest fotogenieke plekjes van Kortrijk. De Ziemietoer is een prachtige 7 km lange route met een vleugje kunst achter elke hoek. De Kortrijk Creative City Tour laat zien waarom Kortrijk deel uitmaakt van het UNESCO Creative Cities Network. De specifieke Coronawandelingen in de randgemeenten die je op een uurtje tijd kan verkennen zijn hapklare wandelingen die je toch brengen waar je nog niet eerder bent geweest . Wil je onderweg aan je fitheid werken dan kan je de Kwiekroute met oefeningen onderweg eens uitproberen. Je volgt de tegels met beweegoefeningen en zo train je balans, kracht en uithoudingsvermogen. Ook de Zilverroutes hebben hun eigen concept waarbij je om de 250m een zitbank in de buurt vindt om even uit te rusten en te genieten van de vele mooie zichten.

Fietsen in Kortrijk

De Groeneparelfietsroute van Natuurpunt brengt je langs de mooiste plekjes natuur die Kortrijk rijk is. Verder zijn er de vele fietsroutes door en rond de stad zoals de Goedendagroute of de fietsroute Marcel Kint. Nog meer uitdagend zijn voor de geoefende fietser de moutainbikeroutes ‘Boerhoven- of Sjouwersroute’. Het fietsnetwerk West-Vlaanderen brengt je met de fietsknooppunten naar de meest verrassende plekjes in en rond Kortrijk.

Lopen in Kortrijk

Er zijn de suggesties voor een loopparcours langs de Leie, het Preshoekbos en andere nog te ontdekken nieuwe groene zones zoals 'Ghellinck' in Bissegem. Neem deel aan de kalenderloop die op 1 januari een nieuwe start neemt of sluit je aan bij de facebookgroep van lopeninkortrijk, een community met al 1500 volgers.

Jongeren en buiten bewegen

Voor de jongeren zijn er in elke randgemeente hotspots waar ze hun energie kwijt kunnen. Denk maar aan de skateparken in verschillende deelgemeenten, het fitnesspark op Wembley, de Finse looppiste aan de Lange Munte, de boulderrots op Kortrijk Weide, …  Vele studenten kunnen op die manier even weg van de boeken en hun zinnen verzetten door een frisse neus te halen. Voor de kinderen en jongeren tot 18 is het een leuk tijdverdrijf tijdens de vakantie.

Buiten bewegen is voor veel mensen momenteel de uitgelezen manier om tot rust te komen, om vrienden en familie veilig te kunnen ontmoeten en dus belangrijker dan ooit. Zie maar hoe de fietsers, joggers en wandelaars nog meer de boorden van de Leie veroverd hebben. De sportdienst maakte daarom een uitgebreid overzicht met alle mogelijkheden. Voor elk wat wils. Zelf ben ik een wielertoerist en zodra ik kan, spring ik op de fiets. Ik kijk er ook naar uit om eens de nieuwe wandelingen Brosenroute en Panomararoute te ontdekken met het gezin. Arne Vandendriessche, schepen van Sport

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL