Update Zorg Kortrijk: Covid-afdeling woonzorgcentra sluit, geen bewoners meer met symptomen

De Covid-afdeling in Sint-Jozef, die ook dienst deed voor de andere woonzorgcentra van Zorg Kortrijk (Ter Melle, Biezenheem, De Weister en De Zon), kan de deuren sluiten. Dit betekent dat de corona-uitbraak in de woonzorgcentra van Zorg Kortrijk volledig achter de rug is. Er zijn geen bewoners meer met symptomen of ziekte door corona.

Laatste Covid-afdeling sluit

Op het hoogtepunt van de tweede corona uitbraak in onze woonzorgcentra, volstond de centrale Covid-afdeling in de Condédreef (Sint-Jozef) niet meer om alle besmette bewoners op te vangen. Er moesten meerdere Covid-afdelingen worden opgericht in Sint-Jozef en er kwamen ook Covid-afdelingen in Biezenheem en Ter Melle. Er zijn nog slechts twee besmette bewoners, wat betekent dat ook de laatste, centrale Covid-afdeling van Sint-Jozef kan sluiten. Deze afdeling start immers op van zodra er meer dan twee besmettingen zijn, de afdeling blijft stand-by en kan op elk moment weer opgestart worden.

Slechts 3 besmettingen bij personeel en bewoners

De cijfers blijven verder gunstig evolueren, er zijn nog maar twee besmette bewoners. Beiden zonder symptomen. Het gaat om een bewoner die reeds enige tijd in isolatie zit maar nog te hoge testwaarden laat opmeten en bij wijze van voorzorgsmaatregel nog even in isolatie blijft op de kamer. Daarnaast is er ook een nieuwe opname van een bewoner die besmet blijkt te zijn. Deze persoon is zoals de procedure voorschrijft meteen bij opname in isolatie gezet op de kamer en getest. Ook hier is het risico op verdere verspreiding dus zeer klein. We hopen binnen enkele weken volledig coronavrij te zijn in alle vijf woonzorgcentra. Ook wat personeel betreft evolueert de situatie zeer gunstig. Er is nog slechts één besmet personeelslid dat thuis in isolatie zit.

Sneltesten verder gezet met steun van professor Herman Goossens

In de vijf woonzorgcentra van Zorg Kortrijk testten we reeds meer dan 200 unieke bezoekers, vaak meerdere keren, met een sneltest. Er zijn nauwelijks bezoekers die de sneltest weigeren. We konden al twee besmette bezoekers detecteren en zo een risicovol bezoek vermijden. We deelden de resultaten van ons proefproject met professor Herman Goossens, microbioloog aan de UAntwerpen en hoofd van de taskforce voor coronatests. Hij haalde het proefproject gisteren nog aan in de media (o.a. De Afspraak) als een best practice die navolging verdient. We gaan dus door met het gebruik van sneltesten, als extra barrière om het coronavirus uit onze woonzorgcentra te houden, naast alle andere veiligheids- en voorzorgsmaatregelen.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL