Winter in Kortrijk heeft heel wat te bieden voor een mooi eindejaar

Wintertuin onder St-Maartenskerktoren

Ondanks het verbod op kerstmarkten, kerstforen en andere winterpret is er toch nog steeds heel wat te beleven tijdens Winter in Kortrijk. De gids ‘Dromen van de winter’ bundelt alle activiteiten en staat boordevol coronaproof wintertips in de stad. Zo is er dit jaar ook de Wintertuin in de schaduw van de St-Maartenskerk die een nostalgische kerstsfeer geeft aan het Vandaleplein. Een deel van de kerstbomen die daar staan wordt gehuurd en na gebruik herplant, dit in het kader van het proefproject ‘herbruikbare kerstbomen’.

Pretparkkaart 'Dromen van de winter'
  • JPG
Pretparkkaart 'Dromen van de winter'

Dromen van de winter

De gids ‘Dromen van de winter’ is een prachtig geïllustreerde kaart zoals je ze in pretparken ook vindt. In totaal vind je er 11 winterse attracties terug. Zo is er de Schouwburg waar het eerste decorstuk in het kader van 100 jaar Schouwburg Kortrijk werd opgetrokken aan de ingang van het gebouw. De Winterillustraties lonen zeker en vast de moeite om te gaan bekijken. Op zeven locaties in het stadscentrum en in elk van de deelgemeenten creëren jonge talentvolle artiesten vanaf 14 december tot eind januari een winterse wonderwereld door middel van unieke raamtekeningen. De tekeningen nodigen uit tot een ontdekkingstocht doorheen het stadscentrum of voor de inwoners van de deelgemeenten, een blik op een uniek kunstwerk in de eigen achtertuin.

Winters wandelen

Verder werd er uiteraard aan de wandelaars gedacht. Het nieuwe nationale tijdverdrijf in coronatijden. Onder de noemer ‘Wilde Wandelen’ lanceert concertorganisator Wilde Westen haar wildste wandelingen met bekende artiesten zoals Dimitri Andreas en Patricia Vanneste (Sohnar). Je krijgt niet alleen een fijne wandeling voor de voeten maar ook een bijhorende playlist voor de oren. Zintuiglijk genot in deze donkere periode. Toerisme Kortrijk trakteert daarbovenop met twee nieuwe wandelingen. De Brosenroute verkent de groene uithoekjes van Marke en de Panoramaroute brengt ons in het hinterland van de Lange Munte. Wie liever in de stad blijft, kan nog steeds genieten van de Instagram-route met de Smile Safari pop-up in de K, Ziemie-tour of de Creative City Tour. Je kan natuurlijk ook nog steeds je eigen wandeling uitstippelen waarbij je op zoek gaat naar de 1.3 miljoen winterse lichtjes van #KortrijkverLICHT. Neem een leuke foto, post die met #KortrijkverLICHT en win één van de 100 waardebonnen.

Schepen Arne Vandendriessche en schepen Bert Herrewyn samen met de aannemer en leverancier in de Wintertuin.
  • jpg
Schepen Arne Vandendriessche en schepen Bert Herrewyn samen met de aannemer en leverancier in de Wintertuin.

Winterpret voor de allerjongsten in de Wintertuin

Wie even wil wegdromen, kan vanaf vandaag terecht op het gezellige Jozef Vandaleplein. In de schaduw van de Sint-Maartenskerk staat een Wintertuin die een nostalgische kerstsfeer oproept. Speeltuigen voor de kleinsten, prachtige verlichting en zelfs een aantal verrassingselementen staan jullie te wachten. Uiteraard kan de kers op de taart niet ontbreken: de kerststal die wordt ingekleed door de dekenij van Kortrijk. Nieuwsgierig? Kom zeker eens piepen!

Elk Kortrijks gezin zal de winterse pretparkkaart ontvangen samen met het stadsmagazine. Wie niet kan wachten tot dan kan er al één halen in het toeristisch onthaal in Kortrijk 1302. We willen hiermee echt de mensen tijdens de kerstperiode naar buiten brengen op een veilige manier. Er zijn tal van leuke winteractiviteiten. Hier op het Vandaleplein richtte Dries van Dentra Events een magnifieke Wintertuin in volgestouwd met kerstbomen. Famiflora voorzag de stad van 620 kerstbomen die overal in het winkelwandelgebied werden geplaatst en waarvan er 150 hier te bewonderen zijn. Nog leuke wintertips zijn de Warmste Boom op Rollegem Platse en ijsbaan De Piste. Ook al staat er geen ijspiste op de Grote Markt dit jaar, kinderen jonger dan 13 jaar kunnen daar nog steeds genieten van schaats- en winterpret. Arne Vandendriessche, schepen van Economie

Op het plein staan ook 20 kerstbomen die deel uit maken van een proefproject "herbruikbare kerstbomen". De kerstbomen werden opgekweekt in boomkwekerij Moerbeke-Waas. De bomen worden gehuurd om na de kerstperiode terug in de grond te planten. Het jaar daarna kunnen dezelfde kerstbomen terug deel uitmaken van het wintergebeuren in Kortrijk. De levende kerstbomen verliezen geen naalden, zijn stabieler en worden niet behandeld als een wegwerpproduct.

Proefproject herbruikbare kerstbomen
Deze kerstbomen worden na Kortrijk Winter niet verhakseld of verbrand. Dezelfde kerstbomen worden simpelweg het jaar nadien terug gebruikt om de kerstsfeer in Kortrijk te brengen.  We evalueren het proefproject en gaan na hoe we dit duurzaam verhaal volgend jaar kunnen uitbreiden. Bert Herrewyn, schepen van klimaat, biodiversiteit en natuur 

Voor een uitgebreid overzicht van alle wintertips in Kortrijk kan je terecht op winterinkortrijk.be

  • jpg
  • jpg
  • jpg
  • jpg

Bevoegd