Nieuwe streetart siert Ronde van Vlaanderenbrug

Stad Kortrijk gaat volop voor kunst in de publieke ruimte en investeert 50.000 euro in verschillende streetartkunstwerken op Kortrijk Weide. Na de fietstunnel pakt de kunstorganisatie Treepack nu de Ronde van Vlaanderenbrug aan, dit samen met lokaal kunsttalent. Het project siert het landhoofd en de betonnen pilaren met flora en fauna, pixels en twee mixtapes.

Streetart Ronde van Vlaanderenbrug (copyright: Medialab Quindo)
  • jpg
Streetart Ronde van Vlaanderenbrug (copyright: Medialab Quindo)

Hedendaagse kunstwerken in de vorm van streetart laten het DNA van Kortrijk Weide én de bewoners rondom duidelijk naar voren komen. Met het participatieve traject streetart Kortrijk Weide wordt lokaal talent warm gemaakt om mee hun stempel te drukken op nieuwe creatieve kunstprojecten in de stad.

Tijdens dit participatietraject krijgen artiesten uit de lokale scene namelijk de kans om hands-on mee te werken aan het hele kunsttraject. Via de externe professionele expertise wordt het traject een springplank voor deze lokale artiesten. Voor elk deelproject worden telkens minstens twee vrijwilligers uit de lokale organisaties en één gevorderde Kortrijkse streetartkunstenaar betrokken. Elke artiest heeft dus de kans om dit in ondersteuning van professionele artiesten te doen. Gevorderde artiesten kunnen binnen het thema hun eigen interpretatie geven. Dit alles gebeurt in samenwerking met de lokale community waaronder De Stroate.

De kunstwerken op Kortrijk Weide worden mee gerealiseerd door lokale jonge artiesten en jeugdcultuurverenigingen. Participatie ten top. Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren

Positive Vibrations vol. 1.

Met de expertise van Larsen Bervoets van Treepack, waarvan zijn typerende stijl met geometrische lijnen reeds te zien is in de fietserstunnel aan het Nelson Mandelaplein, zorgde Treepack samen met de lokale creatievelingen MARiS, MC Bullet, Saar Vandenheede en Lisa Gold (Oops & Daizy) voor een nieuw kunstig uitzicht van het landhoofd en de betonnen pilaren onder de brug. Verschillende linken met de omgeving komen aan bod. Zo zijn er de pixels die verwijzen naar de Digital Arts-opleiding van Howest en flora en fauna met een link naar het aansluitende jonge ecologische stadspark. Doorheen de streetart zijn er verschillende dieren op te merken. Met in de hoofdrol de Urban Birdies, rebelse maar ludieke vogels omringd door kleurrijke bladeren. De pilaren van de brug zijn omgetoverd tot twee mixtapes – casettes -  die zorgen voor dansende beats voor de Birdies. Een verwijzing naar de buitenfeestjes die in betere tijden onder de brug werden georganiseerd.

Het nieuwste kunstwerk op Kortrijk Weide kreeg ook tijdens de plaatsing aandacht. Door de broeierige, muzikaal gevulde sfeer kregen de artiesten vaak bezoek van buurtbewoners en passanten. Ondanks het wisselvallige weer en een langere uitvoeringstermijn vanwege de coronamaatregelen, was het hele traject een succes. Zo krijgt het project de titel Positive Vibrations vol. 1. Een hint naar een vol. 2?

Dit streetartproject toont dat we durven inzetten op alle facetten van cultuur. Kunst in de openbare ruimte is meer dan beeldhouwwerken alleen. Door elementen in de publieke ruimte onder handen te nemen met streetart verfraaien we het stadszicht en brengen we cultuur dichtbij iedereen. Het doet goed om te zien hoeveel lokaal en jong talent zich wil engageren om hieraan mee te werken. Axel Ronse, schepen van Cultuur
De kunstenaars die aan dit project hebben meegewerkt hebben hiermee veel nieuwe ervaringen opgedaan. De kans die je krijgt om op grote schaal je ontwerpen neer te poten is voor velen al goud waard en doet ze inzien dat je niet alleen veel meer ruimte voor creativiteit hebt maar ook rekening moet houden met the bigger picture, én de omgeving. Ook door de soms barre weersomstandigheden leer je jezelf kennen en komt de echte krijger in je naar boven, een proces van lange adem dat je carrière als artiest positief beïnvloed. Maar bovenal was het publiek de belangrijkste motivator; de lovende woorden en positieve commentaar van omstaanders en frequente bezoekers steken een hart onder de riem om blijven verder te gaan, zowel tijdens dit project als in de toekomst. Heziz (Treepack) en Larsen Bervoets (professionele street artist)
Streetart Ronde van Vlaanderenbrug (copyright: Medialab Quindo)
  • jpg
Streetart Ronde van Vlaanderenbrug (copyright: Medialab Quindo)
  • jpg
Streetart Ronde van Vlaanderenbrug (copyright: Medialab Quindo)
  • jpg
Streetart Ronde van Vlaanderenbrug (copyright: Medialab Quindo)
  • jpg

Streetart?

Streetart is een kunstvorm gerelateerd aan de graffitibeweging. Onder streetart vallen diverse (illegaal of legaal) aangebrachte kunstuitingen in de publieke ruimte die niet onder de pure graffiti vallen en evenmin tot de officiële kunst behoren. Het grote verschil tussen graffiti en andere streetart is dat het bij graffiti vaak primair om decoratieve naamtags gaat (en dus om de makers) terwijl bij streetart meestal de afbeeldingen en de boodschap erachter belangrijker zijn. Het kwaliteitscriterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad en voor streetart de originaliteit en uitdrukkingskracht. Veel artiesten werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder tekst of signatuur.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL