Bissegem krijgt uniek stukje natuur met Bissegem Plage

Bissegem krijgt er een aantrekkelijke ontmoetingsplaats bij. Langs de Leie komt Bissegem Plage, een uniek stukje natuur om te wandelen, te genieten van de groene omgeving en met plaats voor kinderen om te spelen. De werken starten volgend jaar. In de lente van 2022 zal Bissegem Plage toegankelijk zijn voor het publiek.

Bissegem Plage
  • jpg
Bissegem Plage

Bissegem Plage zal net geen hectare groot zijn. De stad kocht het braakliggend stuk bouwgrond in de Vrije-Aardstraat langs de Leie begin dit jaar voor € 166.127,50. Er worden waterbufferbekkens gegraven om het regenwater van de Driekerkenstraat op te vangen. De twee bufferbekkens, die onderling verbonden zijn, zullen een halve meter diep zijn. Het grootste bufferbekken zal nooit droog staan. Deze poelen creëren een omgeving waar natte natuur zich volop kan ontwikkelen. Een vlonder (houten terras) zal het gevulde bekken deels overbruggen. Hierop kan iedereen genieten van de rustige sfeer en de passage van boten op de Leie. 

Strandgevoel

Bissegem Plage wordt een van de mooiste plekjes in Bissegem, een idyllische stopplaats voor fietsers en wandelaars op het jaagpad langs de Leie. Kinderen kunnen er vrijuit ravotten en spelen, ook in het kleinste bufferbekken. In samenwerking met vzw Ubuntu, die in de Vrije-Aardstraat woningen aanbiedt aan mensen met een beperking, wordt gekeken om tijdens de zomer materiaal zoals strandzetels te voorzien. Zo voel je je er helemaal aan het strand. 

Timing

De plannen worden dinsdag 15 december voorgesteld aan de inwoners van Bissegem. Zij kunnen dan nog hun feedback geven voor een definitief ontwerp wordt opgemaakt. De voorbereidende werken, zoals archeologie en bodemonderzoek, starten begin 2021. De bufferbekkens worden in de zomer van 2021 aangelegd. Dit jaar zijn al sonderingen uitgevoerd en de waterstanden worden maandelijks opgemeten. Bissegem Plage zal toegankelijk zijn voor het publiek vanaf de lente van 2022.

De aanleg van Bissegem Plage kadert binnen het stadsvernieuwingsproject Konnector. Dat project voorziet ook de afwerking van het stadsgroen Ghellinck, de heraanleg van de Driekerkenstraat, de uitbreiding van sportcampus de Wembley en de aanleg van 4 kilometer groene fietsverbindingen. Goed voor een totale investering van 14 miljoen euro. Bissegem Plage is ook een mooi voorbeeld van de bouwshift waar we in Kortrijk werk van maken. Dit stuk bouwgrond wordt een stukje natuur voor de bewoners van Bissegem en al wie langs de Leie komt fietsen en wandelen. Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing
We zien dat waardevolle planten en dieren ontzettend snel hun weg vinden en hoogwaardige natuur vormen als ze daarvoor de nodige ruimte krijgen. Met Bissegem Plage en de natuurlijke inrichting van de bufferbekkens wordt de ruimte gegeven aan natte natuur om zich volop te kunnen ontwikkelen en een volwaardige link te vormen in het groennetwerk langsheen de Leie. Samen met stadsgroen Ghellinck, de Neerbeekvallei en Rootersmeers is Bissegem Plage de volgende stap in de vergroening van het sterk verstedelijkte Bissegem. Bert Herrewyn, schepen van Biodiversiteit en Natuur

Meer info: www.kortrijk.be/bissegemplage

Bissegem Plage
Bissegem Plage
  • jpg
Bissegem Plage
Schepenen Bert Herrewyn en Wout Maddens op de plaats waar Bissegem Plage komt (copyright: Stad Kortrijk)
  • jpeg
Schepenen Bert Herrewyn en Wout Maddens op de plaats waar Bissegem Plage komt (copyright: Stad Kortrijk)

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL