Conservatorium werkt aan uitgesteld feest voor 150-jarig bestaan

2020 had een groots feestjaar moeten worden voor Conservatorium Kortrijk. De school bestaat 150 jaar en had een jaar vol activiteiten uitgestippeld. In februari vond nog het galaconcert plaats in de Kortrijkse Schouwburg, maar halfweg maart sloeg het noodlot toe. Het coronavirus legde het leven in het Conservatorium stil. Achter de schermen bruist de creativiteit echter ongebreideld verder.

Conservatorium Kortrijk (copyright: Stad Kortrijk)
  • jpg
Conservatorium Kortrijk (copyright: Stad Kortrijk)

Tentoonstelling

Het feestjaar werd afgetrapt met een galavoorstelling op 15 februari in Schouwburg Kortrijk. Het werd een avond vol herinneringen en optredens uit de drie domeinen: muziek, woord en dans. Daarna was het reikhalzend uitkijken naar de overzichtstentoonstelling. Die zou van 15 mei tot 15 september plaatsvinden in de benedenhal van het Muziekcentrum. Het grote publiek zou er een blik krijgen op het verleden, het heden en de toekomst van de school. Helaas vielen die plannen in het water, maar uitstel betekent geen afstel. De tentoonstelling wordt opnieuw op de kalender van het Conservatorium geplaatst zodra de coronadreiging wegebt.

Het materiaal voor de tentoonstelling in het kader van ons 150-jarig bestaan staat helemaal klaar achter de schermen. Ons team heeft hier dit jaar hard aan gewerkt en het resultaat is een prachtige bloemlezing van onze rijke geschiedenis. Omdat we willen dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de tentoonstelling, stellen we voorlopig uit naar een moment waarop dit effectief kan. Hopelijk is dat snel! Erik Desimpelaere, directeur Conservatorium

Voor de gelegenheid selecteerde het Conservatorium één iconisch beeld als voorproefje voor de tentoonstelling. Met deze foto keren we terug naar 1952. Dat jaar werd de 650ste verjaardag van de Guldensporenslag gevierd. In opdracht van Stad Kortrijk componeerde Prosper van Eechaute de muziek voor het Guldensporenspel. Willem Putman zorgde voor de tekst. De leerlingen speelden de hoofdrol in de voorstellingen. Meer dan 60.000 toeschouwers genoten van de opvoeringen.

Leerlingen van het Conservatorium voeren in 1952 een Guldensporenspel op n.a.v. de 650 jaar Guldensporenslag (copyright: Beeldbank Stad Kortrijk)
  • jpg
Leerlingen van het Conservatorium voeren in 1952 een Guldensporenspel op n.a.v. de 650 jaar Guldensporenslag (copyright: Beeldbank Stad Kortrijk)

Slothappening

Tijdens de eerste coronalockdown kon het Conservatorium meteen rekenen op de bewonderenswaardige inzet en creativiteit van het lerarenkorps. Online lessen, filmpjes, eindwerken … Geen moeite werd gespaard om de leerlingen zo veel mogelijk leerwinst bij te brengen. En toch kwam de volledige heropening van de school in september als geroepen, want niets gaat boven het menselijk contact tussen leerkrachten en leerlingen of leerlingen onderling.

Op 21 en 22 november zou een tweedaagse podiumkunstenmarathon worden georganiseerd in evenementenhal Depart als slothappening van het feestjaar. De hoop werd lang gekoesterd om de slothappening nog in afgeslankte vorm te kunnen laten doorgaan, maar de tweede coronagolf gooide roet in het eten. De school blijft evenwel niet stilstaan bij wat is, maar kijkt vooruit naar wat nog komen gaat. Niet toevallig hanteert het Conservatorium sinds het begin van de coronacrisis het motto ‘wij blijven doorgaan’.

Komend weekend had een groot feestweekend moeten worden voor ons Conservatorium, dat dit jaar 150 kaarsjes uitblaast. Met een slothappening in Depart gingen we onze podiumkunsten een weekend lang in de kijker zetten. Uitstel betekent echter geen afstel. We rechten de rug en kijken vooruit naar hoe we achter de crisis de feestelijkheden snel kunnen inhalen! Kelly Detavernier, schepen van deeltijds kunstonderwijs

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL