Vluchtwijzers tonen verhalen en afgelegde weg van vluchtelingen

OC Marke lanceert deze week twee activiteiten binnen het project ‘Mensen Onderweg’: de ‘vluchtwijzers’ van Sien Demuynck en het videoproject ‘Schipper mocht ik overvaren’ van Habiba Boumaâza. ‘Mensen Onderweg’ bundelt activiteiten rond mensen op de vlucht (van hun thuisland tot België) en nu nog steeds onderweg om zich een plaats te verwerven in onze maatschappij. Getuigenissen, kennis en ervaringen worden zowel op het podium gedeeld via muziek, voordrachten, film en theater als via allerlei workshops.

Vluchtwijzers
  • jpg
Vluchtwijzers

Vluchtwijzers – Sien Demuynck

In haar eigenzinnige project wil de Kortrijkse kunstenares Sien Demuynck de weg van nieuwe Kortrijkzanen in beeld brengen. Sien maakt de waargebeurde verhalen die ze verkreeg via getuigenissen tastbaar in de openbare ruimte door wegwijzers op te hangen aan de bestaande bewegwijzering met daar telkens een naam op van een inwoner, het aantal kilometer dat men aflegde en het meest frappante dat de vluchteling onderweg meemaakte (zie foto onderaan). Op straat komt de confrontatie onverwacht, en daardoor extra sterk over.

Deze vluchtwijzers worden tussen 19 oktober en 6 december in een korte luswandeling in het centrum van Marke met elkaar verbonden en gekoppeld aan verhalen van vluchtelingen. Het plan van de wandeling kan je verkrijgen in OC Marke of downloaden op de website www.kortrijk.be/verhalen-beeld

Sien Demuynck (°1998) woont in Kortrijk, maar studeert in Leuven. Ze maakt sinds 2016 deel uit van het Collectief Letterzetter, een talentontwikkelingsplatform gecoördineerd door Openbare Bibliotheek Kortrijk. In 2018 schreef ze samen met Thomas Jacques en Jonas Bruyneel aan het verhaal van de nieuwe stadsreus Emma. Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag bracht Sien in juni 2019 vluchtelingenwijzers aan in het Kortrijkse straatbeeld en momenteel werkt ze aan een nieuwe maatschappelijke interventie rond het thema vluchtelingen. In 2021 lanceert ze haar tweede maatschappelijke interventie.

Niet de bestemming is belangrijk, maar de tocht. Want telkens iemand in Marke onderweg is, begint duizenden kilometers verderop iemand aan een hallucinante overtocht van de Middellandse Zee. Voor hen is de route tot hier even reëel als onze tocht door het centrum. Sien Demuynck 

Schipper, mocht ik overvaren? – Habiba Boumaâza

Er werd zo veel gesproken over mensen op de vlucht, dat Habiba erg benieuwd werd naar hoe het er echt aan toe ging in de kampen. Dus trok zij als vrijwilligster naar Frankrijk, Servië en Griekenland om er te helpen. Met de camera in haar achterzak maakte zij er tegelijk een filmproject van. Met deze documentaire studeerde zij af aan de filmacademie te Antwerpen (2015). De documentaire werd ‘Schipper, mocht ik overvaren?’ gedoopt, naar analogie met het kinderlied waarbij je ook enkel mag oversteken onder bepaalde voorwaarden, die een minderheid beslist. Daarna bewerkten 61 jongeren tussen 13 en 26 jaar, waarvan ook jongeren op de vlucht of in een asielprocedure deze docu en deelden hun gedachten over de vluchtelingencrisis. Het resultaat: 37 korte video’s die elk een beklijvend verhaal vertellen.

Documentaire en films zijn te bekijken in de foyer van het OC vanaf 19 oktober (tijdens de openingsuren en op afspraak).

 

Extra info voor pers - niet voor publicatie:

Op zaterdag 24 oktober om 10.30 uur zijn Sien Demuynck, Habiba Boumaäza en de initiatiefnemers aanwezig in OC Marke. Er is mogelijkheid om een foto te nemen of vragen te stellen. Gezien de huidige richtlijnen vragen we om op voorhand te verwittigen via 0498 90 91 35 of nicolas.vanlerberghe@kortrijk.be zodat we alles coronaproof kunnen laten verlopen. 

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL