De coronacijfers in ons land gaan opnieuw de hoogte in. Dit zorgt voor nieuwe strengere federale richtlijnen. Ook in Kortrijk worden de maatregelen intussen aangescherpt.
We zien in binnen- en buitenland dat de coronamaatregelen opnieuw verstrengen. Bovendien volgen de wijzigingen elkaar snel op, vaak met heel wat impact voor het dagelijkse leven. Om alles in goede banen te leiden, komen we daarom vanaf deze week dagelijks digitaal samen met het schepencollege om de situatie op te volgen. Om de Kortrijkzanen goed te informeren, kan je updates van richtlijnen steeds nalezen op www.kortrijk.be/corona . Ook onze medewerkers van 1777 staan klaar om iedereen te helpen.Ruth Vandenberghe, burgemeester
Vanaf vandaag (14 /10) is code oranje van kracht in de sportwereld. Wat betekent dit voor de Kortrijkse sportclubs en sporters? Kort samengevat zijn dit de 2 belangrijkste veranderingen:
1. Alle indoorsportactiviteiten waarbij geen 1.5m afstand kan bewaard worden, zijn tijdelijk verboden voor iedereen ouder dan 12 jaar.
2. Alle kleedkamers sluiten, behalve in zwembaden. Douches zijn dus ook niet meer toegankelijk in de stedelijke sportcentra. Ook niet voor outdoor sporters.
Wat betreft punt 1 komt dit erop neer dat wedstrijden indoor niet langer kunnen plaatsvinden. Trainingen kunnen wel nog doorgaan, zolang 1.5m afstand gegarandeerd blijft. Voor kinderen tot en met 12 jaar verandert er niets. Voor outdoor sporten verandert er voorlopig niets.
Verder gelden nog steeds dezelfde regels in en rond de sportcomplexen van de stad: Registratieplicht bij het betreden van het sportcomplex. Mondmaskerplicht in de gebouwen, uitgezonderd op het sportterrein. Publiek mag slechts beperkt aanwezig zijn, maximum 200 indoor en 400 outdoor. In de praktijk is dit voor alle sportcomplexen veel minder, zowel binnen als buiten. Zeker het publiek dient ten allen tijde een mondmasker te dragen. Cafetaria's blijven tot nader order open en moeten de geldende horecarichtlijnen volgen. Dit betekent bubbels van 4.
Kinderen tot en met 12 jaar kunnen nog alles blijven doen zoals voorheen. In grote lijnen is het vooral het indoorsporten dat beperkt wordt voor mensen ouder dan 12 jaar. Ook de kleedkamers zijn niet langer toegankelijk behalve in zwembaden Lago Weide en Lagaeplein. Het is heel spijtig dat we opnieuw verstrengingen moeten opleggen maar het kan momenteel niet anders. Kortrijk doet het momenteel niet goed wanneer we de cijfers bekijken, dat is de realiteit. Het is ook niet uitgesloten dat verdere verstrengingen nog zullen volgen, al hoop ik natuurlijk van niet.Arne Vandendriessche, schepen van Sport
De volledige uitleg over de maatregelen en interpretaties code oranje zijn te vinden in de protocollen op https://www.sport.vlaanderen/sporten-in-tijden-van-corona/
Vanaf vandaag (14/10) schakelt ook het jeugdwerk over op code oranje. Net als bij code geel wordt een groot deel van de jeugdwerkregels die gelden sinds de zomer doorgetrokken. In kleurcode oranje verkleint de bubbel voor +12-jarigen bij binnenactiviteiten naar 20 kinderen of jongeren. Het dragen van een mondmasker is tijdens die activiteiten verplicht. Voor buitenactiviteiten blijft een bubbel van 50 mogelijk en moet geen mondmasker gedragen worden.
Onze jeugdbewegingen bewezen afgelopen zomer dat ze in aangepaste omstandigheden kunnen werken. Ondanks de nieuwe beperkingen, geloof ik in hun talenten om onze kinderen en jongeren elk week opnieuw de tijd van hun leven te bezorgen. Dat is de kracht van het jeugdwerk!Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren
Stad Kortrijk heeft er tijdens de coronacrisis steeds alles aan gedaan om cultuur en evenementen toch te kunnen laten plaatsvinden. In het voorjaar was er bijvoorbeeld met Sinksen In De Wolken een digitale versie van het stadsfestival, in de zomer werd in de Schouwburg een vlakke vloer geïnstalleerd en vorige maand werd met Depart XXL een coronaproof evenementenplein gebouwd. Ook nu de cijfers er terug slechter uitzien, neemt Kortrijk de nodige maatregelen om te vermijden dat de sector opnieuw in een volledige lockdown moet belanden.
Om de verspreiding van het virus verder in te dijken, neemt Stad Kortrijk de beslissing om de capaciteit aan te passen van de cultuur- en eventlocaties die een ministeriële toelating hadden om de capaciteit hoger te leggen. Die toelating hield in dat men de aantallen van 200 indoor of 400 outdoor mocht overschrijden. Door de capaciteit nu bij te stellen kunnen de sociale afstandsregels beter gehanteerd worden en kan de veiligheid maximaal gegarandeerd worden. Schouwburg Kortrijk zal voortaan nog 285 (ipv 300) personen kunnen ontvangen. De indoor evenementenhal Depart kan nog 250 personen (ipv 400) ontvangen en op het outdoor evenementenplein Depart XXL kunnen nog 850 (ipv 1.200) bezoekers terecht. Dit is nog steeds meer dan de algemeen geldende capaciteiten (200 indoor en 400 outdoor), waardoor Kortrijk blijft inzetten op het veilig organiseren van cultuur en evenementen in de stad.
De volksgezondheid staat voorop, maar we willen koste wat het kost vermijden dat er een nieuwe lockdown komt. In Kortrijk toonden we de voorbije maanden al aan dat we culturele spelers en evenementenorganisatoren niet in de kou laten staan. Door de regels nu wat bij te stellen, willen we ervoor zorgen dat zij ook de komende maanden verder kunnen organiseren op een veilige manier in verhouding met de huidige omstandigheden. Onze locaties zijn adaptief aan de situatie waarin we ons bevinden. Die flexibiliteit was ook steeds het opzet van onze eventlocaties.Axel Ronse, schepen van Cultuur, en Kelly Detavernier, schepen van Evenementen
Door het toenemende aantal besmettingen met het coronavirus maakte KU Leuven gisteren bekend dat zij vanaf maandag 19 oktober op alle campussen overschakelen van code geel naar code oranje. Ook de Kortrijkse campus Kulak zal dus zijn onderwijsaanbod voorzien in code oranje. Dit betekent geen overstap naar volledig digitaal onderwijs. Voor specifiek uitgeruste practica, pc-lokalen en labo’s verandert er immers niets. Wat betreft de colleges geldt vanaf komende maandag een maximumcapaciteit van één op vijf.
Een nauwgezettere opvolging van de maatregelen in een minder vrij kader is absoluut noodzakelijk om verdere escalatie van de cijfers te vermijden. We hopen op die manier bij te dragen tot het onder controle houden van de corona-pandemie ook in de ganse stad. Als universiteit en universiteitscampus hebben we daar absoluut onze voorbeeldrol te spelen.Piet Desmet, vicerector
UGent Campus Kortrijk startte het academiejaar al meteen in code oranje. Howest en Vives volgen de situatie op de voet, maar blijven voorlopig code geel hanteren.
Bevoegd
-
- Ruth Vandenberghe
- Burgemeester (tot 22 oktober 2023)
- ruth.vandenberghe@kortrijk.be
- 0472 60 38 45
-
- Arne Vandendriessche
-
Schepen van Economie, ICT, Energie en Sport
(tot 15 november 2021) - arne.vandendriessche@kortrijk.be
- 0478 34 78 32
-
- Bert Herrewyn
- Schepen van Milieu, Klimaat, Biodiversiteit, Kinderen en Jongeren
- bert.herrewyn@kortrijk.be
- 0496 25 81 54
-
- Kelly Detavernier
- Schepen van Modern en Nieuw Bestuur, Onderwijs en Evenementen
- kelly.detavernier@kortrijk.be
- 0479 68 67 45